HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Vrouwenschoentje

Een orchidee met tropische allures. Zo kun je het vrouwenschoentje met zijn bijzondere vorm en kleur wel typeren. Het is de grootste Europese orchidee, wijdverbreid, maar niet wild in Nederland en België. Om hem te vinden moet je 200 km Duitsland in trekken. De mooie plant is echter wel een omweg waard.

Vrouwenschoentje
De indrukwekkende bloem van vrouwenschoentje, vooraanzicht. Fotograaf: Ron Poot

Het vrouwenschoentje of venusschoentje is een plant van het middelgebergte. De bloemen zijn opvallend: ze hebben een grote zakvormige gele lip waar de plant zijn naam aan dankt. De bloemdekbladen zijn donker kastanjebruin en contrasteren goed met de gele pantoffel. De latijnse naam ‘calceolus’ betekent: op een schoen of pantoffel gelijkend.

Fototips

Door de bijzondere kleuren en vormen is het vrouwenschoentje fotogeniek. De donkere kleuren van de bloemdekbladen contrasteren goed met het geel van de grote gele lip.

De lichte gele lip laat zich het best fotograferen bij niet al te fel licht, anders ontstaan al snel uitgebeten plekken in het beeld. Licht bewolkt weer of fotograferen van planten in de schaduw geven de beste resultaten. Wees ook blij met een regenbui die wat attractieve druppels op de bloemen achterlaat.

Door de flinke omvang van de bloemen is fotograferen van een bloem met een macrolens niet altijd eenvoudig. Het is lastig om alle delen tegelijkertijd scherp in beeld te hebben. Kies bewust welke delen je scherp wilt hebben, bijvoorbeeld het hart van de bloem. Daar bevinden zich interessante onderdelen en lijntjes die snel de aandacht trekken bij het bekijken van de foto.

Van opzij laat de bloem zich goed fotograferen, je kunt dan veel onderdelen in één scherp vlak krijgen. Probeer uit welk diafragma het best uitpakt. Een klein diafragma (f/11-f/16) geeft veel scherptediepte maar wel een onrustiger beeld in de achtergrond. Bij een groot diafragma (f/3,5-f/5,6) vervaagt de achtergrond lekker, maar vallen er meer delen buiten de scherpte.

De grote bloemen lenen zich ook goed voor fotograferen met een compactcamera. Deze hebben een flinke scherptediepte en een macrostand die dichtbij fotograferen mogelijk maakt. Je kunt dan haarscherpe opnames van een bloem maken waarbij tevens de achtergrond goed in beeld komt. Dat geeft meer beeld van de groeiplaats van de plant waar vaak nog andere exemplaren voorkomen.

Een telelens is eveneens bruikbaar voor deze soort. De telelens vraagt om wat meer afstand te nemen, maar dat is dankzij de grote bloemen geen probleem. Het effect van de telelens is, dat de bloem goed uitspringt en de achtergrond vervaagt. Ook is het leuk met de telelens groepen bloemen in beeld te brengen. Het vrouwenschoentje bloeit vaak in dichte groepen en zo’n bloeiende schoenenverzameling is een fris en kleurig gezicht.

Een groepje orchideeën nodigt uit voor wat creatievere uitspattingen. Fotografeer eens door de bloemen heen en stel scherp op één exemplaar dat je mooi in beeld krijgt. De bloemen in de voor en achtergrond vervagen (vooral met macrolens en open diafragma) maar brengen wel kleurherhalingen in het beeld. Als je het goed uitmikt komt net die ene scherpe bloem mooi naar voren in de vage kleurenwolk.

 

 

 

 

Verspreidingskaart

Verspreidingskaart Wilde Planten

Meer weten?

Wikipedia

Wilde planten

Burgberg wandelingen

Weserbergland (met filmpje)

En dan nog dit!

Zoals wij onze darmflora hebben, zo heeft het vrouwenschoentje zijn mycorrhiza. Dat zijn fijne schimmeldraden die rond de wortels van de orchidee groeien en de plant onmisbare voedingsstoffen leveren. Een voorbeeld van symbiose: schimmel en orchidee hebben elkaar nodig om te overleven.

Deel dit artikel


2
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Ron Poot op 25 mei 2015 om 21:39

    Henri, we liepen daar allebei door de orchideenweide en genoten van de honderden bloemen. Een paar foto’s zullen we wel dubbel hebben. Binnenkort maar es een avondje plaatjes kijken!

  2. Door Henri op 25 mei 2015 om 19:29

    Hoi Ron, ergens komt het me bekend voor :), ik zie wel meer creativiteit in jouw werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *