Vos

De vos is misschien wel één van onze meest controversiële diersoorten: zowel diep gehaat als intens geliefd. Gehaat door boeren vanwege de schade die hij kan toebrengen door het massaal slachten van kippen en door vogelliefhebbers vanwege de bedreiging die hij zou vormen voor bodembroeders.
Vos (Vulpes vulpes)
Vos (Vulpes vulpes) Fotograaf: Roeselien Raimond

Gelukkig zijn er ook steeds meer mensen die de vos waarderen om zijn schoonheid en slimheid, en met name natuurfotografen juichen de toename van dit prachtige, veelzijdige dier in onze omgeving toe. Dankzij zijn enorme aanpassingsvermogen komt de vos tegenwoordig in heel Nederland voor, en de laatste tien jaar is ook de stadsvos geen onbekend verschijnsel meer.

Fototips

Vossen fotograferen

De vos is met zijn prachtig rode vacht, stoere staart en intelligente blik zeer fotogeniek. Daarnaast is de vos een veelzijdig dier dat een breed scala aan gedragingen kent. Vossen kun je zien rennen, spelen, jagen, gapen, slapen, eten en zwemmen, waarmee ze volop interessant materiaal bieden voor de fotograaf.

Hoewel van vossen vaak wordt gedacht het nachtdieren zijn, is dit niet perse het geval. Door bejaging heeft de mens ze nachtactief gemaakt, maar in gebieden waar ze niet door de mens bedreigd worden, kun je ze ook overdag zien en mogelijk ook fotograferen.

Een voordeel voor de fotograaf is dat de vos slim, opportunistisch en nieuwsgierig is. Zodra een vos ontdekt dat hij van ons als soort niets te vrezen heeft, is de kans groot dat hij zijn angst voor mensen verliest en zelfs in de buurt komt. Zo zijn er gebieden in Nederland waar de vos gewend is aan wandelaars en niet schuw is. Voor fotografen die geïnteresseerd zijn in die adrenalineverhogende spanning van de fotojacht misschien oninteressant, maar voor de fotograaf die een buitenkansje zoekt een mooie gelegenheid dit bijzondere dier eens van wat dichterbij te bekijken.

Voor een echt schuwe vos is het noodzakelijk een vorm van camouflage te gebruiken, zoals een schuilhutje of een burka. Ook is het aan te raden uit de wind te gaan zitten (zodat hij je niet ruikt) en de camera in te stellen op stille modus, indien aanwezig. Met een beetje geluk kun je dan een paar foto’s maken voordat de vos je gesignaleerd heeft, maar dan heb je wel een echte wilde vos op de foto!

In het geval van een minder schuwe vos, die aan de aanwezigheid van mensen gewend is, is het vaak niet noodzakelijk jezelf onzichtbaar en onhoorbaar te maken. Dergelijke vossen zijn goed benaderbaar en een korte telelens is lang genoeg. Een korte lens is zelfs aan te raden, zodat de omgeving van de vos ook een rol kan spelen.

Omdat dergelijke vossen zich aanpassen aan het ritme van mensen heeft vroeg opstaan meestal weinig zin. Vaak komen ze rond lunchtijd pas tevoorschijn, om zich voor de avond weer terug te trekken.

Hoewel ook stadsvossen niet overmatig schuw zijn, hebben deze vossen vaak wel een nachtritme en laten zich minder frequent overdag zien. Voor het fotograferen van deze vossen is gebruik van een flitser dan ook aan te raden.

Tenslotte: Wees flexibel, letterlijk én figuurlijk. Waar een statief in vele gevallen een steun biedt, kan het je ook aardig beperken in je bewegingsvrijheid. Probeer het eens zonder, zodat je de vos gemakkelijker kunt volgen in zijn vaak onvoorspelbare manoeuvres. Sta daarbij open voor verrassingen, die de mooiste momenten en platen op kunnen leveren.

Leefomgeving

In heel Nederland. Dankzij zijn uitzonderlijke grote aanpassingsvermogen kan een vos in allerlei soorten gebieden leven en ook in stedelijk gebied weet de vos zich goed te redden.

Vindtijd

Het gehele jaar door. Gedurende de paartijd (ranstijd, december tot februari) gaan mannetjes actief op zoek naar vrouwtjes, waardoor de kans een vos te zien nog wat groter is.

Bescherming

In 2002 verkreeg de vos de status beschermd volgens de flora- en faunawet. Omdat de vos ernstige schade zou toebrengen mogen vossen sinds 2006 het gehele jaar door weer worden bestreden, zij het onder bepaalde voorwaarden.

Kwetsbaarheid

De vos is geen bedreigde diersoort.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Over vossen en voeren…..
Nog los van het mogelijke risico dat dit voor mens en dier met zich meebrengt, kun je je afvragen of een smakkende vos zo’n leuke foto oplevert. Is het natuurlijk gedrag van een vos niet een véél mooier plaatje?

Geef een reactie

Deze artikelen vind je vast ook interessant: