Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rode heidelucifer

Met zijn rode kopje is de heidelucifer een van de leukste korstmossen van het land. In heiden en stuifzanden kun je hem vinden, gewoon op de kale grond. Wel even goed zoeken, want deze lucifertjes zijn maar klein. Vaak staan ze in de buurt van andere korstmossen op open weinig begroeide plekken. In zomer en winter, altijd kun je ze vinden. Al zijn ze in het vochtige winterseizoen toch wel op hun mooist.
Een groepje lucifers, vanaf laag standpunt. Fotograaf: Ron Poot

De rode heidelucifer is een korstmos, een bijzondere plantengroep die ergens thuishoort tussen schimmels en algen. Het grootste deel van het korstmos is schimmel. Onder de microscoop zie je dat het best: het bestaat uit schimmeldraden. Vlak onder de opperhuid wonen tussen de schimmeldraden kleine eencellige algen. Deze zijn groen en daarom zien korstmossen er vaak wat groenig uit, de algen schijnen door de huid heen.

De algen zorgen voor voedsel: ze maken glucose uit licht en lucht. De schimmel zorgt voor stevigheid en bescherming voor de alg. Zo helpen ze elkaar verder, een fraai staaltje van symbiose.

Het rode kopje van de heidelucifer is het vruchtlichaam. Hier komen de sporen vrij die bijdragen aan de voortplanting van deze korstmos. Een spore heeft voor een succesvolle kieming natuurlijk wel een vrijlevende alg nodig om weer uit te kunnen groeien tot een volwaardig korstmos.

Korstmossen planten zich ook ongeslachtelijk voort. De korrels op het korstmoslichaam breken makkelijk af en kunnen zo weer uitgroeien tot een nieuw exemplaar. Gemakkelijk, want alg en schimmel zitten hier al bij elkaar.

De rode heidelucifer hoort tot de uitgebreide groep van Cladonia’s. Bekende familieleden zijn de bekermossen, zoals het rood bekermos dat eveneens uitblinkt door kleurenpracht.

De rode heidelucifer vanaf laag standpunt.
De rode heidelucifer vanaf laag standpunt. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

De heidelucifers zijn maar klein, dan is een macrolens een handig hulpmiddel.

Scherptediepte kan een probleem zijn als je erg dichtbij bent. Met een klein diafragma krijg je het korstmos scherper, maar ook de achtergrond wordt dan drukker. Een alternatief kan zijn om een stack te maken: een combinatie van foto’s die net iets verschillen in scherpstelling.

Zoek een laag standpunt om de lucifer vol in beeld te krijgen. Je camera moet dan plat op de grond: leg er even wat onder anders krijg je zand en vocht op of in je camera.

Met wat zoeken kun je soms ook groepjes vinden met meerdere heidelucifers. Ze kunnen mooi kleurencombinaties vormen met mossen of andere korstmossen in de omgeving.

Fotografeer het lucifertje ook eens door de vegetatie heen. Je krijgt dan een natuurlijk kader dat een mooi creatief effect oplevert.

 

Leefomgeving

Heide en stuifzand. Op kaal zand, strooisel, rottend hout, rietdaken.

Vindtijd

Het hele jaar.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Groeit op kwetsbare terreinen zoals stuifzanden.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: