HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Ronde zonnedauw

Vanaf het voorjaar zijn de eerste zonnedauwplantjes weer te vinden. Met name de druppeltjes aan het uiteinde van elke tentakel maken het een uiterst fotogeniek plantje en door te spelen met licht en bijvoorbeeld een groot diafragma kunnen mooie, artistieke resultaten bereikt worden.

zonnedauw
Juffer op ronde zonnedauw. Fotograaf: Roeselien Raimond

Zonnedauw is een klein vleesetend plantje, van slechts een paar centimeter groot. Op de bladeren van de ronde zonnedauw zitten lange, plakkerige haren, waarmee insecten gevangen worden. Insecten worden gelokt met een verleidelijke geur, gevangen en verteerd. De plant kan door middel van enzymen voedingsstoffen uit het insect halen en op die manier overleven op zeer voedselarme gronden, waar andere plantsoorten niet gedijen. Zonnedauw dankt haar naam aan de glinsterende druppeltjes aan het uiteinde van de haren, die precies op dauwdruppels lijken.

Fototips

  • Zonnedauw is een héél klein plantje dus het gebruik van een macrolens, of tussenringen is aan te raden.
  • Zonnedauw staat vaak in natte grond, dus sneldrogende kleding, of een vuilniszak om op te leunen is zeker geen overbodige luxe.
  • Hoewel een landing op zonnedauw voor een insect het begin van het einde betekent, kan het voor fotografen een fotogeniek moment opleveren. Op zonnige dagen met wat minder wind is de kans het grootst dat er insecten vliegen en dus ook dat ze zullen zwichten voor de verleiding van deze mooie, maar (voor hen) levensgevaarlijke plantjes.
  • Een diffuus schermpje of een wit parapluutje kunnen goed van pas komen om eventueel hard zonlicht wat te temperen. Met name de glimmende druppeltjes kunnen op foto’s snel uitgebeten plekken vertonen in te hard licht.
  • Ook de bloeivorm van de zonnedauw is de moeite waard om vast te leggen. Vanaf eind juni komen er eerst hele kleine knopjes tevoorschijn aan een sierlijk gekruld steeltje, waar vervolgens minuscule witte bloemetjes uit tevoorschijn komen.

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart waarneming.nl

Meer weten?

Wikipedia Ronde Zonnedauw

Wilde-planten.nl

Flora van Nederland

Soortenbank

Nederpix

 

En dan nog dit!

Wist je dat insecten zonnedauw eten? Het insect is dus zowel slachtoffer en dader: eten én gegeten worden!

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *