Menu

Onderdeel van Pixfactory

Reigersbek

Op een zonnige dag in april kun je ze zomaar zien, de frisse roze bloemetjes van reigersbek. In de berm, op een dijk of langs een akker, overal waar de zon schijnt kun je ze tegenkomen. Ze beginnen vroeg te bloeien maar gaan ook lekker lang door, zodat je ze tot aan de herfst in alle stadia kunt fotograferen.
reigersbek
De helderroze bloemen van reigersbek verschijnen al in april. Fotograaf: Ron Poot

De reigersbek is lid van de vermaarde geraniumfamilie. De tuin- en kamerplanten zijn overbekend, maar de wilde soorten een stuk minder omdat ze veel kleiner zijn. Best jammer, want in schoonheid doen die kleintjes echt niet onder voor de grotere gekweekte familieleden.

De bloemen van reigersbek zijn felroze en zeker in het vroege voorjaar echte ‘eyecatchers’. Op open zonnige plekken kunnen ze soms massaal voorkomen en het gras roze kleuren. De bloemen hebben vijf kroonbladen, vijf kelkbladen, vijf stempels en tien meeldraden. Vijftalligheid is echt een familietrekje van de geraniumachtigen. Wat dan weer grappig is bij reigersbek, is dat de bloemblaadjes niet allemaal even groot zijn.

Rijpe vruchten met een bessenwants er tussen verstopt. Het lijnenspel geeft een vervreemdend beeld.
Rijpe vruchten met een bessenwants er tussen verstopt. Het lijnenspel geeft een vervreemdend beeld. Fotograaf: Ron Poot

Een ander familiekenmerk is de opvallende vrucht. De letterlijke vertaling van ‘geranium’ is ‘kraanvogelbek’ en dat is vanwege de vorm van de vrucht. Die is lang en puntig en lijkt daardoor wel op de snavel van een kraanvogel, reiger of ooievaar.

In de vrucht vind je vijf dopvruchtjes, aan de voet van de snavel. Elke vrucht zit vast aan een draadje, die bovenaan de snavel vastzit. Als de vrucht rijp is, krullen die draadjes spiraalvormig op en slingeren ze de vruchten weg, de wijde wereld in.

Een bloem in high key. De lichte toon accentueert de tederheid van de bloem.
Een bloem in high key. De lichte toon accentueert de tederheid van de bloem. Fotograaf: Ron Poot

De bladeren van de reigersbek zijn langwerpig en veervormig gedeeld in fijne slippen. Dat is een verschil met de ooievaarsbekken, een ander plantengeslacht binnen deze familie, waarbij de bladeren meer rond van vorm zijn en handvormig gedeeld. Hiervan is robertskruid een voorbeeld.

Fototips

  • Op open zandige stukken kunnen de reigersbekken massaal bloeien, vooral aan het begin van de bloeitijd. Zulke roze velden zijn een mooie decoratie voor een landschapsfoto.

    Een berm vol reigersbekjes, zo kom je ze in het voorjaar tegen
    Een berm vol reigersbekjes, zo kom je ze in het voorjaar tegen. Fotograaf: Ron Poot
  • De bloemen groeien in kleine schermen. Hierdoor kun je altijd een leuk groepje bij elkaar fotograferen.

    De reigersbek kan massaal optreden op zandige bermen en dijken.
    De reigersbek kan massaal optreden op zandige bermen en dijken. Fotograaf: Ron Poot
  • Probeer de kleuren van de bloemen in de nabije omgeving in je achtergrond te verwerken voor kleur- en vormherhaling.

    Bloem met jonge vruchten. Een kleurherhaling in de achtergrond versterkt het beeld.
    Bloem met jonge vruchten. Een kleurherhaling in de achtergrond versterkt het beeld. Fotograaf: Ron Poot
  • Van dichtbij kun je de fijne details van de bloemen zien. De donkere meeldraden steken mooi af en op de twee kleinste bloemblaadjes zitten vlekjes, als ogen. Een lust voor het oog van de macrofotograaf.
  • Niet alleen de bloem, ook de vrucht is fotogeniek. De lange snavels staan op geknikte steeltjes in een scherm bij elkaar, een grappig gezicht. Bij rijpheid kun je de spiraalvormige draadjes nog aan de snavel zien hangen.
  • Reigersbekken zijn aantrekkelijk voor insecten. Probeer eens een leuke combinatie te vinden van bloem en insect. De bloemen staan garant voor een kleurig beeld.
  • Houd je van zachte kleuren en egale achtergrond? Zet je diafragma dan open en fotografeer van laag standpunt. Zorg ervoor dat je bloem in de schaduw blijft en belicht een stop over. Dan krijg je de bloem mooi op kleur en een lekkere pastelachtige achtergrond.
  • Experimenteer eens met belichtingen. High-key (met overbelichting) om fijne details in een lichte omgeving te accentueren of low-key (met onderbelichting) om de kleuren tegen een donkere omgeving te laten spatten. Zie ook dit artikel

 

Leefomgeving

Graslanden, bermen, open zandgrond

Vindtijd

April – oktober

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Algemeen. Niet kwetsbaar

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Ook in de duinen kom je reigersbek veel tegen. Daar ziet de bloem er echter net iets anders uit. Zo ontbreken die twee opmerkelijke vlekken op de kleinste bloemblaadjes. Het is een ondersoort met de naam duinreigersbek.

Nog een andere reigersbek is de kleverige reigersbek. Deze komt ook voornamelijk in de duinen voor. De bladeren van deze planten zitten vol klierharen en voelen daardoor kleverig aan. Je ziet het al voordat je het voelt, de planten zitten vol met vastgekleefde zandkorrels.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: