Ruig haarmos

In vuur en vlam raken voor mos? Het kan echt. Er ontstaat een geheel andere kijk op mos, als je het door je lens bekijkt. Prachtige mooie rode met gele slanke vormen in combinatie met een harig mutsje. Ruig haarmos: uitermate charmant op de foto.
Ruig haarmos
Fotograaf: Anita Bosker

Ruig haarmos valt op door de rood met gele sporenkapsels en hun harig huikje. Als het eenmaal aan het groeien is, zie je het terug als grote rode vlaktes op de grond. Je weet pas zeker dat het ruig haarmos is als je een glashaar vindt aan de bladtop. Het wordt namelijk nogal eens verward met zandhaarmos waarmee het vaak in gezelschap staat.

De mooie lange slanke rood met gele steeltjes zijn charmant en een foto waardig. Je moet het een keer gezien en gefotografeerd hebben om het te ervaren.

Als de zon schijnt en je bekijkt het door je lens, dan lijkt het mos in vuur en vlam te staan. Een extra uitdaging om het mos dan te fotograferen. Je zult immers je belichting moeten aanpassen om een goede foto goed te krijgen. De beloning is een prachtige sfeer in je foto’s.

De prachtige sporendoosjes die her en der boven de rode steeltjes uitsteken moet je zeker niet vergeten om te fotografen. Met sneeuw, rijp of dauw is het feest compleet. Beslist een uitdaging in de macrofotografie!

Fototips

  • Het mos is in vlakke plakkaten te vinden op het zand. Dus moet je daar enige creativiteit en lenigheid inzetten om een mooie foto te maken.
  • Het werken met weinig scherptediepte is mooi omdat je de voorgrond en de achtergrond extra sfeer kan geven!
  • Het werken met een macrolens heeft voorkeur. Je bent daarmee in de gelegenheid om met een groot diafragma te fotograferen.
  • Zoek naar rustige stukjes in het mos, omdat de grote aantallen steeltjes het maken van een mooie foto kan bemoeilijken.
  • Opruimen van storende elementen voor het maken van je foto loont om een zo rustig mogelijke foto te maken.
  • Omdat het mos erg klein is moet je de camera haast wel op de grond leggen. Je krijgt een mooier perspectief.
  • Sneeuw, rijp en dauw zijn prachtig om een mooi bokeh in je foto’s te maken.
  • Zorg voor een goede warme ondergrond. De kou trekt op in je lichaam als je op de grond moet gaan liggen. Denk eens aan het antivorst-scherm dat je voor je auto hebt.
  • Ga de uitdaging eens aan om één steeltje te isoleren voor je foto.
  • Probeer verschillende standpunten en zoek totdat je tevreden bent met de sfeer in je foto.
  • Varieer met je diafragma om verschillende sferen te maken en om genoeg scherpte te krijgen op je steeltjes omdat je heel dichtbij moet fotograferen.
  • Het is niet makkelijk en je zult hier de vele uitdagingen van macrofotografie tegen het lijf lopen. Geef niet op!

Leefomgeving

Ruig haarmos is te vinden op kalkarm zand. Vooral op droge vochtige heide en zandverstuivingen. Het is een zandbinder in zandverstuivingen, dus meestal vindbaar op de heide waar zandgebieden voorkomen. Daarnaast vind je het ook op schrale bermen en zandige bospaden.

Vindtijd

De fleurige, jonge kapselsteeltjes kun je al vanaf half december vinden tot in maart. De hoeveelheid varieert in het seizoen.

Meer weten?

Bescherming

Geen beschermde soort.

Kwetsbaarheid

Het ruig haarmos is algemeen voorkomend en wereldwijd verspreid. Het mos en zijn biotoop zijn kwetsbaar. Houd daar rekening mee als je het gaat fotograferen.

En dan nog dit!

  • Wist je dat de glashaar van ruig haarmos het plantje goed beschermt? De zon wordt weerkaatst op de glashaar en dat beschermt het mos tegen uitdrogen.
  • Wist je dat het ruig haarmos de woonplaats is van de sneeuwvlo?
  • Er mannelijke en vrouwelijke mosplantjes die ieder hun aandeel hebben om het mos te laten groeien. Het mannelijk deel is te zien als een rood knotje wat gevuld is met zaadcellen. Uit de vrouwelijke plantjes groeit na bevruchting het sporenkapsel. Het slanke steeltje met zijn prachtige kleuren.
  • Wist je dat “haarmos” zijn naam dankt aan het harig huigje (zie foto) van het vrouwelijk deel?

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: