Menu

Onderdeel van Pixfactory

Porseleinzwam

De naam porseleinzwam is veelzeggend. De hoed is glad en slijmerig waardoor deze glimt als porselein. Het vaak geheel witte paddenstoel is een opvallende verschijning in het beukenbos. Het is een vrij grote paddenstoel met een doorschijnende hoed tot wel 10cm breed.
Porseleinzwam in een oud beukenbos tijdens de herfst. Fotograaf: Nico van Kappel

Porseleinzwammen contrasteren door de witte kleur prachtig met de herfstkleuren in het bos. De glimmende hoed komt door de kenmerkende slijmlaag. Het vormt aan de randen vaak druppels. De porseleinzwam zelf is zoals alle paddenstoelen slechts een klein deel van het organisme, het grootste deel bevindt zich als meeldraden of mycelium in het hout.

Bij vochtig weer opstaan slijmige druppels op de hoed. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Porseleinzwammen zijn het mooist bij zonsopkomst of op druilerige dagen. Tijdens een regenbui komen de zachte tinten het mooist uit.
  • Porseleinzwammen zijn in de eerste plaats geliefd als macro onderwerp. De lamellen, druppels slijm langs de rand van de hoed en de hele paddenstoel zijn geweldige macro onderwerpen.
  • Er zijn ook geheel witte beelden mogelijk van alleen de details. De hoed is bijna doorzichtig en kan soms bijna oplichten als de zon er doorheen schijnt.
  • Omdat ze vaak hoog in bomen worden aangetroffen kan een telelens ook goed van pas komen.
  • Door de paddenstoelen tegen de kronen dak te fotograferen met een groot diafragma zijn ook beelden mogelijk met een mooie bokeh of achtergrond met ronde reflecties.
  • De paddenstoelen zijn ook mooi als onderdeel van het landschap te fotograferen, vooral omdat ze vaak in groepjes voorkomen. Gebruik hiervoor je groothoek- of fisheye lens met een klein diafragma en probeer je beeld met zo veel mogelijk paddenstoel te vullen.
Maak gebruik van het licht in de achtergrond. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Porseleinzwammen worden tijdens de herfst aangetroffen, meestal op dode takken en stammen van beukenbomen, zelden op eiken. De porseleinzwam is een saprofyt en helpt dus om dood hout af te breken. De soort is gebonden aan de hoge zandgronden en komt veel voor in het midden en oosten van het land en in de binnenduinen.

Vindtijd

Augustus – november.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

De porseleinzwam is niet bedreigd en is zelfs een van de algemenere paddenstoelen in het beukenbos. Geen organisme staat alleen maar vormt met andere planten en dieren een leefgemeenschap. Denk ook aan de andere dieren en planten…

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Porseleinzwammen zijn eetbaar, maar blijkbaar niet echt smakelijk…

Uit de schimmeldraden van de porseleinzwam worden antibiotica en antischimmelmiddelen gemaakt, deze wordt als geneesmiddel tegen huidziekten gebruikt.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: