Er zijn wel meer dan honderd russula-soorten in ons land. En hoewel je snel ziet dat het een russula is, is het specialistenwerk om te bepalen welke soort het precies is. Sommige soorten kun je goed herkennen aan kleur of geur of smaak, maar dat zijn niet altijd even objectieve kenmerken, smaken verschillen immers. Vaak is er microscopisch onderzoek nodig om de juiste naam van de russula te bepalen.
Dat alles hoeft de pret niet te drukken voor de fotograaf, want voor een vrolijk herfstplaatje gaat het vooral om de frisse kleuren. En die zijn er genoeg in deze soortengroep. Zo is er de helderrood gekleurde braakrussula die je onder eiken en sparren tegenkomt.
De kleur van de braakrussula doet denken aan de overbekende vliegenzwam maar je zult bij deze soort nooit rood-met-witte-stippen tegenkomen en ook heeft hij nooit een manchet om de steel. Een duidelijk verschil. Wel is een overeenkomst dat beide soorten giftig zijn. De braakrussula heeft zijn naam niet voor niets. Ook de donkerrode duivelsbroodrussula is giftig, zoals zijn naam al doet vermoeden. Er bestaan ook eetbare soorten, maar pas wel een beetje op met deze gekleurde snoepjes.
2 reacties
Weer een enthousiasmerend artikel Ik vind het altijd zo leuk dat je bij natuurfotografie achtergrondinformatie krijgt over het onderwerp dat je fotografeert.
Bedankt.
Dank je Matty. We vinden het belangrijk om met kennis van zaken fotograferen, natuur is al zo kwetsbaar.
Groet, Ron