Menu

Onderdeel van Pixfactory
Ontvang van 8 t/m 15 september 25% korting op de Online cursus landschapsfotografie en betaal slechts € 51,75.

Struikhei

De grote stille heide is veelbezongen en een toeristische trekpleister. De paarse verfkwast die het heidelandschap zijn zomerkleur geeft is struikhei. Een plantje met een robuust karakter dat kan overleven in barre omstandigheden. En een plantje met veel nectar, een voedingsbron voor veel insecten.
Het uitgestrekte heidelandschap van de Sallandse heuvelrug, de laatste vindplaats van het korhoen.
Het uitgestrekte heidelandschap van de Sallandse heuvelrug, de laatste vindplaats van het korhoen. Fotograaf: Ron Poot

Ons befaamde heidelandschap is geen natuurlijk landschap, maar ontstaan door menselijk handelen. Zo’n 5000 jaar geleden begon de mens stukken bos af te branden voor akkerbouw. In eerste instantie groeiden de gewassen goed, maar na uitputting van de voedingsstoffen bleven de kale akkers onbewerkt achter. Alleen struikhei kon groeien en bloeien op deze arme droge grond. Zo ontstonden de eerste heidevelden. In de middeleeuwen ontstonden de zeer uitgestrekte heidevelden, door de combinatie van begrazing en plaggen. Het vee werd ’s nachts in de stal gebracht en de mest werd vermengd met heideplaggen. Dit mengsel werd op de akkers gebracht om de grond vruchtbaarder te maken. Maar de ‘woeste gronden’ werden daardoor steeds voedselarmer en veranderden langzamerhand in heidevelden. Met de komst van de kunstmest was het einde van deze periode voorbij en werden veel heidevelden ontgonnen. De weinige overgebleven heidevelden zijn nu unieke natuurgebieden en veelal internationaal beschermd door Natura 2000.

Detail van de fraaie bloemen van struikhei. Ze zijn rijk aan nectar.
Detail van de fraaie bloemen van struikhei. Ze zijn rijk aan nectar. Fotograaf: Ron Poot

De heidegronden zijn arm aan voedingsstoffen en (daardoor) rijk aan bijzondere planten en dieren, die in deze extreme omstandigheden kunnen leven. Zoals de zandhagedis , het korhoen , de rode heidelucifer, de heideknotszwam en nog veel meer bijzondere planten en dieren.

Bloeiende struiken struikhei in combinatie met het donkergroene kraaihei. Engbertsdijksvenen.
Bloeiende struiken struikhei in combinatie met het donkergroene kraaihei. Engbertsdijksvenen. Fotograaf: Ron Poot

De beschermde status van de heidevelden betekent niet dat alle dreiging voorbij is. Het gevaar komt uit de lucht: de stikstofrijke meststoffen uit de agrarische omgeving slaat neer op de arme zandgronden waardoor snelle groeiers als pijpenstrootje en bochtige smele en diverse snelgroeiende mossoorten de vegetatie domineren en de kwetsbare soorten verdringen.

Blauwe breedscheenjuffer op een heidetakje.
Blauwe breedscheenjuffer op een heidetakje. Fotograaf: Ron Poot
Een verkoolde struikhei. Heidebranden komen regelmatig voor en ontstaan vaak door onzorgvuldig gedrag van bezoekers.
Een verkoolde struikhei. Heidebranden komen regelmatig voor en ontstaan vaak door onzorgvuldig gedrag van bezoekers. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De paarse heidevelden zijn bij uitstek geschikt voor landschapsfotografie. Beroemd is het fotogenieke golvend heidelandschap van de Posbank. De Veluwe en de provincies Brabant, Drenthe en Overijssel hebben echter ook prachtige heidevelden en bieden wellicht meer kans een originele foto te maken.
  • De vroege ochtend biedt mogelijkheden voor sfeerrijke plaatjes met ochtendnevel en de opkomende zon. Werk op dit vroege en nog vrij donkere moment van statief en gebruik een klein diafragma om maximale scherptediepte te krijgen.
  • Zon in beeld? Het kleine diafragma tovert fraaie zonnestralen bij de lage zon. Is de zon te fel? Probeer eens een opname met de zon achter een boom of dikke tak, waar de stralen achterlangs piepen.
  • Niet alleen de zomermaanden, ook in de winter is het heidelandschap de moeite waard. Wist je dat heideplanten een winterkleur hebben? De bladeren zijn dan verkleurd met rode tinten.
  • De heide is rijk aan bijzondere planten en dieren. Heb daar ook oog voor. Wees wel voorzichtig met het betreden van het heideveld, het is een kwetsbaar gebied. Houd je aan de voorschriften, ze zijn er niet voor niets.
  • Voor de macrofotograaf is er veel te beleven. De heidebloemen zijn mooi als ze bloeien maar ook als wintersilhouet. Helemaal als de vorst ze bedekt met een laagje ijskristallen.
  • De nectarrijke bloemen trekken veel insecten aan. Vlinders, libellen, kevers, sprinkhanen, van alles in allerlei kleuren. In combinatie met de heidebloemen zijn het geweldige macro onderwerpen.
  • De kale grond is minder kaal dan je denkt. Je vindt er een diversiteit aan korstmossen, kwetsbare organismen die je niet moet vertrappen. Ook leuke diertjes zoals de groene zandloopkever kun je er aantreffen.
    Ook in de winter zijn de verdorde bloempjes van struikhei vaak een foto waard.
    Ook in de winter zijn de verdorde bloempjes van struikhei vaak een foto waard. Fotograaf: Ron Poot

    Enkele takjes bloeiende struikhei vanaf laag standpunt.
    Enkele takjes bloeiende struikhei vanaf laag standpunt.. Fotograaf: Ron Poot

 

Leefomgeving

Droge zandgronden, stuifzanden.

Vindtijd

Juli – september (bloeitijd)

Bescherming

Struikheide is niet beschermd. De heidevelden zijn dat meestal wel, als onderdeel van een beschermd natuurreservaat. Respecteer de regels.

Kwetsbaarheid

Heidevelden zijn kwetsbaar doordat er vele bijzondere soorten planten en dieren voorkomen die gevoelig zijn voor verstoring en betreding.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een bijzondere plant die kenmerkend is voor struikheidevegetaties is de parasiet klein warkruid, ook wel bekend als duivelsnaaigaren. Het is in ons land een zeldzame soort die leeft op jonge struikhei plantjes. De plant heeft geen bladgroen. De draderige bleke stengels dringen de plant binnen om daar te profiteren van de suikers en voedingsstoffen in de plant.

Een jonge struikhei plant die overwoekerd is door klein warkruid.
Een jonge struikhei plant die overwoekerd is door klein warkruid. Fotograaf: Ron Poot

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: