Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vlindertuinen

De wonderschone werelden in vlindertuinen. Ze zijn er over de hele wereld, zowel binnen als buiten in de vrije natuur. Tegenwoordig is Nederland ook rijk aan diverse vlindertuinen waar je naar hartenlust kunt fotograferen.
vlindertuinen
Spiegelbeeld. Fotograaf: Hennie Zeij

Vlindertuinen zijn er volop in Nederland, je kunt ze vinden in dierentuinen maar ook in tropische kassen. De vlinders worden vaak zelf gekweekt in een eigen rupsenkwekerij of geïmporteerd uit het buitenland. Ze zijn uitermate geschikt om naar toe gaan om te fotograferen. Bijvoorbeeld als er één dicht bij jou in de buurt zit dan kun je een abonnement nemen en werken aan een project. Of je kiest er juist voor één die je nog nooit hebt bezocht om een dag heerlijk te experimenteren met bijvoorbeeld macrofotografie.

Oranje passie. Fotograaf: Hennie Zeij

Kies wel voor een dag dat het wat rustiger is in de tuinen zodat je niet teveel gehinderd wordt door andere bezoekers. En houd goed rekening met het seizoen. Want bijvoorbeeld in maart zijn er vaak minder vlinders in de tuinen. Ook speelt het weer een rol. Op bewolkte regenachtige dagen zijn er ook wel vlinders, maar moet je meer zoeken omdat ze dan minder actief zijn, dit kan een voordeel zijn. Maar als je geen enkele vlinder vindt dat wordt het wat lastig. De zon zorgt voor extra warmte in de kassen en dan worden veel vlinders actief en zie je meer soorten. Nadeel is dan wel dat ze erg fladderig zijn. Het is aan jou zelf om te bepalen onder welke omstandigheden je het beste kan werken.

Papilio isabella. Fotograaf: Hennie Zeij

 

Fototips

Het leuke aan vlindertuinen vind ik dat er altijd wel onderwerpen te vinden zijn die een uitdaging bieden en fotografisch interessant zijn. Neem vooral de tijd door eerst goed rond te kijken en te inventariseren wat er allemaal is en maak dan een keus. Wees niet getreurd als er een vlinder die je op het oog had meteen weg vliegt. Wees geduldig want ze komen vaak terug naar dezelfde plaats. Kies eens voor detail en probeer verschillende standpunten uit.

Leefomgeving

Vlindertuinen en grotere dierentuinen.

Vindtijd

Het hele jaar.

Meer weten?

Hieronder een aantal vlindertuinen in Nederland die een aanrader zijn. Daarnaast hebben de grote dierentuinen vaak ook vlindertuinen die een bezoek waard zijn. Kijk ook eens op Dagtripper Vlindertuinen voor leuke ideeën en tips.

“De Orchideeenhoeve” in Luttelgeest

“De Passiflorahoeve” in Harskamp

“Vlinders aan de Vliet” in Leidschendam

“Vlindorado” in Waarland

“Berkenhof Tropical Zoo” in Kwadendamme

“Vlinderparadijs Papiliorama” in Havelte

“Texel Zoo” in Oosterend-Texel

“Botanische tuin Utrecht”

Bescherming

N.v.t.

Kwetsbaarheid

N.v.t.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De meeste vlindertuinen hebben alleen exotische vlinders, maar er zijn er enkele die ook Europese vlinders laten zien met zeldzame soorten of soorten die juist helemaal niet meer in het wild voorkomen. “De Passiflorahoeve in Harskamp’ is zo’n vlindertuin. Verder hebben de grote vlindertuinen ook andere dieren zoals aapjes, amfibieën, reptielen, vogels en vissen. Dat maakt een dagje fotograferen extra leuk omdat je meer keuze hebt in je onderwerpen. De tuinen zijn vaak prachtig begroeid met allerlei soorten planten en er zijn diverse waterpartijen en stromende beekjes waar je kunt oefenen met sluitertijden.

Lori. Fotograaf: Hennie Zeij

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een reactie

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: