HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Vingerhoedskruid, net iets anders

Om maar meteen in huis te vallen met de quizvraag: deze plant bloeit van onder naar boven in de vorm van vingerhoedjes, maar soms ontstaat er een afwijkende bloeiwijze in de top: hoe heet deze bloeiwijze en waardoor ontstaat deze vorm? Laat het maar weten in de vorm van een reactie hieronder!

Vingerhoedskruid, net iets anders
Een bijzondere afwijkende bloeivorm van vingerhoedskruid die je heel soms tegenkomt. Fotograaf: Willem Mourik

Momenteel (juni) staat het vingerhoedskruid in onder meer het park de Hoge Veluwe mooi in bloei. De naam dankt deze plant aan de vorm van de bloemen, het zijn net vingerhoedjes. Ook de Latijnse naam verwijst naar die richting: Digitalis, digitis zijnde vinger. Maar ook staat (stond) het onder andere namen bekend, zoals Poppenschoentje, Pijpenkop, Judasbeurs en Slangenbloem.

In meerdere facetten is dit een bijzondere plant; het is een giftige plant, waardoor het zichzelf beschermt tegen vraat; voor de mens kan het eten van 2-3 gram gedroogd blad al dodelijk zijn; tot een aantal jaren terug werden de giftige stoffen  verwerkt tot geneesmiddelen tegen hartkwalen.

Met een kleine omweg is het ook een restaurant voor de mieren. Ondanks de giftigheid van plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis  en daar maken de mieren dan weer gebruik van om de bladluizen te “melken” en krijgen op die manier honingdauw als voedsel voor hun broed.

Daarnaast is de hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant om nectar te vergaren en stuifmeel te verspreiden voor de volgende generatie planten. Is er niet genoeg ruimte voor de hommel om dieper in de bloem te komen dan boort de hommel een gaatje aan de zijkant van de bloem.

Massaal bloeiend vingerhoedskruid. Fotograaf: Willem Mourik

Fototips

 • Een bloem vliegt, loopt, springt niet weg, dus neem de tijd om rustig te bepalen vanuit welk standpunt het beste resultaat te bereiken is en let ook op de achtergrond voor een neutrale omgeving zonder lelijke vlekken of andere storende factoren.
 • Denk na of je een enkele opname wil maken of een serie voor uiteindelijk een “stack” foto. Voor het laatste gebruik een statief, een plamp (de bloem/plant waait niet weg, maar elk vleugje wind kan problemen opleveren) en een slede om het scherpstelpunt gecontroleerd op telkens een andere plek te plaatsen. ISO laag (200) , sluitertijd  1/125 en diafragma 2.8 van de macrolens (afhankelijk van de omstandigheden). Spiegel omhoog, afstandsbediening aan en klikken, mm draaien, klikken, mm draaien, net zo vaak als nodig, maar wel zo vaak dat elk deeltje van de bloem scherp opgenomen is.
Foto opstelling om een stack foto van vingerhoedskruid te maken. Fotograaf: Willem Mourik

Verspreidingskaart

Nederland

België

Meer weten?

Flora van Nederland

Wilde planten

Voorbeelden op Nederpix

Natuur is boeiend

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Vrienden Hoge Veluwe

En dan nog dit!

Een bijzondere vorm bloem. Fotograaf: Willem Mourik

In de opleiding (2014/2015) tot natuurgids op de Hoge Veluwe (ik dacht tijdens de toetsing van de kruidachtigen) werd ik voor het eerst geconfronteerd met de afwijkende bloeiwijze van de Digitalis. Elk jaar er op gelet of ik deze opnieuw zag, maar zonder resultaat, zelfs niet bij diverse excursies, veldtochten en Vroeg Uit De Veren excursie, waar op de route terug naar het Bezoekers Centrum in een bosperceel een gigantisch veld van vingerhoedskruid aanwezig was.

Maar dit jaar op een tweetal plaatsen: tijdens de wandeling van de droom van Helene in de omgeving van de Steynbank en vanuit het BC vandaan de belevingstuin in, langs het ven richting Jeneverbos net voor de eerste Jeneverbes aan de linkerkant van het pad. Nu zal er wel een tweede bloem open zijn gegaan. Achter de Steyn bank staat nu ook een mooi veld aan planten in bloei. De plant met mieren en bladluis staat eveneens in de belevingstuin, ook weer vanaf het BC vlak voor de afslag van het pad naar het houten klaphek (uitgang).

 

Deel dit artikel


4
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Ans op 3 juli 2018 om 16:41

  erg leerzaam stuk Willem!
  Graag meer van dit soort artikelen!

 2. Door Robert Rodenburg op 28 juni 2018 om 10:43

  Dag Willem,

  De betreffende bloeiwijze is een pelorische topbloem, die veroorzaakt wordt door inteelt. De afwijking is recessief; de bloeiwijze verdwijnt weer als er erfelijk materiaal van buitenaf bijkomt.

  Zo’n plamp is reuze handig om planten mee vast te zetten. Die moet ik ook maar eens gaan gebruiken bij mijn focus stacks. Al even gekeken op internet; voor rond de 50 euro heb je een mooie.

  Mooi vastgelegd overigens, die pelorische topbloem. Als ik goed kijk, zie ik nog wel wat kleine stack-artefacten. 😉

  Groeten, Robert

 3. Door Matt op 28 juni 2018 om 10:02

  Hallo,

  Wat is, op de foto van de stack-opstelling, het extra ding dat op 1 poot van de tripod is vastgemaakt?

  En ook, op dezelfde foto, staat de camera gemonteerd op een soort kleine rail, is dat om makkelijker de afstand tot het onderwerp aan te passen door een knopje of zo? En waar vind ik zo iets?

  Hartelijke dank voor het artikel en de antwoorden.

  1. Door Ron Poot op 3 juli 2018 om 19:12

   Dag Matt,
   Dat extra ding is een “plamp”, een beweeglijke arm om bijv een plant vast te houden zodat deze niet meebeweegt in de wind. Handig bij macro opnames.
   De rail is een macroslede, waarmee je de camera steeds iets naar voren schuift. Zo kun je een reeks fotos maken die je kunt samenvoegen tot een focusstack.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *