Menu

Onderdeel van Pixfactory

Warme winterkleuren

Wie de winter alleen maar met kou associeert moet toch eens opletten. Juist in de winter zijn er tal van warme kleuren te vinden! Meer dan ooit, nu ijs en sneeuw steeds zeldzamer is. Hoe meer je er op let hoe meer je het ziet, zowel in het groot als in het klein. Met groothoeklens of macrolens, de winter heeft koek en zopie voor iedere fotograaf.
Wolkenlucht bij zonsopkomst bij het Lauwersmeer. Fotograaf: Ron Poot

De warme kleuren rood, bruin en oranje kom je in de winter best veel tegen. Dode plantenstengels, beukenbladeren, knoppen, bessen en doosvruchten zijn voorbeelden. In een kale koele omgeving komen ze nog mooier tot hun recht. En een randje ijs doet helemaal wonderen.

Landschappelijk zijn het de lage zon op een bosrand of de opkomende zon die sluierwolken beschijnt. Die kleuren kun je juist in de winter op hun mooist aantreffen.

Wie op de knieën gaat komt nog veel meer tegen. Verbazend hoeveel kleur je tegenkomt bij mossen die uitgerekend in de winter hun kapsels vormen, bij korstmossen op een stenen muur of paddenstoelen op een dode stronk.

Heel bijzonder is de kleurige film die je ’s winters ziet op het wateroppervlak van slootjes waar grondwater bovenkomt, ook wel bekend als kwelslootjes. IJzerbacteriën zijn de veroorzaker van deze prachtige regenboogkleuren.

De dode resten van guldenroede steken mooi af tegen de witte berkenstammen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • De mooiste luchten kun je vlak voor zonsopkomst zien, als de lucht gedeeltelijk bedekt is met lichte en hoge wolken. De zon die nog achter de horizon is, beschijnt ze dan al van onderen. Zorg dat je van te voren mooie plekken in je hoofd hebt waar je blind heen kunt gaan.
  • De winter is de tijd waarin mossen op hun mooist zijn. Nog voor het voorjaar wordt vormen ze sporenkapsels die vaak rode steeltjes of sporendoosjes hebben.
  • De kwelsloten met hun kleurige oppervlak vind je op de grens van hoger gelegen gronden. Het grondwater uit het hoge gebied komt in de lager gelegen slootjes boven water en neemt ijzer mee.
  • Een nachtvorst zorgt voor een zilveren lijst om alles wat je in de natuur tegenkomt. Een prachtige combinatie met blaadjes, mossen, paddenstoelen et cetera. Let dus goed op de weersverwachting.
In de winter kun je in kwelsloten een kleurrijk olieachtig laagje aantreffen, veroorzaakt door ijzerbacteriën. Fotograaf: Ron Poot

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

Verspreidingskaart

n.v.t.

En dan nog dit!

Over kleur in de winter gesproken: ook in dit seizoen kun je bloeiende planten tegenkomen. Tijdens de eindejaarstelling van Floron en Tuintelling.nl werden tussen eerste kerstdag 2019 en 3 januari 2020 maar liefst 571 bloeiende planten (wilde en tuinplanten samen) gevonden! De meest getelde soort was het madeliefje.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: