Venstervectorspin

De venstersectorspin doet haar naam eer aan. Het is een spin die haar web vooral aan de buitenzijdes van woningen maakt, vooral voor ramen in het venster. Het is een wielwebspin uit de familie van de kruisspinachtigen, waar ook de kruisspin toe behoort. Venstersectorspinnen zijn echter een stuk kleiner.
Venstersectorspin
Venstersectorspin. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Taartpunt uit het web

Venstersectorspin.
Venstersectorspin. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Eerst over het web. De venstersectorspin is een van de weinige spinnensoorten die je gemakkelijk aan het web kunt herkennen. Er ontbreekt een complete taartpunt uit, ongeveer 1/8e van het gehele web. Vaak zit deze ontbrekende sector aan de bovenkant van het web. Vanuit het centrum van het web loopt door deze lege sector een signaaldraad naar een plekje buiten het web, waar de venstersectorspin zich verstopt heeft. Als er een mug of vlieg in het web terecht komt voelt de spin via de signaaldraad dat er een prooi vastzit en komt tevoorschijn om de prooi te vangen.

Venstersectorspin met grauwe schildwants
Venstersectorspin met grauwe schildwants Fotograaf: Luc Hoogenstein

Kleine kruisspin

De venstersectorspin doet in eerste instantie denken aan een soort kleine uitvoering van de bekende kruisspin. Ze hebben echter geen wit kruis op de rug. Op de plaats van het kruis heeft de venstersectorspin een soort zilverkleurig bladvormig figuur, dat goed opvalt omdat het wordt omgeven door een donker achterlijf.

venstersectorspin met de kenmerkende tekening op het achterlijf
venstersectorspin met de kenmerkende tekening op het achterlijf Fotograaf: Luc Hoogenstein

Cultuurvolger

Venstersectorspin worden altijd gevonden bij bebouwing. Het broertje van de venstersectorspin, de struiksectorspin, is een soort die in struiken en losstaande boompjes voorkomt, vooral in de duinen en heideterreinen. Af en toe verschijnen ze ook in tuinen, maar vrijwel nooit tegen bebouwing aan. Venstersectorspinnen zie je vaak in de hoek van het raamkozijn, onder vensterbanken, onder de dakgoot, op balkons, in poorten en vergelijkbare plekken. Soms verstoppen ze zich in planten die tegen de muur opgroeien, zoals in klimop.

Venstersectorspin op verstopplaats.
Venstersectorspin op verstopplaats. Fotograaf: Luc Hoogenstein

Winterspin

Omdat het in de stad relatief warm is kunnen venstersectorspinnen vrij lang blijven leven, zeker bij zachte winters, in tegenstelling tot kruisspinnen. Maar ook het leven van een venstersectorspin is eindig. Voordat de lente aanbreekt zijn de oude venstersectorspinnen verdwenen en is de nieuwe generatie tevoorschijn gekomen.

Fototips

  • Bekijk zonnige plekken bij huizen
  • Kijk bij vensters, kozijnen of gewoon bij de voordeur
  • Vaak voor het raam
  • Gebruik een macrolens of een kleine standaardlens.

Leefomgeving

Stedelijk gebied

Vindtijd

Het hele jaar door

Meer weten?

Bescherming

Niet beschermd

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Venstersectorspinnen verstoppen zich overdag vaak uit het zicht. Toch is er een trucje om de spin te zien te krijgen. Door de lege sector loopt een signaaldraad. Aan het einde van deze draad heeft de venstersectorspin zich verstopt en kun je hem soms zien zitten. Zie je hem niet, kom dan aan het begin van de avond terug en verstoor het diertje niet.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: