Menu

Onderdeel van Pixfactory

Purperreiger

In maart begint de vogeltrek weer aardig op gang te komen. Een van de eerste soorten die terugkeert uit de Afrikaanse winterverblijven is de prachtige purperreiger. Eind maart verschijnen de eerste vogels, en vanaf medio april stromen de kolonies weer vol. Als de purperreigers terugkeren, dan is de lente pas écht begonnen!
Let op de lange achterteen, die duidelijk omhoog staat.
Let op de lange achterteen, die duidelijk omhoog staat. Fotograaf: Luc Hoogenstein

De purperreiger is misschien wel de mooiste reiger die je in Nederland tegen gaat komen. De ranke bouw, de sierlijke oranje nek met zwarte strepen, de paarse schouders, de oranje/grijze sierveren, de mooie oranje snavel, samengevat een lust voor het oog! Ook vliegend zijn ze goed te herkennen: een rustige, diepe vleugelslag waarbij de vleugels niet zo hoog komen als bij de blauwe reiger. De lange oranje poten steken een eind voorbij de staart, waarbij de lange achterteen opvallend omhoog gericht staat. Als in augustus de najaarstrek weer begint kun je zelfs groepjes purperreigers voorbij zien komen.

Nederland ligt aan de noordwestgrens van het verspreidingsgebied, noordelijker dan Nederland ga je geen purperreigerkolonies meer vinden! Het is een soort die in laagveenmoerassen broedt, soms in het riet, soms in lage struiken. Blauwe reigers zitten bijna altijd hoog in bomen en zijn niet gebonden aan moerassen, maar soms zit er nog wel eens een blauwe reiger tussen de purperreiger, vooral wanneer de purperreigerkolonie in struiken gevestigd is.

Purperreiger landend bij het nest.
Purperreiger landend bij het nest. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Mijn favoriete plek om purperreigers te fotograferen is het Naardermeer. Er zijn twee goede plekken waar je een goede kans hebt om purperreigers te fotograferen: de Muggenbult en de vaarexcursie. De Muggenbult bereik je door vanaf Stadzigt (Meerkade 2, Naarden) de korte wandelroute naar de Muggenbult te volgen. Vanaf de Muggenbult zelf heb je een spectaculair uitzicht over het Naardermeer. Recht voor je zie je een strook riet dwars door het meer gaan, dit zijn de onder water liggende oeverwallen van de Oosttocht. In deze rietkragen broeden de purperreigers, die regelmatig over de Muggenbult vliegen in de richting van viswateren. De tweede manier is om mee te gaan met een vaarexcursie van Natuurmonumenten. Vanaf april tot en met juli varen de meeste excursies langs de purperreigerkolonie, waardoor je kans hebt op vliegbeelden, landende vogels, vogels op de uitkijk in lage bomen en vogels in het riet. Er worden met regelmaat ook fotografie-excursies georganiseerd waarbij de kolonie soms ook aan bod komt. Check het aanbod hier.

Fototips

  • Maak gebruik van een bekende locatie. De kolonie van de Zouweboezem is bijvoorbeeld een vertrouwde plek, evenals de kolonie in het Naardermeer. Plan je bezoek goed, vooral in de ochtend zijn de omstandigheden licht-technisch het best.
  • Mei is de beste maand. De kolonies zijn dan bezet, de jongen zijn geboren en de oudervogels vliegen heen en weer met voedsel.
  • Zet je camera op automatische tracking (AI Servo), zodat je onderwerp scherp blijft als de vogel beweegt.
  • Bij overvliegende vogels doe je er verstandig aan om te overbelichten. Vroeg in de ochtend hoeft dat meestal nog niet, maar vanaf zonsopkomst wordt de lucht snel feller en is overbelichten noodzakelijk. Bij blauwe luchten kun je meestal volstaan met 1 stop overbelichten, bij witte (bewolkte) luchten ga je al snel richting de 2 stops.
  • Hou de graslanden rondom de kolonie in de gaten. Purperreigers foerageren meestal tot zo’n 5km rondom de kolonie langs sloten en in graslanden, dus daar heb je ook een goede kans.

Leefomgeving

Laagveenmoerassen, riet, lage struiken

Vindtijd

april – juli

Bescherming

wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Schaars maar niet meer op de rode lijst

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een tijd lang is het erg slecht gegaan met de purperreigers. Door droogte in de Sahel en een achteruitgang in geschikt broedbiotoop, daalde de populatie in de jaren 80 naar nog maar 220 broedpaar. De purperreiger belandde op de Rode Lijst van bedreigde vogels. Gelukkig is het tij gekeerd. De omstandigheden in Afrika verbeterden en de Nederlandse kolonies werden beter beschermd, waardoor de populatie nu dik 1000 broedpaar betreft. De Rode Lijst is weer verleden tijd.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: