Menu

Onderdeel van Pixfactory

Riet, loop het niet voorbij

Riet, wie kent het niet. Van de algemene plantensoorten is riet misschien wel het meest algemene. Riet komt door het hele land algemeen voor, bijna overal waar water staat. Als er veel planten bij elkaar staan hebben we het over ‘rietland’. Riet is een bijzonder succesvol grassoort en verdiend meer aandacht.
Rietland
Rietland in de wind. Fotograaf: Nico van Kappel

Riet kan wel drie meter hoog worden en kan enorme oppervlakten bedekken. In de zomer is riet prachtig groen en in de herfst wordt het goudgeel om in de winter lichtbruin te kleuren. Biodiversiteit is een term is om de rijkdom aan soorten te omschrijven die in een gebied voorkomen. Biomassaliteit is een nieuwe term, die de rijkdom aan massa van één soort beschrijft. Riet draagt zeker bij aan biomassaliteit.

Dubbele regenboog boven het rietland. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Riet is groot en komt vaak in grote dichtheden voor, waardoor riet zich in de eerste plaats goed leent voor landschapsbeelden. Vanaf bijvoorbeeld een dijk kan je goed over en in een rietland kijken.
  • Het mooie aan riet is dat het door de werking van wind bijna nooit stilstaat, gebruik een langere sluitertijd van minimaal 1/10 seconde om de beweging in beeld te vangen.
  • Met de komst van de winter komen er weer nieuwe mogelijkheden, omdat riet altijd in buurt groeit heb je de mogelijkheid om snel in te spelen op interessante weersomstandigheden, denk aan sneeuw, rijp en regen!
  • Op grijze dagen kan je met behulp van live view of een hoekzoeker (al dan niet met een beetje invulflitslicht) de rietstengels als bomen fotograferen tegen de lucht. Door over te belichten (+ compensatie) kan je dan strakke high-key beelden maken.
  • Door juist onder te belichten (-compensatie) creëer je weer silhouetten en leg je nadruk op de structuren in de lucht. En met invulflits kan je een dramatische wolkenlucht combineren met goed belichte rietstengels.
Rietland in de wind. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Overal waar water staat, in moerassen, langs sloten en zelfs op kwelders en schorren langs de kust.

Vindtijd

Riet is heel het jaar door te vinden en ook door heel het land.

Meer weten?

Bescherming

Riet staat niet op de Nederlandse rode lijst en is een van onze algemeenste plantensoorten.

Kwetsbaarheid

Riet kan goed tegen een stootje en groeit op allerlei natte plekken, riet vormt wel het leefgebied voor veel (kwetsbare) plant- en diersoorten.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Riet(land) is een eigen ecosysteem, schimmels zoals de rietmycena, allerlei insecten en andere dieren zijn van riet afhankelijk, denk aan de roerdomp, baardmannetjes en de rupsen van de rietvink.

Kleine karekiet in het rietland. Fotograaf: Nico van Kappel

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: