Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rechte koraalzwam

Koraal leeft toch in het water? Dat klopt, maar soms vind je op het land iets dat verdacht veel op koraal lijkt. Waarschijnlijk heb je te maken met de rechte koraalzwam. Vanaf augustus kun je speuren naar deze bijzondere paddenstoel.
rechte koraalzwam
De rechtopstaande vertakkingen doen aan koraal denken. Fotograaf: Wendy Klaver

De rechte koraalzwam heeft niet zo’n felle opvallende kleur als zijn “broertje” het kleverig koraalzwammetje, maar fotogeniek is hij zeker.  Het vruchtlichaam is meervoudig vertakt, en zoals de naam al aangeeft groeien de vertakkingen recht omhoog. Ze zijn oker tot vleeskleurig en worden 1 tot 5 mm dik. De zwam wordt 4 tot 10 cm hoog.

rechte koraalzwam
Als een groep bij elkaar. Fotograaf: Wendy Klaver

Ze groeien saprotroof, dat betekent dat ze leven van dood organisch materiaal. De rechte koraalzwam groeit op bijvoorbeeld houtsnippers en stronken van loofbomen.
Paddenstoelen gedijen goed door de combinatie van vocht en warmte. Je hoeft niet te wachten tot de herfst om deze mooie zwam tegen te komen, dat kan al in augustus.

rechte koraalzwam
Door een lampje achter de zwam te zetten, komen de vormen mooi naar voren. Fotograaf: Wendy Klaver

Fototips

  • Wanneer je een laag standpunt wilt nemen, kan een statief of een rijstzak een goed hulpmiddel zijn. Er zijn hele handige macrostatieven te koop, ideaal voor dit soort werk. Deze statieven zijn klein, licht, stabiel en hiermee kan je laag bij de grond werken.
    Nu kun je door je zoeker gaan kijken in een wellicht ongemakkelijke houding, maar het is comfortabeler om je live view aan te zetten en vanuit hier te fotograferen.  Misschien heb je een camera waarbij het lcd-scherm gekanteld kan worden. Door deze omhoog te zetten kun je hurkend zien wat je doet.
  • De grond kan vochtig en drassig zijn. Een kleine (vuilnis)zak kan je kleding beschermen wanneer je op je knieën wil gaan zitten.
  • Op een gure, bewolkte herfstdag kan het helpen om een lampje te gebruiken. Dit kan een klein zaklampje zijn of een lampje met meerdere lichtsterktes. Dit is een leuke en goedkope manier om meer licht te creëren.  Plaats het lampje op plekken rondom de zwam en kijk welk effect het heeft.
  • Stel handmatig scherp om zo te bepalen wat scherp is. Bij macrofotografie zit je dicht op een onderwerp en kan de autofocus iets scherpstellen wat jij niet scherp wilt hebben.
  • Hoewel de vertakkingen loodrecht omhoog groeien, hebben ze wel mooie vormen. Zoek een mooi groepje uit en kijk of je deze vormen kunt vinden.
  • Met een macrolens kan je dichtbij komen en deze kleine details mooi vastleggen.
    Hou je van een zachte foto waar veel onscherp is, dan kan je een open diafragma nemen (laag in getal). Wil je meer scherpte, neem dan een meer gesloten diafragma (hoog in getal).
rechte koraalzwam
Door mijn lampje rechts te plaatsen is deze kant mooi belicht en de linkerkant is wat donker. Fotograaf: Wendy Klaver

Leefomgeving

Op plantenresten, takken, houtsnippers en stronken van loofbomen.

Vindtijd

Augustus – november

Bescherming

Algemeen en niet bedreigd

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Ramaria stricta is de wetenschappelijke naam.
De naam Ramaria is afgeleid van het Latijnse ramus, wat ’tak’ betekent.
Stricta staat voor ‘rechtop/stijf’.

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: