Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rietgors

De rietgors hoort bij het natte Nederland. Het is een vogeltje van moerassen en rietkragen. In het voorjaar kun je daar het mannetje zien schitteren en schetteren op de top van een rietstengel. Met zijn fraaie zomerkleed is hij onmiskenbaar. Erg schuw zijn ze in die periode niet. Vooral de fraai getekende mannetjes laten zich goed zien en fotograferen terwijl ze hun territorium verdedigen en tegelijk hun vrouwtje het hof maken. Neem eens de tijd om een rietgors te bestuderen en op de foto te zetten.
Rietgorzen verdedigen hun territorium fel tegen indringers, zelfs een kneu moet het ontgelden. Fotograaf: Daan Schoonhoven

De rietgors is een zangvogel, die van april tot juli zijn eenvoudig liedje laat horen. Dat wil zeggen, het zijn de mannetjes die met hun drietonig liedje de vrouwtjes lokken. Met dit gezang bakent hij ook zijn territorium af en hij verdedigt zijn broedgebied fel tegen indringers. Het mannetje is dan op zijn mooist met een zwarte kop en witte halsband en baardstreep.

Het is een broedvogel van de natte gebieden. Door ontginning en ontwatering is de rietgors sinds de vorige eeuw vooral in de hogere delen van het land flink achteruitgaan, maar in de natte gebieden juist een toename te zien. Het aantal broedparen zit tussen 70-100.000. In de broedtijd leeft de rietgors van insecten, die zeer rijk aan eiwitten zijn en volop aanwezig in het voorjaar en de zomer.

Ook buiten broedtijd kun je de rietgors wel aantreffen. Ze blijven wat in de broedomgeving rondzwerven of trekken naar het zuiden. In de winter kun je in ons land dan weer vogels tegenkomen die uit Scandinavie zuidwaarts zijn getrokken. In het winterseizoen leeft de rietgors van zaden. Zijn stevige gorzensnavel is daar wel geschikt voor. Op zadenrijke velden zoals akkers, ruigten en braakliggende gronden kun je ze in kleine groepjes tegenkomen. Ze zijn dan niet zo gemakkelijk herkenbaar als in de zomer, het bonte zomerkleed van de mannetjes heeft inmiddels plaats gemaakt voor het minder opvallende winterkleed.

Rietgors bovenop een rietstengel. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Fototips

De maker van de foto’s (Daan Schoonhoven) heeft de volgende tips:

  • Rietgorzen zijn relatief makkelijk te fotograferen omdat ze niet echt schuw zijn. Als je in het voorjaar eenmaal een zangpost hebt vastgesteld kun je er zeker van zijn dat hij daar regelmatig terugkeert.
  • Als je gelegenheid hebt je auto zo te plaatsen dat je dichtbij staat heeft dit de voorkeur. Je verdekt opstellen in het open veld is een tweede goede optie, mits dat is toegestaan.
  • Zoals de naam Rietgors doet vermoeden leeft de vogel in het riet. Je kunt hier volop mee spelen door bijv. foto’s te maken waarbij het riet en dus de leefomgeving van de vogel een grote rol speelt. Een andere mogelijkheid die riet biedt is het maken van staande beelden. Omdat de rietstengels dan in de lengterichting van het beeld staan, werkt dit goed.
  • Vrouwtjes laten zich aanzienlijk lastiger fotograferen. Als je voldoende tijd besteed aan deze soort en enkele uren achter elkaar op één plek bij een zangpost staat, zal het vrouwtje zich ook tonen en wie weet kun je zelfs een paring fotograferen.
  • Als je echt tijd besteed aan deze soort, maak je ook kans op actiefoto’s. Rietgorzen hebben geen groot territorium, maar verdedigen dit fel.
  • Rietgorzen in winterkleed zien er aanzienlijk anders uit, maar ook dit is een prachtig kleed. In het najaar trekken de vogels weg en kun je ze overal aantreffen.
Bij tegenlicht kun je een heel bijzondere sfeer vastleggen. Fotograaf: Daan Schoonhoven

Leefomgeving

Moerassen, rietkragen, langs meren, sloten en kanalen.

Vindtijd

Hele jaar te zien. Op zijn mooist in het voorjaar.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: