Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zo fotografeer je de dwerginktvis

De dwerginktvis, of kortweg Sepiola, is een koppotige. Hij is familie van de veel grotere Sepia officinalis of zeekat. Een dwerginktvis wordt maximaal 50 mm en wordt soms verward met jonge sepia. De Dwerginktvis heeft echter twee ronde vinnen en de Sepia een mantel rondom het achterlijf. Deze laatste wordt uiteindelijk ook 10x zo groot. Het zijn hoofdzakelijk nachtdieren, die overdag vaak (vrijwel) geheel verscholen zitten in het zand. Hij leeft van jonge garnalen en aasgarnalen. Zelf valt hij bijvoorbeeld ten prooi aan krabben en vissen. Zoals alle koppotigen kunnen ze snel van kleur veranderen.
dwerginktvis
De klassieke dreighouding van de dwerginktvis. Fotograaf: Rokus Groeneveld

Dwerginktvissen zijn vooral een tikje voorspelbaar. Vaak worden ze liggend op het zand aangetroffen. Worden ze door de fotograaf betrapt, dan zijn er na de eerste foto, of soms al daarvoor, twee opties. Hij graaft zich in, of gaat er vandoor.

Als hij zich ingraaft blijven er vaak twee oogjes boven het zand uitsteken. Soms echter bedekt hij die ook nog, waarna je vervolgens de laatste twee armpjes in het zand ziet verdwijnen; Weg! Maar ze zijn ook nieuwsgierig en na enige tijd komen ze soms weer tevoorschijn

Als hij er vandoor gaat, volgt vaak een afwisselend spel van vluchten, dreigen en schuilen op het zand, waar het diertje (onterecht) vertrouwt op zijn camouflage. Met name het dreiggedrag is eerder schattig dan angstaanjagend en ook het kleine wolkje inkt dat ze soms uitstoten alvorens te vluchten is lief, maar weinig indrukwekkend, voor een duiker althans.

Maar ze zijn niet heel snel, en liever dan te blijven vluchten graven ze zich vaak al snel weer in. Soms echter lijken ze ook te worden aangetrokken door de (piloot)lamp en kunnen ze het spelletje lang volhouden.

Ingegraven in het zand. Fotograaf: Rokus Groeneveld

Fototips

  • Langzaam bewegen is altijd het devies.
  • Gaat hij of zij er vandoor, dan rustig weer benaderen. Gebeurt dat nog een paar keer, zoek dan een andere die beter meewerkt. Hoewel niet heel snel, inhalen doe je ze niet.
  • Een beetje zweefvuil valt vaak weg tegen de achtergrond op de foto. Met name bij helder water zijn ze ook goed vrij zwemmend te fotograferen. Zeker bij een goede flitserinstelling en een kleine pilootlamp kunnen heldere foto’s worden gemaakt. In de Grevelingen is de kans daarop het grootst.
  • Zoals alle koppotigen hebben ze last van licht en zullen ze hun ogen sluiten bij te veel licht. Echter, bij te weinig licht met autofocus een zwemmende dwerginktvis fotograferen is lastig.
Vrij hangend in het water. Fotograaf: Rokus Groeneveld

Leefomgeving

Een dwerginktvis graaft zich graag in en heeft een voorkeur voor zachte bodems. Hij kan vooral worden gevonden op zandige bodems, in de Grevelingen en de Oosterschelde maar ook in de Waddenzee. Je hoeft daarvoor niet diep. In Zeeland zijn Bergse Diepsluis en met name Dolfijntje / ’t Koepeltje goede plaatsen, waar ze vaak op de zandige helling naar dieper water kunnen worden gevonden.

Vindtijd

Het hoogtepunt van het dwerginktvis-seizoen ligt in de maanden mei en juni en loopt door tot oktober om vervolgens af te lopen in november en december, waarna ze in de maanden januari, februari en maart niet worden aangetroffen.

Bescherming

Sportduikers vallen in Zeeland onder een Provinciale verordening. Deze geldt voor de Grevelingen, Oosterschelde, Veerse meer en Westerschelde. Zij mogen niets verzamelen. Alleen voor onderzoek en educatie kan je daar een ontheffing voor aanvragen.

Kwetsbaarheid

Echt kwetsbaar lijken ze niet te zijn. De waarnemingen laten geen duidelijke toe- of afname zien. Flitsen lijken ze, zoals alle koppotigen echter niet leuk te vinden.

En dan nog dit!

Eieren worden afgezet aan allerlei substraat en komen na circa 2 maanden uit. De paaiperiode is niet exact bekend. Omdat een Sepiola volgens de literatuur maar 9 maanden leeft lijken er meerdere generaties per jaar te zijn.

Rustend op het zand. Fotograaf: Rokus Groeneveld

5 reacties

  1. Ha Rokus, erg mooie foto’s en goede uitleg! Dank je wel. Ik zocht naar wat informatie omdat ik vanavond met Marion de sepiola ga zoeken. Groetjes, Julia Anemoon

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Ha Rokus, erg mooie foto’s en goede uitleg! Dank je wel. Ik zocht naar wat informatie omdat ik vanavond met Marion de sepiola ga zoeken. Groetjes, Julia Anemoon

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: