Menu

Onderdeel van Pixfactory

Scherpe boterbloem

Wie kent niet de boterbloem? De groene weiden vol glimmende botergele bloempjes, de koeien die er doorheen lopen… Hollandser kan het haast niet. Ooit afgevraagd waarom het vee die bloemen niet weg graast? Dat is vanwege de scherpe smaak van de plant. Een goed signaal want boterbloemen zijn giftig. En dat verklaart meteen de soortnaam: scherpe boterbloem. Als de plant dood is en verdroogt, zoals in hooi, verliest het zijn scherpte en giftigheid.
boterbloem
De bloemen van scherpe boterbloem vanuit kikkerperspectief. Fotograaf: Ron Poot

De scherpe boterbloem behoort tot de ranonkelfamilie. “Ranunculus” betekent “kikkertje” in het latijn, dat slaat op de natte omgeving waarin je boterbloemen aantreft. De scherpe boterbloem is een van de vele soorten uit het ranonkel-geslacht. Zeer algemeen is ook de kruipende boterbloem, die je haast overal kunt aantreffen. Ook in gazon en tuin, waar het niet bepaald een gewenste soort is.

Het onderscheid tussen beide boterbloemen is meteen te zien aan de groeiwijze: de scherpe boterbloem staat rechtop en torent hoog boven de rest van de vegetatie uit, de kruipende boterbloem blijft laag, maakt uitlopers over de grond en alleen de bloemstelen zie je omhoog komen. Voor de detaillisten: de bloemsteel van scherpe boterbloem is glad, die van kruipende boterbloem gegroefd. Beide soorten hebben diep ingesneden blad, maar bij kruipende boterbloem staat de eindlob op een apart steeltje en bij scherpe boterbloem niet. Leuk om eens op te letten.

De bestuiving vindt plaats door insecten. Soms vind je in het hart van de bloem een familie frambozenkevertjes. Die komen niet voor de bestuiving, maar zij eten graag van de bloem. Bij regen buigen de lange bloemstelen zich zodat de druppels niet in de bloem kunnen komen. Kleine insecten zoals vliegjes gebruiken de overhangende bloemen dan graag als afdak. De vrucht van de boterbloem bestaat uit een verzameling kleine dopvruchtjes. Het ziet er uit als een stekelig bolletje.

De scherpe boterbloem is, evenals zijn neefje kruipende boterbloem, een liefhebber van zeer voedselrijke en vochtige standplaatsen. Overbemesting van de landerijen is voor de boterbloemen dus geen probleem.

Fototips

 

 

De gele bloemen contrasteren mooi tegen de blauwe zomerlucht.
  • Omstreeks mei bloeit de scherpe boterbloem massaal. Het landschap kleurt geel en dat is voor de landschapsfotograaf een kans.
  • Let op mooie kleurcombinaties in de vegetatie: bijvoorbeeld met de roze pinksterbloem en de rood bloeiende veldzuring die je op vergelijkbare standplaatsen kunt treffen.
  • Scherpe boterbloem is een plant die wel een meter hoog kan worden. Probeer eens vanuit kikkerperspectief te fotograferen, dat wil zeggen van onderaf. Vooral op dijkhellingen goed te doen.
  • Blauw en geel zijn zogenaamde complementaire kleuren en daarmee een aansprekende combinatie. Maak daar gebruik van door boterbloemen tegen de blauwe lucht te fotograferen.
  • Maak eens gebruik van tegenlicht om de bloemen te fotograferen. Het geeft mooie contrasten en schaduwen van de meeldraden op de bloemblaadjes.
  • Ga eens fotograferen in de vroege ochtend als er dauw is. De zon in de dauwdruppels kan voor een prachtig bokeh in de achtergrond zorgen. En natuurlijk zijn de dauwdruppel een prachtige versiering van de bloemen.

 

Leefomgeving

Voedselrijke en vochtige omgeving, grazige bermen, weilanden, dijkhellingen.

Vindtijd

April – herfst.

Meer weten?

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: