HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Wasplaten, onze ‘magic mushrooms’

Wasplaten zijn de orchideeën onder de paddenstoelen. Orchideeën hebben veel fans onder natuurliefhebbers door hun opvallende kleuren en zeldzaamheid. Ook de meeste soorten wasplaten zijn prachtig gekleurd en helaas vrij zeldzaam. De kleurrijke paddenstoelen kunnen makkelijk meedoen met de felst gekleurde bloemen, echte ‘magic mushrooms’ dus.

wasplaat
Sneeuwzwammetje en zwartwordende wasplaat, een mooie kleurencombinatie. Fotograaf: Nico van Kappel

De naam wasplaat is veelzeggend. De ‘platen’ onder de hoed zijn vaak vettig. De paddenstoeltjes zijn vaak maar enkele centimeters hoog en verschijnen op geschikte plekken na regen in het najaar.

Kleur! Daar gaat het om bij wasplaten. Ze zijn in de meest geweldige felle kleuren te vinden: rood, geel en helder wit.  De verschillende soorten hebben ook vaak erg tot de verbeelding sprekende namen zoals kabouterwasplaat, papegaaizwammetje, puntmutswasplaat of zelfs de granaatbloemwasplaat. Laat je inspireren en je fantasie de vrije loop!

gewone vuurzwammetje
Gewone vuurzwammetje; vermilion waxcap.

Wasplaten zijn erg kieskeurig voor wat betreft groeiplaats. Wasplaten zijn echte graslandpaddenstoelen en groeien over het algemeen alleen in de beste graslanden. Dit zijn dan schrale, droge, ongestoorde en oude graslanden. Daar zijn er niet zoveel van en daarom zijn wasplaten over het algemeen zeldzaam. Niet elke soort is even kritisch, waardoor bijvoorbeeld de zwartwordende wasplaat ook op dijkhellingen en paden voor kan komen.

Wasplaten zijn erg gevoelig voor kunstmest en gerommel in de bodem en daarom zeldzaam geworden. Ze vragen om een uitgekiend beheer.

Fototips

  • Paddenstoelen zijn het mooist bij zacht licht of op druilerige dagen. Tijdens een regenbui komen de zachte tinten het mooist uit.
  • Wasplaten zijn prachtige macro-onderwerpen. De lamellen en vooral de kleuren zijn geweldig.
  • Om een dromerig effect te krijgen kun je ervoor kiezen om de paddenstoeltjes vanaf een laag standpunt fotograferen, liefst liggend op de grond en dan met een combinatie van een laag f-getal en een telelens of macrolens. Vooral bij een korte grasmat komen de paddenstoeltjes mooi los van de voor- en achtergrond.
  • De paddenstoelen zijn ook mooi als onderdeel van het landschap te fotograferen, vooral omdat ze vaak in groepjes voorkomen. Gebruik hiervoor je groothoek- of fisheyelens met een klein diafragma en probeer je beeld met zo veel mogelijk paddenstoel te vullen.
papegaaizwammetje
Papagaaizwammetje tussen rendiermos. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Zwartwordende wasplaat in:

Meer weten?

Soortenbank

Verspreidingsatlas

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Op plekken waar wasplaten groeien komen vaak nog meer wonderlijke soorten voor zoals allerlei verschillende koraalzwammen en knotszwammen.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *