Menu

Onderdeel van Pixfactory

Putter

De putter is het hele jaar te zien. Sinds 1975 is het aantal putters in Nederland flink aan het stijgen. Putters kwamen eerst vooral voor in Laag-Nederland, maar de soort is inmiddels uitgebreid naar heel Nederland. Het is een vrij algemene soort en de kans is groot dat je de putter in je eigen tuin tegenkomt.
Putter
Puttertje in de distels, gefotografeerd vanuit de auto. Fotograaf: Christien van der Veen

Hoe herken je de putter?

De putter is een slanke vinkachtige die je herkent aan zijn opvallende verenkleed. Ze hebben een zwart-witte kop met een knalrood gezicht. In de vlucht vallen vooral de vleugels op, die zwart zijn met een brede knalgele vleugelstreep. De staart is een klein beetje gevorkt en zwart van kleur met witte vlekken. De rug van de putter is beige/bruin en de onderkant heeft een lichte beige, witachtige kleur. Het mannetje en vrouwtje lijken erg op elkaar, maar het mannetje heeft een wat groter rood gezicht. Bij het mannetje loopt het rode gezicht namelijk tot achter het oog, bij het vrouwtje tot halverwege het oog.

Jonge putters hebben nog geen rood gezicht, hun kop is effen van kleur. Voor de rest zijn zij meer onopvallend qua kleur. Meer grijsachtig en geelbruin met wat vage donkere vlekken en strepen. De onderkant is wat lichter dan die van een volwassen vogel. De knalgele vleugelstreep hebben ze wel, waardoor je het jong als een putter kunt herkennen.

Putter
De jonge putter mist nog de kenmerkende kleuren op de kop. Fotograaf: Christien van der Veen

Distelvink

Putters eten met hun spitse driehoekige snavel zowel insecten als zaden. Vooral distelzaden staan op het menu van de putter. Daarom worden ze ook wel ‘distelvink’ genoemd. Verder houden ze erg van zonnebloemen en paardenbloemen. In de winter zie je ze vaak in de elzenproppen en lariksen.

Jonge putters krijgen vooral insecten van de ouders, zodat ze de noodzakelijke eiwitten binnen krijgen.

Putters broeden van april tot begin augustus met twee legsels per jaar. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje, maar het mannetje helpt wel met het brengen van geschikt nestmateriaal. Het nest bestaat uit zaadpluis, veertjes, mos en gras. Elk legsel bestaat uit vier tot zes eitjes. Het broeden duurt een kleine twee weken, waarna de jongen tussen twee tot drie weken uitvliegen. De jongen worden na het uitvliegen nog anderhalve week gevoed door de ouders. Een jaar later beginnen de jongen zelf een nestje.

Het leefgebied van de putter is vrij uitgebreid. Waar laanbomen, boomgaarden en houtwallen aanwezig zijn voelen ze zich thuis. Denk hierbij aan boerderijen, bossenranden, dorpstuinen, parken of buitenwijken van steden. Gebieden met een rijke vegetatie met veel distels of paardenbloemen is een belangrijke voorwaarde voor de putter. Ze houden van drogere, schrale plekken waar ruige plantengroei is. Op dit soort plekken zoeken ze graag naar plantenzaden. Putters zijn sociale vogels die graag in groepjes met elkaar optrekken.

Putter
Putters worden ook wel distelvinken genoemd, daar ze dol zijn op distelzaden. Fotograaf: Christien van der Veen

Fototips

  • Je kunt eenvoudig putters naar je eigen tuin door zonnebloemen of kaardenbollen te planten. Ze zijn gek op de zaden van deze planten.
  • Zoek een gebied waar veel distels groeien. Dit levert vaak groepjes putters op. Putters foerageren ook in bermen. Je auto is hiervoor de ideale mobiele schuilhut. Ook kun je proberen naast de auto te liggen, om een laag standpunt in te nemen.
  • In de winter heb je kans dat putters naar je voedertafel komen. Maak je een voedertafel? Kijk dan goed naar de omgeving voor een mooie achtergrond op je foto en zorg ervoor dat je het voer niet terugziet op de foto zelf.
  • In de winter tref je putters vaak in de elzenproppen. Vaak zie je hier met een groepje sijsjes.
  • in de winter trekken putters vaak in grote groepen van soms wel 40 vogels met elkaar op.

 

putter.
Ook klein in beeld is een prima optie in deze lichte en rustige omgeving. Fotograaf: Christien van der Veen

Leefomgeving

Tuinen, parken, bossen, houtwallen, boomgaarden

Vindtijd

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel

Kwetsbaarheid

Algemene soort in Nederland

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Putters zijn monogame vogels. De broedpaartjes vormen zich met een baltsritueel binnen de grote groep waar ze in de winter mee optrekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: