Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vingerhoedskruid, net iets anders

Om maar meteen in huis te vallen met de quizvraag: deze plant bloeit van onder naar boven in de vorm van vingerhoedjes, maar soms ontstaat er een afwijkende bloeiwijze in de top: hoe heet deze bloeiwijze en waardoor ontstaat deze vorm? Laat het maar weten in de vorm van een reactie hieronder!
Een bijzondere afwijkende bloeivorm van vingerhoedskruid die je heel soms tegenkomt. Fotograaf: Willem Mourik

Momenteel (juni) staat het vingerhoedskruid in onder meer het park de Hoge Veluwe mooi in bloei. De naam dankt deze plant aan de vorm van de bloemen, het zijn net vingerhoedjes. Ook de Latijnse naam verwijst naar die richting: Digitalis, digitis zijnde vinger. Maar ook staat (stond) het onder andere namen bekend, zoals Poppenschoentje, Pijpenkop, Judasbeurs en Slangenbloem.

In meerdere facetten is dit een bijzondere plant; het is een giftige plant, waardoor het zichzelf beschermt tegen vraat; voor de mens kan het eten van 2-3 gram gedroogd blad al dodelijk zijn; tot een aantal jaren terug werden de giftige stoffen verwerkt tot geneesmiddelen tegen hartkwalen.

Met een kleine omweg is het ook een restaurant voor de mieren. Ondanks de giftigheid van plant wordt deze veelvuldig bezocht door bladluis en daar maken de mieren dan weer gebruik van om de bladluizen te “melken” en krijgen op die manier honingdauw als voedsel voor hun broed.

Daarnaast is de hommel is een welkome bezoeker van de vingerhoedsplant om nectar te vergaren en stuifmeel te verspreiden voor de volgende generatie planten. Is er niet genoeg ruimte voor de hommel om dieper in de bloem te komen dan boort de hommel een gaatje aan de zijkant van de bloem.

Massaal bloeiend vingerhoedskruid. Fotograaf: Willem Mourik

Fototips

  • Een bloem vliegt, loopt, springt niet weg, dus neem de tijd om rustig te bepalen vanuit welk standpunt het beste resultaat te bereiken is en let ook op de achtergrond voor een neutrale omgeving zonder lelijke vlekken of andere storende factoren.
  • Denk na of je een enkele opname wil maken of een serie voor uiteindelijk een “stack” foto. Voor het laatste gebruik een statief, een plamp (de bloem/plant waait niet weg, maar elk vleugje wind kan problemen opleveren) en een slede om het scherpstelpunt gecontroleerd op telkens een andere plek te plaatsen. ISO laag (200) , sluitertijd 1/125 en diafragma 2.8 van de macrolens (afhankelijk van de omstandigheden). Spiegel omhoog, afstandsbediening aan en klikken, mm draaien, klikken, mm draaien, net zo vaak als nodig, maar wel zo vaak dat elk deeltje van de bloem scherp opgenomen is.
Foto opstelling om een stack foto van vingerhoedskruid te maken. Fotograaf: Willem Mourik

Leefomgeving

Bossen, bosranden, kapvlakten.

Vindtijd

Mei-oktober

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een bijzondere vorm bloem. Fotograaf: Willem Mourik

In de opleiding (2014/2015) tot natuurgids op de Hoge Veluwe (ik dacht tijdens de toetsing van de kruidachtigen) werd ik voor het eerst geconfronteerd met de afwijkende bloeiwijze van de Digitalis. Elk jaar er op gelet of ik deze opnieuw zag, maar zonder resultaat, zelfs niet bij diverse excursies, veldtochten en Vroeg Uit De Veren excursie, waar op de route terug naar het Bezoekers Centrum in een bosperceel een gigantisch veld van vingerhoedskruid aanwezig was.

Maar dit jaar op een tweetal plaatsen: tijdens de wandeling van de droom van Helene in de omgeving van de Steynbank en vanuit het BC vandaan de belevingstuin in, langs het ven richting Jeneverbos net voor de eerste Jeneverbes aan de linkerkant van het pad. Nu zal er wel een tweede bloem open zijn gegaan. Achter de Steyn bank staat nu ook een mooi veld aan planten in bloei. De plant met mieren en bladluis staat eveneens in de belevingstuin, ook weer vanaf het BC vlak voor de afslag van het pad naar het houten klaphek (uitgang).

 

5 reacties

  1. Wij hebben vingerhoedskruid ook in de tuin en één van de bloemen heeft ook deze bloeiwijze. Heel bijzonder om te zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

5 reacties

  1. Wij hebben vingerhoedskruid ook in de tuin en één van de bloemen heeft ook deze bloeiwijze. Heel bijzonder om te zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: