De stengelloze sleutelbloem zorgt voor kleur in het vroege voorjaar. De planten zijn mooi bolvormig en kunnen een kleurrijk voorgrond vormen voor (bos)landschapsbeelden.
De bloemen zijn lichtgeel of bijna wit met een geel hartje. Ze worden door kleine bijen en hommels bestoven, in combinatie met de mooie bloemen krijg je zo nieuwe fotomogelijkheden.

De landelijk zeldzame stengelloze sleutelbloem, komt in de duinen van Holland en Zeeland het meest voor. Daarnaast komt de plant ook voor in Drenthe en als stinzenplant op landgoederen. In de duinen groeit de stengelloze sleutelbloem in binnenduinbossen, in duinstruwelen en langs duinbeekjes. Af en toe komt deze ook voor in graslanden.
De soort komt in grote delen van Europa voor met lokaal ook verschillende kleurvariëteiten. Op de Balearen komt bijvoorbeeld een vorm voor met witte bloemen en op de Balkan een ondersoort met roze, rood of paarse bloemen.
Fototips
- De stengelloze sleutelbloem is een prachtige macro onderwerp. De combinatie van geel en lichtgeel en relatief grote bloemen zorgt voor veel mogelijkheden.
- Door gebruik te maken van tussenringen of voorzetlenzen kan je nog dichterbij komen.
- In opnamen met tegenlicht benadruk je de vorm van de bloemen.
- Laat ook zien waar en vooral ook wanneer de stengelloze sleutelbloem bloeit. Met een hoog f-getal (klein diafragma) en een groothoek lens is het mogelijk om de leefomgeving van de planten te laten zien.
- Vaak staan de planten op fotogenieke plekken zoals open bossen en langs duinbeekjes of op landgoederen. De vroeg bloeiende bloemen steken mooi af tegen een landschap met kale bomen.
- Kruip dicht op je onderwerp en richt je camera licht naar boven met een sleutelbloem op de voorgrond en je creëert zo veel diepte in je foto.

Verspreidingskaart
Meer weten?
Wilde planten
En dan nog dit!
De Latijnse naam primula is een afgeleide van primus, oftewel de eerste.