Menu

Onderdeel van Pixfactory

Tureluur

De tureluur is een opvallende verschijning in het boerenland en getijdengebieden. Het geluid alleen al! De tureluur dankt zijn Nederlandse naam aan het geluid die hij maakt. Met wat fantasie klinkt het als ‘Turelurelure’.
Tureluur
Tureluur, rustend op één poot. Fotograaf: Nico van Kappel

De tureluur is naast de grutto die andere echte Hollandse weidevogel. Met zijn snavel prikt hij in de bodem op zoek naar eten. Hij wordt rond de 25 cm groot. Tureluurs zitten tijdens het broedseizoen graag op paaltjes en hekken langs de weg en zijn zo goed te bekijken en fotograferen.

De soort is goed te herkennen aan de oranje-rode poten. Daaraan dankt hij weer zijn Duitse en Engelse namen: ‘Rotschenkel’ en ‘Redshanks’.

De broedtijd is van april tot juni en dan tref je de tureluur als echte weidevogel vooral in natte graslanden. Buiten de broedtijd zijn ze vooral in natte getijdengebieden zoals de wadden en de zuidwestelijke delta te vinden.

De tureluur neemt zowel in de weidegebieden als in de kuststroken nog steeds in aantal af. Dit wordt veroorzaakt door veranderend gebruik van landbouwpercelen en verruiging van kwelders.

Tureluur
Tureluur, silhouet foto. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Tureluurs leven in grote uitgestrekte gebieden. Onopvallend dichterbij komen om een foto te maken is daarom geen gemakkelijke opgave. De beste schuilhut is hierbij de mobiele schuilhut, de auto. Tureluurs zijn het eenvoudigst te fotograferen in gebieden met relatief veel verkeer. Die vogels zijn het meest gewend aan de langsrijdende auto’s. Soms is het zelfs mogelijk om portretten te fotograferen.
  • Laat ook wat van het leefgebied zien, er zijn al meer dan genoeg close-ups van tureluurs. Mistige ochtenden zijn erg sfeervol en kan de tureluur de ideale blikvanger zijn in je landschap. Tureluurs leven tijdens het broedseizoen in agrarisch land, de invloed van de mens is nooit ver weg. De spanningsveld tussen mens en natuur kan bijzondere beelden opleveren.
  • Wil je tureluurs in vlucht fotograferen dan zijn snelle sluitertijden vereist, denk aan 1/1000 seconde.
  • Kijk uit waar je loopt en let ook vooral ook op de andere planten en dieren!
Tureluur
Tureluur boven mistig grasland. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Broedvogel van natte graslanden, buiten broedtijd in natte getijdengebieden (Wadden, zuidwestelijke delta).

Vindtijd

Jaarrond aanwezig. Broedtijd april-juni.

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel.

Kwetsbaarheid

De tureluur staat op de Rode lijst van Nederlandse broedvogels.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Soms lijkt het alsof er een zielige tureluur op een paaltje staat met maar één poot. Schijn bedriegt. Een tureluur kan zijn poot helemaal omhoog trekken waardoor het lijkt alsof ze er een missen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: