Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rode schijnspurrie

Je zou maar een stoepplantje zijn. Iedereen loopt je zomaar voorbij, zelfs over je heen en scheldt je uit voor onkruid. Rode schijnspurrie is zo’n plantje dat groeit tussen de straatstenen. Ziet dan niemand hoe mooi dat bloempje is? Gelukkig, daar is de natuurfotograaf. Hij buigt diep en knielt vol bewondering in het straatstof voor dit kleine anjertje. De bescheiden bloemen blozen een beetje door zoveel aandacht.
Rode schijnspurrie
De bloemen bloeien alleen op het midden van de dag. In de loop van de middag sluiten ze weer. Fotograaf: Ron Poot

Deze kleine straatbewoner is lid van de eerbiedwaardige anjerfamilie, die bekend staat om zijn vele fraai gekleurde planten. Zowel in het wild (zoals de koekoeksbloemen) als in de tuin is deze familie goed vertegenwoordigd. Ook rode schijnspurrie is fraai gekleurd, als is de kleur eerder roze dan rood te noemen.

De roze bloem heeft vijf roze kroonbladen en in het hart tien gele meeldraden. De bladeren staan steeds twee aan twee tegenover elkaar, heel kenmerkend voor de anjerfamilie. Typerend voor de rode schijnspurrie is het stekelpuntje aan het uiteinde van elk blad.

Rode schijnspurrie is een echte pionier, die zich thuis voelt op open zonnige plaatsen, het liefst op zandgrond. Als het te druk wordt met andere planten legt hij het loodje. De plant leeft maar een jaar, dat betekent dat elk voorjaar er nieuwe plantjes uit zaad moeten groeien. Kenmerkend voor eenjarigen is hun rijke bloei en de vorming van veel zaad om verzekerd te zijn van nageslacht. Ook bij rode schijnspurrie zie je soms uitbundige bloei dat zorgt voor een mooi roze matje.

De bloemen zie je alleen op het midden van de dag, vanaf 10 uur ongeveer gaan ze open. Aan het begin van de middag sluiten ze alweer. De bezoekende insecten en fotografen moeten er dus op tijd bij zijn. Bij donker weer gaan ze helemaal niet open. Het plantje is dus een echte zonaanbidder. De bloemen bloeien maar een dag. Als ze niet open gaan vanwege het weer, kunnen ze de volgende dag weliswaar alsnog open gaan, maar dan heeft er inmiddels wel al zelfbestuiving plaatsgevonden in de dichte bloem.

Rode schijnspurrie
Het fragiele bloempje kun je benadrukken met een herhaling in de achtergrond. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Let op, rode schijnspurrie opent de bloemen alleen bij mooi weer en dan alleen tussen tien en twee uur. Wees dus op tijd.
  • Dit bescheiden plantje is echt iets voor macrofotografen. Met de macrolens kun je de schoonheid van de kleine bloemen goed in beeld brengen.
  • Recht van boven kun je de groeiwijze van de plant goed in beeld brengen. Groeit hij tussen straatstenen? Dan kun je met de rechte lijnen van het straatpatroon een mooie compositie maken waar het plantje in past.
  • Laag bij de grond kun je gemakkelijk door de vegetatie heen fotograferen en een bloemetje in beeld isoleren. Roze bloemen in de voor- en achtergrond kun je laten vervagen door het diafragma open te zetten (lage f-waarde).
  • Om de bloemen in het hart te fotograferen kun je het beste schuin van boven fotograferen. Probeer meerdere bloemen in één vlak te krijgen, zodat deze allemaal scherp zijn. De achtergrond mag rustig vervagen.
  • Let ook op andere details, zoals de knoppen en de bladen met hun spitse topjes.
  • Pas op voor te fel zonlicht, je contrasten kunnen daardoor te hard worden. Scherm de zon eventueel af met een diffusiescherm (witte paraplu) of je eigen schaduw.
  • Probeer ook eens kleurcombinaties te maken met andere planten die in de buurt groeien.

Leefomgeving

Bermen, open zandige plekken, parkeerplaatsen, tussen straatstenen. Een echte stadsplant.

Vindtijd

Mei-oktober.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen en niet bedreigd.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De naam schijnspurrie doet vermoeden dat er ook nog een echte spurrie is. Dat klopt: spurrie en schijnspurrie zijn nauw verwante familieleden. Het onderscheid is snel te zien, daar de ‘echte’ spurrie veel groter is, de bladeren in kransen heeft en witte bloemen draagt. De gewone spurrie houdt ook van open, verstoorde zandige plaatsen en je kunt rode schijnspurrie en gewone spurrie dan ook regelmatig bij elkaar in de buurt aantreffen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: