Menu

Onderdeel van Pixfactory

Russula’s

Een stevig paddenstoeltje in het bos met een witte steel en een kleurige hoed. Je herkent hieraan meteen dat het een russula is. De vrolijke kleurtjes brengen de stemming er meteen in, in het herfstbos. Ze zijn vaak rood, maar nooit met witte stippen. En ook heb je paarse en gele en roze soorten, alle kleuren van de regenboog kom je tegen in dit kleurige paddenstoelenpalet.
Russula
Een russula tegen het licht in de bosrand. Laag standpunt. Fotograaf: Ron Poot

Er zijn wel meer dan honderd russula-soorten in ons land. En hoewel je snel ziet dat het een russula is, is het specialistenwerk om te bepalen welke soort het precies is. Sommige soorten kun je goed herkennen aan kleur of geur of smaak, maar dat zijn niet altijd even objectieve kenmerken, smaken verschillen immers. Vaak is er microscopisch onderzoek nodig om de juiste naam van de russula te bepalen.

Dat alles hoeft de pret niet te drukken voor de fotograaf, want voor een vrolijk herfstplaatje gaat het vooral om de frisse kleuren. En die zijn er genoeg in deze soortengroep. Zo is er de helderrood gekleurde braakrussula die je onder eiken en sparren tegenkomt.

De kleur van de braakrussula doet denken aan de overbekende vliegenzwam maar je zult bij deze soort nooit rood-met-witte-stippen tegenkomen en ook heeft hij nooit een manchet om de steel. Een duidelijk verschil. Wel is een overeenkomst dat beide soorten giftig zijn. De braakrussula heeft zijn naam niet voor niets. Ook de donkerrode duivelsbroodrussula is giftig, zoals zijn naam al doet vermoeden. Er bestaan ook eetbare soorten, maar pas wel een beetje op met deze gekleurde snoepjes.

Het heldergeel en wit valt op in het donkere bos. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Voor de kleurige hoedjes is het belangrijk het goede perspectief te kiezen. Van boven, schuin van boven of opzij, net hoe de kleur mooi in beeld komt.
  • Vanaf laag standpunt kun je de achtergrond er mooi bij betrekken, waar door lichte plekken in het bos een fraai bokeh of lekkere herfstkleuren in beeld komen.
  • De hoed en de rand scherp in beeld krijgen is altijd lastig. Met diafragmeren (diafragma dichtdraaien, bijv f/11 of f/16) krijg je meer scherptediepte maar wordt ook de achtergrond drukker.
  • Als je een fluwelen achtergrond en een razend scherpe paddenstoel wilt, kan focus stacking een oplossing zijn. Een aantal opnames met net iets verschillende scherpstelling, die je later op de computer samenvoegt. Dan wel van statief werken!
  • Zoom ook eens in op leuke details, zoals de rand van de hoed en de lamellen aan de onderkant.
  • Fotograferen in het herfstbos betekent vaak werken bij schaars licht. Werk dan vanaf statief of rijstzak om bewegingsonscherpte te voorkomen.
  • Extra licht op de paddenstoel organiseren kan ook, met een spiegeltje of LED lampje of flitser. Met een spiegel richt je wat daglicht naar de paddenstoel. Met een LED lampje is het leuk om de hoed van achteren of van onderen te beschijnen.
  • Flitsen geeft veel licht maar kan ook verstorend werken in je beeld door harde schaduwen en overbelichte witte delen. Scherm dan de flits af met een diffusor of diffusiescherm. Werken met meerdere flitsers op afstand of gebruik van een instelbare twin light zijn ook manieren om fel licht onder controle te houden.
Een detail van de hoed van duivelsbroodrussula. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Allerlei bossen.

Vindtijd

Juli – november.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Sommige russula’s staan op de Rode Lijst van beschermde paddenstoelen.
Russula’s zijn moeilijk uit elkaar te houden, dus blijf daarom altijd voorzichtig.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Hoe kun je nou de smaak bepalen van een russula als de soort misschien giftig is? De giftigheid treedt pas op als je echt een flink stuk paddenstoel opeet. Voor het bepalen van de smaak is dat niet nodig. Een klein stukje in de mond nemen en proeven is genoeg, de scherpe smaak van de braakrussula proef je snel genoeg en daarna het stukje gewoon weer uitspugen.

2 reacties

  1. Weer een enthousiasmerend artikel Ik vind het altijd zo leuk dat je bij natuurfotografie achtergrondinformatie krijgt over het onderwerp dat je fotografeert.

    Bedankt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Weer een enthousiasmerend artikel Ik vind het altijd zo leuk dat je bij natuurfotografie achtergrondinformatie krijgt over het onderwerp dat je fotografeert.

    Bedankt.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: