HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Sijs

Sijsjes maken altijd je dag goed. Vooral in de winter kom je ze vaak tegen, ze dwarrelen langs in een vrolijk kwetterend groepje en eindigen in een boom. Met zijn allen bungelen ze ondersteboven in een kale els en eten er alle elzenproppen leeg. Om daarna weer net zo vrolijk door te dansen naar de volgende boom.

Sijs
Ze zijn dol op elzenpropjes. Vanuit de auto met rijstzak kan ook. Fotograaf: Bart Stornebrink
Delen

De sijs is een zangvogel van de familie der vinkachtigen. In Nederland was de sijs vooral een wintergast, maar sinds de tweede helft van de 20ste eeuw broedt hij ook in Nederland. Volwassen mannetjes zijn geelgroen met een zwarte kruin en kin, de rug is geelgroen zwart gestreept. De buik heeft in tegenstelling tot de groenling een duidelijk onderbroken gestreept uiterlijk. De streep achter het oog en de stuit zijn geel. De gevorkte staart is zwart met geel aan zijden. De vleugel heeft een gele vleugelstreep. Het volwassen vrouwtje is veel minder geelgroen en de onderzijde is lichter en meer gestreept, de kop heeft geen zwart. De juveniel is qua kleur gelijk aan het volwassen vrouwtje. De lengte van kop tot staart is ongeveer 12 centimeter.

Sijzen leven meestal in troepjes, dikwijls samen met barmsijs en putter.

Vaak in gezelschap met putters. Rare vogel lijken ze te denken
Vaak in gezelschap met putters. Rare vogel lijken ze te denken. Fotograaf: Bart Stornebrink

De sijs heeft een korte golvende vlucht. Een troepje maakt een warrelende indruk. Hij roept voortdurend helder in vlucht en in zit. De zang is een lang, vlug en muzikaal gekwetter. De sijs zoekt voedsel op de mezenmanier en hangt dikwijls ondersteboven. Hij slaapt soms ook zo. Hij eet zaden van naaldbomen, elzen, berken en andere bomen, knoppen en insecten. Ze zijn zo groot als een pimpelmees.

De sijs is in Nederland het hele jaar te zien. Buiten het broedseizoen (midden september tot april) is het een doortrekker en wintergast in soms zeer groot aantal. Grote aantallen bevolken in de winter Nederlandse tuinen. De spitse kegelvormige snavel is bij uitstek geschikt om zaden uit sparappels, elzenproppen en berkenkatjes te peuteren. In de winter maken sijzen ook graag gebruik van pindanetjes.

Het aantal broedvogels vertoont een grillig verloop in de tijd, het voorkomen draagt soms een invasie-achtig karakter. Sijzen broeden slechts weinig in Nederland, maar in de sparrenbossen van Scandinavië is de soort erg talrijk.

Ribes met Sijs. Prachtig kleurenspel
Ribes met Sijs. Prachtig kleurenspel. Fotograaf: Bart Stornebrink

Fototips

Deze vogel laat zich vrij makkelijk lokken met vetbollen en pindanetjes. Daarnaast is het een dorstige zaadeter, dus aan de vijver en drinkbakjes is het een vaak geziene gast. Dat zijn dus ook de plekken om deze vogel te fotograferen.

Drinkend zijn ze nog leuker. Dorstige soort
Drinkend zijn ze nog leuker. Dorstige soort. Fotograaf: Bart Stornebrink

Ze zijn erg bewegelijk, dus zal je met hoge ISO waarden moeten werken om minimale sluitertijden van 1/250sec te bereiken. Ze zijn erg klein, dus zo dicht mogelijk op je fotoplek kruipen is een voorwaarde.

Ga niet met onnodig lange lenzen en extenders aan de gang. Dat levert altijd kwaliteitverlies op. Vanuit de dekking laten ze zich gemakkelijk benaderen. Gebruik AI servo of AS-C en zet je burst-stand aan.

Maak veel beeld. Deze kleine vogeltjes kunnen onder f/8 worden gefotografeerd, want dan heb je al voldoende scherptediepte. Stabiliser uit als je op statief werkt.

Het zijn hele sociale vogels, dus probeer ook dubbelportretjes te maken. Ze bevinden zich vaak in het gezelschap van andere vinkensoorten en kruipen graag boven op elkaar bij vijver en voerplek. Sijzen kiezen graag een vaste stek en komen om de paar uur terug. Dus heb geduld, want je krijgt meerdere kansen op een dag.

Verspreidingskaart

Kaartje waarneming.nl

 

Meer weten?

SOVON

Waarneming.nl

Soortenbank

Vogelbescherming

Foto’s op Birdpix

En dan nog dit!

Let goed op een groepje sijzen, want soms zit er een familielid tussen, de barmsijs.
Net even wat roder met een mooie rode borst. Bij mij is ooit een mozambiquesijs
ontsnapt uit de volière en die heb ik een jaar later terug gezien in mijn tuin tussen
de Europese sijzen in. Bizarre waarneming!

En zo ziet een bramsijs er uit.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *