Menu

Onderdeel van Pixfactory

Vroegeling

De naam zegt genoeg: een van de eerste plantjes van het voorjaar. Een bescheiden maar sierlijk plantje dat nauwelijks opvalt. Totdat het massaal optreedt, in een plantsoen of tussen de tegels van je stoep. Zo’n vroege vroegeling heeft toch iets speciaals, de voorbode van een ontluikende lente.
Bloem en vrucht van vroegeling. Fotograaf: Ron Poot

Vroegeling leeft maar een jaar. Hij begint als een klein rozetje op de grond. Daaruit komen de dunne en kale bloemstengels te voorschijn. Erg hoog wordt vroegeling niet, 3-15 centimeter hooguit. Je ziet hem bijna niet vanwege zijn tere verschijning. De bloemen zijn wit en als ze uitgebloeid zijn ontstaan er langwerpige, afgeplatte vruchtjes. In de loop van het voorjaar springen die open en dan verspreidt de vroegeling zijn zaden. Ondanks zijn bescheidenheid is het toch een plantje dat over de hele wereld voorkomt.

In volle bloei met talrijke bloemen en vruchten.
In volle bloei met talrijke bloemen en vruchten. Fotograaf: Ron Poot

De familie waartoe vroegeling hoort is die van de kruisbloemen. Zoals alle leden van die familie heeft vroegeling vier bloembladen, in een kruis. Familieleden zijn de eveneens vroegbloeiende kleine veldkers, de bekende pinksterbloem en het algemeen voorkomende herderstasje.

Vroegeling is een pioniersplantje, dat wil zeggen een soort van open zonnige plekken waar nog weinig andere planten zijn.

Fototips

Vanwege zijn geringe omvang is vroegeling niet zo makkelijk te fotograferen. Vanaf laag standpunt kun je goed de fragiele maar sierlijke bouw in beeld krijgen. Probeer een opstelling te vinden waarbij je meerdere bloemen en vruchten in een plat vlak hebt, anders oogt het gauw onscherp.

Zo fragiel kan vroegeling zijn.
Zo fragiel kan vroegeling zijn. Fotograaf: Ron Poot

De bloemen zijn heel klein, de vruchten iets groter en leuk van vorm. Probeer eens een compositie te maken waarin je gebruik maakt van de vormen van vruchten en tere bloemstengels.

Vroegeling kan plaatselijk heel talrijk voorkomen. Dat biedt aanknopingspunten voor interessante beelden waarin die massaliteit tot uiting komt. Dat soort plekken vind je vooral in kwekerijen, spoorwegen en geschoffelde plantsoenen.

Als vroegeling uitgebloeid is en de zaden rijp zijn, verliezen de vruchten hun deksels en blijft er een vliezig tussenschotje over. Dat geeft een apart beeld, dat je ook kunt gebruiken in voor of achtergrond.

Leefomgeving

Plantsoenen, tuinen, kwekerijen, straatranden, spoordijken.

Vindtijd

Februari-mei

Meer weten?

Bescherming

Niet beschermd

Kwetsbaarheid

Niet kwetsbaar, algemeen

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: