Menu

Onderdeel van Pixfactory

Hoe fotografeer je rimpelmos?

In een vergeten hoekje van de tuin waar niemand komt, heb je kans rimpelmos tegen te komen. De naam dankt het aan de lange rimpelige bladen, met het blote oog kun je het gegolfde bladoppervlak al zien. Nog leuker om te bekijken zijn de sporenkapsels die al in de winter te vinden zijn. Het zijn net vogels met een lange snavel. Een snoepje voor macrofotografen.
Met mooi tegenlicht komen de grappige vormen van de sporenkapsels goed tot hun recht. Fotograaf: Ron Poot

Groot rimpelmos groeit in rozetjes die je gemakkelijk kunt herkennen. Dat wil niet zeggen dat ze erg opvallen, de donkergroene blaadjes vallen vaak weg in de schaduwrijke hoekjes waar dit mos groeit. Een beetje eenkennig is dit mos wel, het verdraagt geen strooisel en concurrentie van andere mossen en planten. Je vindt het dus op wat open plekken of steile kantjes.

De langwerpige blaadjes zijn dwars gerimpeld, dat is met het blote oog al te zien. De bladrand is bezet met tanden, als je die wilt bekijken heb je wel een loep nodig. Een ander kenmerk is dat de bovenkant van de nerf bezet is met lamellen. Met de loep zie je dat als langwerpige donkere lijnen over de nerf.

Rimpelmos hoort tot de topkapselmossen, dat wil zeggen dat het sporenkapsel groeit aan het eind van de rechtop staande stengel van het mosplantje. Dit in tegenstelling tot de slaapmossen, waarbij de kapselsteeltjes langs de hele (kruipende) stengel omhoog komen.

De sporenkapsels kun je vanaf de herfst tot het volgend voorjaar vinden. De sporendoosjes staan op lange steeltjes. Het doosje zelf is langwerpig met een lange snavel. Bij rijpheid wordt het zwart. Vaak zijn de kapsels rood aangelopen wat een mooie kleur aan het mos geeft.

De hoeveelheid sporenkapsels varieert nogal. Soms zie je alleen de groene plantjes, een andere keer komen de sporenkapsels massaal voor. Ook per jaar kan het verschillen.

Sporenkapsels groeien soms massaal bij elkaar, dan is het leuk om er een te isoleren door door de vegetatie heen te fotograferen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De rimpelmossen zijn het mooist van herfst tot vroeg voorjaar, bij vochtig of mistig weer. Zowel voor de kleur als voor druppeltjes op de plantjes.
  • Waar sporenkapsels massaal voorkomen kun je zoeken naar leuke vormen of combinaties
  • Uit de massa kun je er ook een isoleren door met groot diafragma en vanaf laag standpunt door de vegetatie heen te fotograferen.
  • De massaliteit van sporenkapsels is op zich al een interessant beeld. Experimenteer eens met mooi tegenlicht en open diafragma.
  • De sporenkapsels zijn geschikt voor macrofotografie om hun vorm en kleur.
  • In bosranden kun je gebruik maken van het licht in de achtergrond en de mossen in de schaduw. Dat geeft vaak fraaie beelden.
  • Sporenkapsels doen het leuk in combinatie met andere onderwerpen, zoals een paddenstoel.
  • Tussen kapsels hangen vaak spinnenwebben of er huizen kleine insecten, betrek die ook eens in je beeld.

Leefomgeving

Bossen, paden, greppelwanden, oude tuinen. Schaduwrijke open plaatsen zonder strooisel.

Vindtijd

Oktober – april.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeer algemeen en niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: