Momenteel (juni) staat het vingerhoedskruid in onder meer het park de Hoge Veluwe mooi in bloei. De naam dankt deze plant aan de vorm van de bloemen, het zijn net vingerhoedjes. Ook de Latijnse naam verwijst naar die richting: Digitalis, digitis zijnde vinger. Maar ook staat (stond) het onder andere namen bekend, zoals Poppenschoentje, Pijpenkop, Judasbeurs en Slangenbloem.
In meerdere facetten is dit een bijzondere plant; het is een giftige plant, waardoor het zichzelf beschermt tegen vraat; voor de mens kan het eten van 2-3 gram gedroogd blad al dodelijk zijn; tot een aantal jaren terug werden de giftige stoffen verwerkt tot geneesmiddelen tegen hartkwalen.
Met een kleine omweg is het ook een restaurant voor de mieren. Ondanks de giftigheid van plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis en daar maken de mieren dan weer gebruik van om de bladluizen te “melken” en krijgen op die manier honingdauw als voedsel voor hun broed.
Daarnaast is de hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant om nectar te vergaren en stuifmeel te verspreiden voor de volgende generatie planten. Is er niet genoeg ruimte voor de hommel om dieper in de bloem te komen dan boort de hommel een gaatje aan de zijkant van de bloem.
6 reacties
Hier op de grens van Epe en Oene elk jaar vingerhoedskruid met een enorm grote bloem in de top, en kleine zijtakjes aan de steel , ook met een paar bloemetjes. Het lijkt op die manier niet meer op de bekende rijzige bloemenplant. Ben benieuwd of het misschien een gekweekte soort is geweest?
Wij hebben vingerhoedskruid ook in de tuin en één van de bloemen heeft ook deze bloeiwijze. Heel bijzonder om te zien.