Menu

Onderdeel van Pixfactory

Visarend

Groot en sterk, dát is een arend. De visarend is groot qua spanwijdte, wel zo’n 145-170 cm (ter vergelijking: een buizerd heeft een spanwijdte tot zo’n 125 cm). Hij is sterk! De zwaarste visarend weegt 2 kilo, maar hij vangt vissen tot wel 3 kilo en vliegt hiermee het water uit! Zijn klauwen zijn verhoudingsgewijs enorm. De nagels lang en scherp en de grijze huid heel ruw. Dit alles om een perfecte grip te hebben op hun glibberige prooi.
In het voorjaar hebben ze haast om in de broedgebieden te komen. Een vliegbeeld is het maximaal haalbare. Fotograaf: Arno ten Hoeve

Bidden voor het eten.

De jachttechniek van de visarend is spectaculair. Op grote hoogte (tot wel 70 meter hoog) hangt de vogel zo stil mogelijk – vaak biddend – boven het water. Na het zien van een vis die tot maximaal 1 meter diep zwemt, duikt de vogel als een raket naar beneden. Op het laatst strekt hij zijn lange poten met wijd geopende klauwen naar voren en klapt met donderend geweld het water in. Een enorme vloedgolf van water spat omhoog. Vaak zie je meteen na dit moment de vogel met zijn kop boven het water uit en zijn vleugels uitgespreid een beetje dwaas om zich heen kijken. Het lijkt wel of hij dit moment gebruikt om in te schatten of de prooi misschien te groot is. Wanneer dit het geval is, laat hij de vis wijselijke los. Er doen spectaculaire verhalen de ronde van verdrinkende visarenden omdat hun klauwen niet geopend kunnen worden direct na de impact. Dit klopt natuurlijk niet. Wat aangenomen wordt is dat de klauwen en de lange nagels misschien wel eens vast kunnen zitten in de ribben of graten van de vis. Na dit moment van bezinning probeert de visarend uit het water op te stijgen. Er volgt weer een hoop gespetter. Eenmaal in de lucht wordt de vis zo gemanouvreerd dat de kop naar voren gericht is en vliegt de vogel met zijn maaltje naar een rustig plekje (bijvoorbeeld een dode boom) om de vis op te eten.

Fototips

In april en mei komen de visarenden vanuit hun overwinteringsgebieden in Afrika over Nederland heen richting hun broedgebieden ten noorden van ons. In het voorjaar hebben ze haast. Ze willen als eerste de beste broedplekjes bezet houden. In het voorjaar komt het daarom niet vaak voor dat visarenden langdurig ergens pleisteren. Je ziet ze soms hoog overvliegen, een visje meepikken en weer doorknallen. Nee, de beste tijd is toch echt (eind) augustus en vooral september tot begin oktober. Dan blijven er soms wekenlang meerdere visarenden in een gebied hangen. Dit is het moment om ze te fotograferen. De grootste kick is natuurlijk een duikende visarend. Hier komt een dosis geluk bij kijken, maar ook veel tijd. Ik heb vaak meegemaakt (langs de IJssel bij Deventer) dat een visarend elke ochtend en middag rond een bepaald tijdstip langskwam om te vissen. Hierop kun je dan anticiperen. Ga zo zitten dat het licht goed is. Dat je een fijne achtergrond hebt. Met windstil weer – en daardoor een rimpelloos wateroppervlak – heeft de visarend veel meer kans om een vis te pakken. Maar jij als fotograaf hebt dan dus maar weinig kans om een duik te fotograferen. Als het iets meer waait heeft hij meer duiken nodig om een vis te vangen. Beter voor de fotograaf!

Stel alsjeblieft je belichting op handmatig. Een visarend komt van hoog (lichte lucht = overbelichten), daalt voor bomen langs (neutrale belichting), en duikt het water in (als het water donker is moet je onderbelichten). Dit red je nooit als je je belichting op automatisch zet. Hou je sluitertijd zo hoog mogelijk. Ga daarom zo hoog mogelijk in je iso waarden zitten. Liever een beetje ruis dan onscherpte. Natuurlijk, als je mogelijkheden genoeg hebt, kun je ook experimenteren met lage sluitertijden.

Soms kun je heel mooi visarenden bekijken vanuit schuilhutten. Echter, niet alle schuilhutten zijn geschikt om vissende visarenden te fotograferen. De te smalle kijkspleten (en te grote lenzen) zorgen ervoor dat je weinig bewegingsvrijheid hebt.

Leefomgeving

Kan op doortrek overal gezien worden. Pleistert vooral in najaar bij grote waterpartijen met vis.

Vindtijd

Begin april tot mei, augustus tot begin oktober.

Bescherming

Wettelijk beschermde soort.

Kwetsbaarheid

De visarend broedt zo’n beetje overal ter wereld behalve in dit hoekje van Europa. Het wachten is op het eerste broedgeval.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Een vissende visarend heeft vooral oog voor… vis. Hij negeert jou soms volledig. Ik heb geregeld meegemaakt dat hij vlak boven me hangt en naast me in het water duikt.

2 reacties

  1. Mooi artikel en foto’s! Komende weken ga ik zeker proberen deze vogel weer te platen. Het is een prachtig gezicht om ze aan het werk te zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

  1. Mooi artikel en foto’s! Komende weken ga ik zeker proberen deze vogel weer te platen. Het is een prachtig gezicht om ze aan het werk te zien.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: