Menu

Onderdeel van Pixfactory

Rotsspringers

Rotsspringers zijn oer insecten met een uiterlijk dat wel wat lijkt op een zilvervisje, ze hebben grote ogen, een lijf bedekt met schubben, lange staartdragen en kunnen bij bedreiging een flinke sprong maken.
rotsspringer
Je vind rotsspringers (Lepismachilis y-signata) onder andere onder dood hout. Fotograaf: Robin Kraaij

Rotsspringers hebben niet alleen een buitenaards uiterlijk met grote aliën-achtige ogen, ze kunnen ook flinke sprongen maken. Deze oerinsecten lijken wel wat op de veel in huis voorkomende zilvervisjes, maar zijn een stuk lastiger te vinden en kunnen, zoals de naam al doet vermoeden, flinke sprongen maken. De primitieve dieren zien er vreemd uit. Ze zijn in de nacht actief en hebben daardoor grote facetogen die als een soort van skibril tegen elkaar aanstaan. Onder die vreemd uitziende facetogen zitten nog 2 grote ocellen, een soort enkelvoudige ogen die vooral licht en donker zien. Het lijf van de rotsspringer is, net als vlindervleugels, bedekt met kleine schubben die makkelijk loslaten bij aanraking. Uit het achterlijf steken 3 lange draden en vleugels zijn nergens te vinden.

Als je inzoomt op deze bijzondere dieren worden ze nog gekker, dan zie je kleine uitsteeksels zitten tussen de poten. Ook onder het achterlijf zitten deze stompjes. Het zijn overblijfselen van poten uit de tijd dat de voorouders van insecten nog veel meer poten hadden. Dit oerinsect is zo primitief dat deze pootjes nog zichtbaar zijn.

Deze insecten zijn ondanks dat ze met iets meer dan een centimeter niet superklein zijn niet gemakkelijk te vinden en leven vaak op harde ondergronden. Je vindt ze onder andere in getijdenzones aan de kust, langs rivieren en in Zuid Limburg. Omdat het nachtdieren zijn en snel uitdrogen, houden ze zich overdag verscholen. Bijvoorbeeld in grotten, tussen stenen en onder bladafval en dood hout.

 

 

Fototips

  • Rotsspringers hebben prachtige grote ogen, leg hier de nadruk op of probeer het dier van voren te fotograferen voor een buitenaards uiterlijk.
  • De schubjes waar rotsspringers mee bedekt zijn kunnen prachtig glanzen in het licht, een flitser gebruiken kan een heel kleurrijk en verrassend beeld opleveren.
  • Benader de dieren altijd voorzichtig. Ze hebben hun naam niet voor niets en kunnen flinke afstanden springen en daardoor snel vluchten.
  • Probeer met een macrolens dichtbij de kop en poten te komen. tussen de pootjes zijn de overblijfselen de extra poten van oerinsecten goed te zien.
  • maak altijd een overzichtfoto van de dieren. Er is nog weinig bekend over rotsspringers in Nederland en elke waarneming is waardevol!
Rotsspringer
In mergelgroeves voelen rotsspringers(Trigoniophtalmus alternatus) zich thuis. Fotograaf: Robin Kraaij

Leefomgeving

Getijdenzones langs de kust, langs rivieren en in Zuid limburg. In grotten, tussen rotsen en tussen bladafval en dood hout.

Vindtijd

Het gehele jaar

Bescherming

Niet wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Rotsspringers zijn zeker niet algemeen maar hebben niet veel last van de invloed van de mens. pak rotsspringers niet vast, ze drogen snel uit en verliezen hun schubben bij vangen.

Verspreidingskaart

In Nederland komen 5 soorten rotsspringers voor Hieronder verspreidingskaartjes voor de 2 soorten op de foto’s.

Lepismachilis y-signata NL

Lepismachilis y-signata BE

Trigoniophthalmus alternatus NL

Trigoniophthalmus alternatus BE

En dan nog dit!

Rotsspringers werden tot voor kort niet tot de insecten gerekend. Ze hebben geen vleugels, niet de duidelijk kop-borststuk-achterlijf verdeling die insecten hebben, en ze hebben zelfs meer dan de 6 poten omdat de oerpootjes nog aanwezig zijn. Toch worden de rotsspringers tegenwoordig gerekend tot de insecten.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: