Menu

Onderdeel van Pixfactory

Thujamos, een mooi mos in het strooisel

Het lijken wel miniatuurvarentjes op de grond of losgeslagen takjes van een thuja-haag. In werkelijkheid is thujamos een van de fraaiste mossoorten van ons land. Geen zeldzaamheid in de bossen op zandige gronden waar de fijnvertakte blaadjes flinke oppervlakten kunnen bedekken.
Thujamos
Met weinig scherptediepte kun je mooie kleuren en structuren in de achtergrond krijgen. Fotograaf: Ron Poot

De naam wekt geen verwondering als je het mos ziet, het fijne geelgroene blad lijkt echt op de takjes van thuja, onze overbekende tuinconifeer. Thujamos is zeer fijn vertakt, zelfs de zijtakjes nog eens vertakt. Dat maakt de soort heel herkenbaar.

Het mos kan flinke stukken van de bosbodem bedekken. Kenmerkend is ook dat deze soort in etages groeit, laag op laag, waardoor het mos boven de strooisellaag kan uitstijgen. En dat is handig om toch nog wat van het schaarse licht op te vangen.

Je kunt het mos het hele jaar vinden. In de winter valt het echter het meest op, tussen het bruin van de bladeren en kale takken. Bovendien is het in de winter vochtig en daar houden mossen van. Dan zien ze er op hun mooist uit, fris en fruitig.

Het best voelt thujamos zich thuis in grof strooisel van voedselarme bossen. Die vind je het meest op de zandgronden, in de kleigebieden vind je dit mos daarom maar weinig. Naast de bosbodem groeit de soort ook wel graag op dood hout.

Een varenblad en thujamos samen op de foto. Het mos lijkt wel een miniatuurvarentje. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • Thujamos is een forse soort en kan zich flink uitbreiden. Daardoor leent hij zich goed voor zowel macro- als groothoekopnames. Het kan voor een frisse geelgroene toon zorgen in een bosfoto als je het mos op de voorgrond een plekje geeft.
  • Van dichtbij is de prachtige structuur van het mosplantje een lust voor het oog en dus ook voor de cameralens. Probeer eens een takje te isoleren van de achtergrond om dit goed uit te laten komen.
  • Vaak groeit thujamos wat omhoog, dan kun je het goed vanaf laag standpunt fotograferen. Let dan goed op de achtergrond, zorg voor wat licht (bokeh) en kleuren die het beeld versterken.
  • Met een macro-objectief en open diafragma kun je een sfeervolle vage achtergrond creëren.
  • Let ook op interessante combinaties van het mos met gekleurde herfstblaadjes, varenblad, dood hout of paddenstoelen.
  • Onder de microscoop heeft thuja prachtig gevormde bladcellen en bladranden. Met een smartphone of compactcamera kun je best aardige microscopische opnames maken door het oculair.
  • Het is vaak donker op de bosgrond, zeker in herfst en winter. Maak gebruik van een rijstzak of statief.
  • Zorg ook voor jezelf en je camera: neem warme en waterdichte kleding mee en wat plastic voor op de grond.

Leefomgeving

Tussen het strooisel in voedselarme bossen.

Vindtijd

Jaarrond, maar het mooist in herfst en winter.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar, algemeen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De voortplanting van thujamos gebeurt vooral via uitlopers en verspreiding van losse stukjes van de mosplant. Jarenlang zijn er geen of uiterst zelden tekenen geweest van geslachtelijke voortplanting van deze soort. Wonderlijk genoeg verandert dit patroon de laatste decennia en worden er steeds vaker toch sporenkapseltjes gevonden. Let er maar eens op als je thujamos vindt, als er sporenkapsels op groeien heb je een bijzonderheid te pakken. Maak er een foto van en wees de eerste die hem plaatst op verspreidingsatlas.nl.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: