Menu

Onderdeel van Pixfactory

Slangenwortel

Met wat geluk kom je hem tegen in een veenmoeras, een slootkant of langs een meer. Slangenwortel valt op door zijn witte schutblad en de bloeikolf die daar uit groeit. Je herkent hem daardoor makkelijk als familielid van de aronskelk. Na de bloei is slangenwortel nog niet van het toneel verdwenen: in de herfst schittert hij nog een keer als de bloeikolf verandert in een prachtige aar vol rode bessen.
slangenwortel
Spelen met licht. In een moerasbos waar een streepje licht binnenvalt komt het witte schutblad mooi tot zijn recht. Fotograaf: Ron Poot

Slangenwortel hoort thuis in stilstaand zoet en zuurstofarm water. Vooral op plekken waar zuur voedselarm water in contact komt met neutraal voedselrijk water voelt hij zich thuis. Een bijzonder milieu dat je niet overal tegenkomt, het meest nog in de laagveengebieden. Vaak vind je de planten op de grens van open water en moeras. Op sommige plaatsen, bijvoorbeeld in voedselarme vennen met kokmeeuwkolonies, zijn de omstandigheden zo gunstig dat slangenwortel er massaal optreedt en grote oppervlakten bedekt.

Als de zomer nadert komt slangenwortel tot bloei. Tussen de glanzend groene bladeren verschijnen opeens witte bladeren: het zijn de schutbladen van de bloeikolf. De bloeiwijze bestaat uit enkele tientallen dicht opeengepakte groenachtige bloemen. Deze hebben een beetje vreemde geur, die allerlei kleine insecten aantrekt zoals vliegjes, motjes en kevertjes. Zij zorgen voor de bestuiving. Het resultaat van die bestuiving is in de herfst te zien. Dan verandert de bloeikolf in een aar vol rode bessen. Een kleurig gezicht.

De aronskelkfamilie telt niet veel leden in de Nederlandse flora. Eigenlijk is slangenwortel de enige echte wilde vertegenwoordiger. De gevlekte en italiaanse aronskelk zijn niet oorspronkelijk inheems. Ook het bekendere kalmoes is een lid van deze familie, deze soort is ingeburgerd langs de oevers maar oorspronkelijk uit Azië afkomstig.

De meeste besvruchten zijn voedsel voor vogels. Zo niet de bessen van slangenwortel. De verspreiding gaat door water of door vogels, omdat de wat slijmerige bessen blijven kleven aan hun poten. Naast de verspreiding door de vruchten, kunnen ook afgebroken stukken van de wortelstokken wegdrijven en elders uitgroeien tot een nieuwe plant. Dat is dan een voorbeeld van ongeslachtelijke voortplanting.

Fototips

  • De markante vorm van de bloeikolf en het opvallende witte schutblad zijn mooi te gebruiken in een landschapsfoto. Bijvoorbeeld in de voorgrond.
  • Niet alleen in de bloeitijd, maar ook in de herfst is slangenwortel interessant door de vergelende bladeren en de knalrode bessen.
  • In een schaduwrijke omgeving contrasteert het witte schutblad goed met de omgeving, wat sfeervolle contrastrijke plaatjes oplevert. Ook heel geschikt voor een zwartwit opname.
  • Voor detailfoto’s zijn de typische kolven en de bladvorm erg geschikt. Speel eens met de lijnen die met name de kromnervige en hartvormige bladeren met elkaar vormen.
  • Langs het water kun je gebruik maken van de glinsteringen van het zonlicht, die in voor of achtergrond een fraai bokeh kunnen leveren.

Leefomgeving

In ondiep water. Moerassen, oevers. Het water is zuurstofarm en vrij zuur.

Vindtijd

Mei-juli.

Meer weten?

Bescherming

In Belgie wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Vrij zeldzaam in Nederland en zeer zeldzaam in België.

En dan nog dit!

Veel aronskelken zijn giftig doordat ze rafiden bezitten. Een geraffineerde methode die de plant beschermt tegen vraat van dieren. Rafiden zijn naaldvormige kristallen die bestaan uit calciumoxalaat. Deze scherpe naaldjes veroorzaken bij consumptie verwondingen in (onder andere) de slokdarm. Deze wondjes zwellen op en kunnen tot verstikking leiden. Daarnaast hebben ze ook een scherpe zure smaak.

Sommige van die giftige aronskelken kun je zomaar tegenkomen in de vensterbank: flamingoplant, gatenplant, witte aronskelk en dieffenbachia zijn daar bekende voorbeelden van.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: