Menu

Onderdeel van Pixfactory

Roesje

Ooit vond ik aan het begin van de winter een prachtig motje in de achterklep van mijn auto. Verbaasd over deze vreemde vindplaats en verrast door de mooie kleuren en vormen van de nachtvlinder probeerde ik de soort vast te stellen. Toentertijd was er nog geen veldgids voor de Nederlandse nachtvlinders, maar gelukkig konden mijn Engelse vogelvrienden (die ook ‘moth enthusiast’ waren) mij vertellen dat mijn vlindertje aan hun kant van de Noordzee door het leven ging als ‘The Herald’.
roesje
Roesje in diepe rust op zolder. Fotograaf: Jaap Schelvis

Roesje of roestje?

De Nederlandse naam roesje kent verschillende verklaringen, maar dit artikel maakt duidelijk dat het toch echt de opvallende roestkleurige tekening is die ten grondslag ligt aan de naam. Daarnaast heeft het roesje een opvallende dubbele buitenste dwarslijn, twee opvallende kleine witte stippen op iedere vleugel en een gegolfde achterrand van de voorvleugels waar menige gehakkelde aurelia jaloers op zou zijn. Tot slot draagt het roesje zebrasokjes en heeft het een mooi parmant kuifje op het borststuk. Met recht een opvallende verschijning!

roesje
Van opzij zijn de mooie kuif en gestreepte pootjes goed te zien. Fotograaf: Jaap Schelvis

 

Fototips

Roesjes komen in tegenstelling tot veel andere nachtvlinders maar nauwelijks op licht af, je zal het dus vooral moeten hebben van overwinterende exemplaren. Die kan je op allerlei plaatsen aantreffen zoals in kelders en schuurtjes. Daar zitten ze rustig te wachten op het voorjaar en je moet ze dan ook vooral met rust laten, maar fotograferen kan natuurlijk geen kwaad. De diertjes zitten stil, dus je hebt alle tijd om rustig vanaf statief opnames te maken.

roesje
Roesje gevonden op de binnenkant van de schuurdeur. Fotograaf: Jaap Schelvis

Wees voorzichtig met het gebruik van kunstlicht zoals een videolamp of andere lamp die veel warmte afgeeft. Gebruik liever ‘koud’ licht zoals een led-lamp of flitslicht.

roesje
Roesje rustend.

Leefomgeving

Het roesje is een zeer algemene nachtvlinder die je in het hele land kunt vinden in een groot aantal verschillende habitats. Ook midden in steden en dorpen voelt de soort zich thuis in parken en tuinen.

Vindtijd

Net als het bekende kwartet dagvlinders dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia overwintert het roesje als vlinder in schuren, bunkers, tunnels en dergelijke. Omdat er per jaar twee generaties zijn kun je de vlinder in iedere maand van het jaar aantreffen.

Bescherming

Niet beschermd.

Kwetsbaarheid

Gevoelig.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Roesjes behoren tot de weinige nachtvlinders die overwinteren. Ze doen dat ook wel in groepen in kelders of grotten. Merkwaardig is dat ze daar dan overwinteren samen met hun vijanden, de vleermuizen.

2 reacties

  1. Leuk stukje Jaap en voor mij zeer herkenbaar. Ik doe vrijwilligerswerk op fort Everdingen en daar zitten er ’s winters enorm veel in de beschutte ruimtes.
    Groeten,
    @d

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Leuk stukje Jaap en voor mij zeer herkenbaar. Ik doe vrijwilligerswerk op fort Everdingen en daar zitten er ’s winters enorm veel in de beschutte ruimtes.
    Groeten,
    @d

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: