Menu

Onderdeel van Pixfactory

Spinnenwebben fotograferen

Elke herfst overkomt het je weer. Je loopt nietsvermoeden naar buiten en op je eigen oprit loop je dwars door een vers geweven spinnenweb! Draden op je gezicht en een spin in je nek… er zijn betere manieren om de dag te beginnen. En de volgende morgen heeft de vlijtige spin alweer een nieuw kunstwerk klaargemaakt. Je blijft natuurliefhebber, dus toch maar eens dat ragfijne web wat nader bekijken…
Een hangmatweb. Deze spin hangt onder aan zijn web en wacht rustig tot zijn prooi op het matje valt. Fotograaf: Ron Poot

Een spinnenweb is een uiterst effectief middel voor de spin om zijn prooi te vangen. De draadjes van spinrag zijn uiterst dun en daardoor haast onzichtbaar, maar sterk genoeg om een flinke buit tegen te houden. De draden maakt de spin zelf met zijn spinklieren. Achterin het lijf zitten de spintepels, waar het spinsel uitkomt. Bij veel soorten zijn de draden ook nog eens kleverig.

Als er een insect terecht gekomen is in het web, rent de spin vliegensvlug over het web om zijn prooi te vangen, te doden en in te pakken in spinsel. Wonderlijk, dat de spin zelf niet blijft plakken in zijn eigen web. Het geheim is, dat de kleefstof als losse druppeltjes op de draden ligt, in de ruimte daartussen kleeft de draad niet. De spin weet kennelijk hoe hij tussen de druppeltjes door moet bewegen. Ook bouwt hij kleefvrije loopdraden in het web, een handig loopspoor.

Niet alle webben zijn hetzelfde. De wielwebben zoals de kruisspin die maakt, zijn het bekendst, maar er zijn ook heel andere vormen: hangmatweb, trechterweb, matweb en zelfs een galgweb. De vorm hangt samen met de jachttechniek van de spinnensoort.

Fototips

Spinnenwebben zijn er voor gemaakt om onzichtbaar te zijn. Dat maakt het fotograferen natuurlijk lastig. Hoe krijg je een web zichtbaar? De natuur helpt zelf een handje. In de vroege ochtend worden spinnenwebben goed zichtbaar door de dauw. Duizenden kleine druppeltjes hechten zich dan aan de draden en de webben lichten prachtig op.

Een landschap vol spinnenwebben is een mooi gezicht. Het landschap krijgt er een bijzondere aanblik en sfeer door. Vooral heidegebieden lenen zich hier erg goed voor.

De dauwdruppels vormen op de draden mooie ronde druppeltjes. Met de macrolens kun je deze glimmende pareltjes zichtbaar maken. In combinatie met de fraaie patronen van een wielweb staat dit garant voor een topplaatje.

De vorm van de wielwebben is door de dauw goed te zien. Probeer het geheel in een plat vlak te krijgen om zoveel mogelijk scherp te krijgen. Anderzijds is het ook mooi om het web meer van de zijkant te fotograferen. Dan zie je de patronen van het web mooi vervagen in voor- en achtergrond.

Wielwebben zijn door hun prachtige structuur natuurlijk geliefde onderwerpen. Al dan niet met spin in het midden. Vergeet echter de andere webben niet. Ze zijn misschien veel warriger van structuur, maar ook die dradenmassa kan interessante en spannende plaatjes opleveren.

De dauw verdwijnt vaak in de loop van de dag. Alleen op meer beschaduwde en dieper gelegen stukken blijven de druppels veel langer aanwezig. Als je die opzoekt kun je tot ver in de ochtend nog aan de gang met webben en druppeltjes.

Het licht kan door spinrag breken en bij tegenlicht mooie kleurpatronen opleveren. Leuk om mee te experimenteren.

Ook ongewenste lichteffecten kunnen optreden. De druppels zijn snel overbelicht, wat je deels kunt voorkomen door enige stops onder te belichten. Het verdient aanbeveling even wat proefopnames te maken en die te controleren voor je verder gaat. Vaak zie je rond de contrastrijke druppels paarse randen langs de lichte delen ontstaan. Dit verschijnsel heet chromische aberratie of kleurschifting. Het hangt van de lenskwaliteit af hoe sterk dit verschijnsel optreedt. Achteraf kun je tijdens het bewerken van de foto hierin soms het een en ander corrigeren.

Leefomgeving

Vindtijd

Het hele jaar door, het meest in nazomer en herfst.

Bescherming

Kwetsbaarheid

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De industrie kijkt met jaloezie naar de enorme kracht van spinrag. De spindraden van bepaalde soorten zijn naar verhouding veel sterker dan staaldraden of kunststoffen. Dit biedt geweldige toepassingskansen om bijvoorbeeld lichtgewicht bruggen te maken. Het ‘spinnenmelken’ is tot nu toe niemand gelukt, dus de wetenschappers blijven naarstig zoeken naar andere manieren om spinrag te winnen of na te maken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: