Menu

Onderdeel van Pixfactory

Turkse tortel, met succes ingeburgerd

Stel je loopt door het park en ziet een verliefd stel op een bankje. Welke vogels komen dan in je op? Juist… tortelduifjes! Een veel voorkomende soort onder de tortelduiven is de turkse tortel. Maar wat weten we eigenlijk van deze trouwe tuinbezoeker? En waar komt de naam ‘turkse tortel’ vandaan?
Zoenend... Fotograaf: Christien van der Veen

De turkse tortel is wat lichter en smaller dan een stadsduif. Het is een slanke, beige/grijze duif met een lichte borst en een zwart/witte nekband. Als je een turkse tortel zonder nekband ziet, weet je dat het gaat om een juveniel. In de vlucht herken je de turkse tortel aan de lange staart, waarvan de onderkant zwart is met een brede witte eindband. Als je de kop goed bekijkt, zie je dat de irissen een mooie donkerrode kleur hebben.

Portretfoto van de Turkse tortel. Fotograaf: Christien van der Veen

De naam ‘turkse tortel’ is misleidend, want oorspronkelijk komt deze duif uit India. Het verhaal gaat in de rondte dat een Indiase koopman een tortelduif heeft geschonken aan een turkse sultan. Vanaf daar begon de turkse tortel zijn opmars richting noordwest Europa. De duif kwam in de jaren ’50 van de vorige eeuw via Duitsland (die de vogel Türkentaube hebben genoemd) in Nederland terecht.

Turkse tortels leven vooral in tuinen, parken, boerenerven en stadscentra. Dit is ook de plaats waar ze broeden. En dan het liefst in een boom, struik, bovenop een nestkastje of op een luifel.

De turkse tortel een van de succesvolste vogels, ze kunnen zich razendsnel vermenigvuldigen. Best logisch als je je bedenkt dat ze bijna het hele jaar broeden. Sommige paartjes starten half februari al met broeden en stoppen pas in november. Ze broeden tot wel vijf keer in deze periode, met meestal twee eitjes per keer. Het mannetje en vrouwtje broeden om de beurt.

Op deze foto kun je goed zien dat tortelduiven het symbool van de liefde zijn. Ze houden ervan om lekker samen te knuffelen. Niet zo gek dat we ons met hen vergelijken. Fotograaf: Chris Ruijter

Hoe fanatiek de turkse tortels ook zijn met voortplanten, in het bouwen van nesten zijn ze behoorlijk lui. Als je het al een nest mag noemen. Het is namelijk niet meer dan een gammel bouwwerkje, wat bestaat uit slechts een paar bij elkaar gestoken takjes. Het komt dan ook vaak voor dat een broedsel mislukt. Soms valt het nest gewoon uit de boom, of door harde wind wordt het nest weggeblazen, met kuiken en al. Van de overlevende nesten zijn de jongen al na een paar maanden klaar om ook mee te doen aan de voortplanting. Zij kunnen zich in hetzelfde seizoen nog voortplanten.

De turkse tortel heeft enkele vijanden. Een grote hiervan is de sperwer. Naast de sperwer vormen ook uilen en katten een bedreiging, die de jongen zo uit hun nest kunnen grijpen.

Fototips

  • Je hoeft niet ver weg om de turkse tortel te fotograferen, grote kans dat ze gewoon in je eigen tuin zitten. Ze houden wel van een vogelvriendelijke tuin, dus wat bomen, struiken of een conifeer om in te broeden is vaak al genoeg.
  • Je kunt ze ook vanuit je woonkamer of keuken fotograferen. Maak een voederplaats in de buurt van je raam en stel je verdekt op. Als je rustig bent en niet teveel beweegt komen ze soms behoorlijk dichtbij. Zorg er wel voor dat het raam schoon is.
  • Turkse tortels zitten vaak op daken of schoorstenen, als je ze daar wilt fotograferen probeer dan een foto vanaf een zo hoog mogelijke locatie te maken. Bijvoorbeeld vanuit het dakraam. Het mooiste is namelijk om op ooghoogte te fotograferen.
  • In het voorjaar is de baltsvlucht van de turkse tortel te zien. Met klapperende vleugels vliegt de turkse tortel steil omhoog vanaf een hoge zitplaats en keert met een zweefvlucht terug op de zitplaats. Dit doet het mannetje met gespreide vleugels en staart, om indruk te maken op het vrouwtje. Dit is een goed moment voor een vluchtfoto omdat de turkse tortel dan zo goed als stil in de lucht hangt.
In de vlucht. Fotograaf: Christien van der Veen

Leefomgeving

Tuinen, parken, boerenerven, stadscentra.

Vindtijd

Hele jaar.

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Hoe onderscheid je het geluid van een Turkse tortel van bijvoorbeeld een houtduif? Een Turkse tortel koert met drie lettergrepen, waarbij de klemtoon ligt op de tweede lettergreep: koe-KOE-koe. Een handig ezelsbruggetje hiervoor is: I Love You. Een houtduif koert met vijf lettergrepen, koe-koe-koe…koe-koe (ik ben een… hout-duif).

Als de Turkse tortel opgewonden is hoor je een soort van ‘wèèèè’. Dit geluid maken ze ook vaak als ze ergens gaan landen.

5 reacties

  1. Er zit al voor ’n paar weken een Turkse duif bij de open raam op de vensterbank in mijn slaapkamer.

    Mijn vraag is: wat heeft dat te betekenen?? want normaal gesproken doet een Turkse duif zoiets toch niet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Er zit al voor ’n paar weken een Turkse duif bij de open raam op de vensterbank in mijn slaapkamer.

    Mijn vraag is: wat heeft dat te betekenen?? want normaal gesproken doet een Turkse duif zoiets toch niet.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: