Vink

Wat hebben een appel, goud en een distel met elkaar gemeen? Juist! Je kan er vink achter plakken! Alle vinkensoorten in Nederland zijn geweldig mooi. Dat geldt ook zeker voor de algemeenste van het stel, die, in tegenstelling tot een aantal schuwere soortgenoten, vrij gemakkelijk te vinden is!
Een portret van een vink die onder een picknicktafel scharrelde. Niet heel bang!
Een portret van een vink die onder een picknicktafel scharrelde. Niet heel bang! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Vooral mannetjesvinken in broedkleed zijn een lust voor het oog. Ze hebben een oranjerode borst en wangen met een mooi blauwgrijs petje, en een kegelvormig snaveltje. De strepen op de vleugels zijn contrasterend zwart en licht. De staart is voornamelijk donker, al zijn de buitenste veren wit. In vlucht vallen die witte strepen goed op! Vrouwtjesvinken zijn gruisbruin maar hebben ook die twee lichte vleugelstrepen en een contrastrijke vleugels. Jonge vinken lijken op vrouwtjes.

Na enkele minuten wachten ging ze precies op het leukste stammetje zitten!
Na enkele minuten wachten ging ze precies op het leukste stammetje zitten! Fotograaf: Jorrit Verkleij

Vinken zijn zangvogels die niet al te kieskeurig zijn wat hun omgeving betreft. De eisen zijn beschutting, voedsel, en dichte begroeiing om een nest in te maken. Daardoor zijn ze door het gehele land te vinden in parken, bossen en groene tuinen. De grootste aantallen vinken vind je in het oosten van het land, maar met ongeveer 500.000 broedparen zijn ze in het hele land goed te zien.

Vinken zijn territoriaal in het broedseizoen. Mannetjes dulden geen competitie. De kenmerkende zang van de mannetjes is goed aan te leren door de zogenaamde vinkenslag, de verhoging van de laatste paar klanken van de zang. Vinken kiezen vaak relatief onbeschutte zangposten uit en blijven daar minutenlang zingen. De perfecte kans om ze eens goed te bekijken! Het roepje is met enige oefening ook goed te herkennen. Met een beetje fantasie klinkt dat als een enthousiaste ‘Vink! Vink!’. Het vluchtroepje klinkt meer als een voorzichtige ‘jup’.

De vinken die bij ons broeden zijn over het algemeen standvogels, maar een deel trekt ook naar het zuiden. In de winter zullen vinken meer in groepjes leven. Het voedsel bestaat dan voornamelijk uit zaden, die ze veelal op de grond verzamelen. Kijk eens goed voor je op het pad als je in de bossen loopt; vaak is een groepje vinkjes niet ver weg. Ze trekken ’s winters ook graag op met andere vink-achtigen, zoals kepen, sijzen, en groenlingen.

Door plat op mijn buik in het gras te gaan liggen was ik voor deze vink geen bedreiging meer.
Door plat op mijn buik in het gras te gaan liggen was ik voor deze vink geen bedreiging meer. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Fototips

  • Mijn leukste vinkenfoto’s zijn van vinken die op de grond foerageren. De tactiek is om in de buurt wachten, stil te blijven, en de diertjes op jou af te laten komen. Ik doe dat plat op mijn buik.
  • Mannetjesvinken lijken tijdens hun zang hun omgeving haast te vergeten. Als je een ‘vrije vink’ hoort zingen, benader die dan zigzaggend en stap er vooral niet direct op af. Vinken willen ook wel terugkeren naar dezelfde zangposten. Anticipeer daarop, ga verborgen staan en laat de vink naar jou toe komen.
  • Vinken, vooral de vrouwtjes en jongen, zijn uitstekend gecamoufleerd. Als je vinken gaat fotograferen, bijvoorbeeld in een bos, helpt het om het pad ‘50 meter vooruit te scannen’ met de verrekijker (of telelens). Vaak is dat bospad niet leeg!
  • Vinken bezoeken regelmatig tuinen en fotohutten. Voederplanken met zaadmengsels zullen gauw vinkjes trekken; zeker als je tuin groen is.’
  • Vinken kunnen qua belichting uitdagend zijn vanwege de lichte delen op de vleugel die snel overbelicht raken. Ga liever voor een wat donkere belichting en breng de bruine delen van de vogel later terug bij de nabewerking. Of belicht voor het bruin en maak achteraf de witte delen donkerder.

    De lichte delen op de vleugel waren op deze foto bijna puur wit geworden. Achteraf heb ik het witte moeten terugbrengen zodat ik de details terug kon halen.
    De lichte delen op de vleugel waren op deze foto bijna puur wit geworden. Achteraf heb ik het witte moeten terugbrengen zodat ik de details terug kon halen. Fotograaf: Jorrit Verkleij

Leefomgeving

Boomrijke gebieden, ook erg dicht bij mensen

Vindtijd

Jaarrond. Zingt vroeg in het voorjaar al

Meer weten?

Bescherming

Wettelijk beschermd

Kwetsbaarheid

Uiterst talrijke broedvogel met een toenemende populatietrend.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Vinkjes zijn erg goed van andere soorten te onderscheiden. Het grootste gevaar komt gek genoeg van de vrouwelijke huismus, die qua kleur, patroon en vorm nog best behoorlijk op een vrouwelijke vink lijkt! Een vinkje heeft echter geen strepen op de mantel (bovenrug). Vrouw huismus wel!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: