HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Stengelloze sleutelbloem, kleur onder de kale bomen

De stengelloze sleutelbloem doet zijn naam eer aan, de bloemen lijken zo uit de bladrozet te komen. Het is een echte voorjaarsbode. In maart, nog voor de eerste bladeren aan de bomen komen, bloeit de stengelloze sleutelbloem.

Stengelloze sleutelbloem, kleur onder de kale bomen
Compositie van bloemen, van dichtbij. Macro opname. Fotograaf: Nico van Kappel

De stengelloze sleutelbloem zorgt voor kleur in het vroege voorjaar. De planten zijn mooi bolvormig en kunnen een kleurrijk voorgrond vormen voor (bos)landschapsbeelden.

De bloemen zijn lichtgeel of bijna wit met een geel hartje. Ze worden door kleine bijen en hommels bestoven, in combinatie met de mooie bloemen krijg je zo nieuwe fotomogelijkheden.

Stengelloze sleutelbloem in duinstruweel met oude meidoorn. Fotograaf: Nico van Kappel

De landelijk zeldzame stengelloze sleutelbloem, komt in de duinen van Holland en Zeeland het meest voor. Daarnaast komt de plant ook voor in Drenthe en als stinzenplant op landgoederen. In de duinen groeit de stengelloze sleutelbloem in binnenduinbossen, in duinstruwelen en langs duinbeekjes. Af en toe komt deze ook voor in graslanden.

De soort komt in grote delen van Europa voor met lokaal ook verschillende kleurvariëteiten. Op de Balearen komt bijvoorbeeld een vorm voor met witte bloemen en op de Balkan een ondersoort met roze, rood of paarse bloemen.

Fototips

  • De stengelloze sleutelbloem is een prachtige macro onderwerp. De combinatie van geel en lichtgeel en relatief grote bloemen zorgt voor veel mogelijkheden.
  • Door gebruik te maken van tussenringen of voorzetlenzen kan je nog dichterbij komen.
  • In opnamen met tegenlicht benadruk je de vorm van de bloemen.
  • Laat ook zien waar en vooral ook wanneer de stengelloze sleutelbloem bloeit. Met een hoog f-getal (klein diafragma) en een groothoek lens is het mogelijk om de leefomgeving van de planten te laten zien.
  • Vaak staan de planten op fotogenieke plekken zoals open bossen en langs duinbeekjes of op landgoederen. De vroeg bloeiende bloemen steken mooi af tegen een landschap met kale bomen.
  • Kruip dicht op je onderwerp en richt je camera licht naar boven met een sleutelbloem op de voorgrond en je creëert zo veel diepte in je foto.
Stengelloze sleutelbloem detail, soft in de knop met behulp van tussenringen Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Nederland

België

Meer weten?

Wilde planten

Wikipedia

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

De Latijnse naam primula is een afgeleide van primus, oftewel de eerste.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *