Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tjiftjaf

Het is nog grijs en grauw, kaal en koud. Soms lijkt er al een beetje voorjaar te zijn. Maar dan is het opeens gewoon weer winter. Er is één vogeltje dat zich niets aantrekt van het weer; begin maart is voorjaar, punt uit! Hij is altijd vrolijk en altijd vroeg. Als je hem hoort, is de lente echt begonnen. Het vrolijkste vogeltje van Nederland: de tjiftjaf.
Zingende tjiftjaf in bloeiende wilg. Voorjaar! Fotograaf: Annie Keizer

Meestal worden de eerste tjiftjaffen in de tweede week van maart voor het eerst gehoord. De laatste jaren overwinteren steeds meer tjiftjaffen in Nederland, maar gek genoeg lijkt het moment dat je de eerste tjiftjaf hoort zingen toch niet echt naar voren te verschuiven. Vanaf 8 maart word ik onrustig. Als het rond die datum op een ochtend lekker weer is, ga ik er meestal even speciaal op uit om deze ultieme voorjaarsbode te zoeken. Je kunt ze overal aantreffen: in stadsparken, haagjes, bosjes, maar ook midden in de stad in tuinen.

Fototips

Het heeft voordelen dat de tjiftjaf zo vroeg aankomt. Alle bomen en struiken zijn nog kaal. Tjiftjaffen zijn daardoor goed te vinden én te fotograferen. Ze zijn ook niet enorm schuw. Dus, kansen genoeg. Maar ja, een tjiftjaf op een kaal takje is toch wel behoorlijk saai. Zoek daarom in je foto naar andere voorjaarsbodes. Een mooi bloeiende wilg, een vroege bloesem, het eerste ontluikende groen, zon en blauwe lucht. Zulke accenten geven een foto net wat meer voorjaar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om juist te accentueren dat het beestje eigenlijk midden in de winter aankomt. Zoek naar de mogelijkheden en vertel met je foto een verhaal. Dat is een leuke uitdaging.

De eerste bloesems vormen een mooi decor voor de eerste zomervogels.
De eerste bloesems vormen een mooi decor voor de eerste zomervogels. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Tjiftjaffen zijn er eigenlijk het hele jaar, maar je ziet ze het meest vanaf half maart tot in oktober. In het voorjaar, de zomer én de herfst dus. Dit geeft heel veel mogelijkheden om deze kleine soort te fotograferen. In het broedseizoen is het redelijk eenvoudig om deze soort te fotograferen in de buurt van een nest. Ze zijn behoorlijk opzichtig in het voeren van de jongen op het nest. Ze gebruiken vaak dezelfde aanvliegroutes. Bekijk op gepaste afstand wat je mogelijkheden zijn. Zoek een mooie achtergrond, bijvoorbeeld een gekleurd gebouw, tegenlicht, vage begroeiing waar je doorheen kunt fotograferen. Nu kun je wat stapjes dichterbij doen. Als je echter ziet dat de oudervogels onrustig worden en schokkerig hun vleugels bewegen en een klaaglijk roepje laten horen, sta je duidelijk veel te dichtbij. Gewoon goed opletten dus.

Net uitgevlogen tjiftjafjes zie je bijna nooit. Daar moet je echt per ongeluk tegenaan lopen. Maar wat een feest als dat gebeurt!

Veel succes en plezier gewenst met deze kleine, beweeglijke vogeltjes.

En, wie hoort de eerste tjiftjaf?

Leefomgeving

Stadsparken, haagjes, bosjes, tuinen

Vindtijd

Half maart – oktober

Bescherming

Wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemene broedvogel.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Tjiftjaffen broeden heel laag bij (of op) de grond in een klein, bolvormig nestje.

Tjiftjaffen zingen vanaf maart als echte voorjaarsbodes. Dan houden ze midden in de zomer een tijdje hun snavel. En dan opeens, eind september tot ver in oktober, hoor je weer een zingende tjiftjaf! Een vrolijke herfstbode.

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: