In deze bijdrage wil ik jullie als lezers uitdagen om je camera eens te richten op deze meest gefotografeerde hertachtige van ons land. Maak eens een creatieve foto en wees niet te snel tevreden. Zoals mijn fotovrienden Joeri Beekhuizen en Tjeerd Visser hier laten zien hoe zij een originele foto hebben gemaakt van onze eigen ‘antilope op het weiland’.
Alleen al in de provincie Gelderland houden zich 10.000 reeën schuil. Dat is de gewenste voorjaarsstand en om deze op peil te houden worden er jaarlijks 3.600 reeën in Gelderland afgeschoten. Gelderland herbergt ongeveer 1/10e van het totale aantal reeën (ongeveer 100.000 stuks) in Nederland.
Reeën eten voornamelijk jonge scheuten en daarom behoort de ree tot de familie van de ‘schijnherten’. Het zijn knabbelaars, net zoals bijvoorbeeld de elanden. Reeën kunnen zich goed aanpassen aan de omgeving en daarom gebruiken ze de grassen op de weilanden ook als voedselbron in Nederland. Dit zijn de zogenoemde veldreeën. Oorspronkelijk komen reeën voor in gemengde loofbossen waar ze van de jonge opstand de scheuten opeten: beuk, eik, hulst, berk, sporkehout enzovoorts.