Waterhoen

Het waterhoen is een algemene broedvogel van meren, plassen, rivieren, vijvers en sloten met een dichte oevervegetatie. Maar door hun wat schuwe, verborgen levenswijze worden ze nogal eens over het hoofd gezien. En als ze wel opgemerkt worden ligt verwarring met de meerkoet voor de hand.
Als omnivoor vindt de waterhoen zijn voedsel nabij het water.
Als omnivoor vindt de waterhoen zijn voedsel nabij het water. Fotograaf: Edwin Rem

Waterhoentjes zijn herkenbaar aan hun donkerbruine tot zwarte verenkleed, rode snavel met een gele punt en rode voorhoofdsplaat. Meerkoet en waterhoen lijken wel wat op elkaar, zijn ook beiden vogels uit de familie van de rallen (Rallidae) en worden soms verward. Waterhoentjes zijn kleiner dan meerkoeten en hebben kenmerkende niet-gelobde tenen. Maar let je op de snavel dan zie je het verschil meteen: de snavel van de meerkoet is namelijk wit en die van het waterhoen is rood. Dat geldt tenminste voor volwassen dieren. Om het verwarrender te maken: de jonge meerkoeten hebben weer een gedeeltelijk rode snavel…

Tijdens een gevecht tussen meerkoet en waterhoen is het verschil in grootte goed zichtbaar.
Tijdens een gevecht tussen meerkoet en waterhoen is het verschil in grootte goed zichtbaar. Fotograaf: Edwin Rem

Waterhoentjes zijn omnivoren en hun dieet bestaat uit plantaardig materiaal, insecten en kleine waterdieren. Maar soms ook eieren van andere vogels. Waterhoenen zijn minder agressief dan meerkoeten en tonen een voorkeur voor schuilplaatsen in dichte vegetatie. Maar hoewel minder agressief dan meerkoeten heb ik toch wel meerdere heftige gevechten gezien van waterhoentjes die behoorlijk lang aan kunnen houden.

Waterhoentjes kunnen net als meerkoeten flinke gevechten leveren.
Waterhoentjes kunnen net als meerkoeten flinke gevechten leveren. Fotograaf: Edwin Rem

Waterhoentjes zijn wijd verspreid. Deze soort wordt het hele jaar door in heel Europa aangetroffen, met uitzondering van Noord-Scandinavië. Vanuit Europa trekt hij tijdens de zomermaanden naar Rusland. Ze worden over het algemeen aangetroffen in laaglanden, tot 4575 m op doortocht door Nepal. In de Verenigde Staten worden ze het hele jaar door aangetroffen in Californië, Arizona, New Mexico en de staten aan de Atlantische Oceaan en de Golfkust. Ze zijn ook te vinden in heel Mexico en Midden-Amerika. De waterhoen wordt ook aangetroffen in Zuid-Amerika, met een verspreidingsgebied dat door het midden van het continent loopt, van Brazilië tot Argentinië en Peru. In Azië tref je ze aan in India en de zuidelijke helft van Azië, ten zuiden van de Filippijnse eilanden. In Afrika komt deze soort alleen voor in het gebied van Zuid-Afrika, Madagaskar, een groot deel van Congo en Algerije. Kortom; een behoorlijke wereldburger deze waterhoen.

De eerste weken wordt het jong nog gevoerd.
De eerste weken wordt het jong nog gevoerd. Fotograaf: Edwin Rem

Waterhoentjes worden in waterrijke omgevingen aangetroffen. Dat betreft zowel natuurlijke als stedelijke omgevingen en in stilstaand of bewegend water. Het waterhoentje zit vrijwel altijd in de buurt van vegetatie waarin ze voldoende beschutting kunnen vinden. Bij alarm vertrouwt het hoentje op een snelle vlucht en verstopt zich in de begroeiing. Mocht dit te ver weg zijn, dan kent het hoentje nog een truc. Hij laat zich heel diep in het water zakken, zodat alleen zijn snavel boven water uitsteekt. Pas als het gevaar geweken is komt hij weer boven.

Het paringsgedrag van gewone waterhoentjes is ongebruikelijk. Vrouwtjes concurreren met andere vrouwtjes om de gunst van de mannen, waar het toch meestal andersom is. Het dominante vrouwtje zal het mannetje achtervolgen om tot gezamenlijk baltsgedrag te komen. De paring vindt plaats op het land en niet in het water. Vaak worden er vanaf begin maart meerdere nesten gebouwd waarna het vrouwtje een definitieve keuze maakt en rond half maart haar eieren legt.

Na een week of drie vinden de jongen zelfstandig hun voedsel.
Na een week of drie vinden de jongen zelfstandig hun voedsel. Fotograaf: Edwin Rem

De broedtijd duurt 17 tot 22 dagen, met een legselgrootte van 2 tot 17. Zowel mannetjes als vrouwtjes broeden op de eieren, maar het mannetje heeft het grootste aandeel. Er zijn waarnemingen dat het mannetje het vrouwtje voedt tijdens de broedtijd. De jongen worden door beide ouders verzorgd en gevoerd.

Hoewel het waterhoentje geen zwemvliezen heeft kan hij prima zwemmen én duiken.
Hoewel het waterhoentje geen zwemvliezen heeft kan hij prima zwemmen én duiken. Fotograaf: Edwin Rem

Fototips

  • Gezien hun voorkomen in parken en recreatiemeren is dit een prima plek om waterhoentjes te fotograferen. Daar zijn ze namelijk meer gewend aan mensen.
  • Een waterhoen is van zichzelf vrij schuw. Het beste is dan ook om zelf wat langer op één plek te blijven zitten en weinig te bewegen. Dan heb je meer kans dat de waterhoentjes jou niet als bedreiging ervaren en zelfs dichter naar je toe zullen komen.
  • Een camerapositie laag bij de grond levert dan ‘intiemere’ beelden op omdat je dan meer op ooghoogte van de waterhoen fotografeert.
  • Als echte moerasvogel kan het waterhoen over waterplanten lopen. Dit kan ook fraaie beelden opleveren.
  • Hoewel minder agressief dan de meerkoet is ook het waterhoen niet vies van een confrontatie met soortgenoten of andere vogels. Dat kan fraaie actiefoto’s opleveren.
  • Jonge waterhoentjes zijn ook zeer fotogeniek, maar daarvoor geldt nog meer dan voor volwassen vogels: hou afstand en laat de vogels naar jou toekomen in plaats van andersom.

Leefomgeving

In het gehele land bij meren, plassen, rivieren, vijvers en sloten met een dichte oevervegetatie.

Vindtijd

Gedurende het gehele jaar aanwezig als broedvogel en doortrekker. In het najaar en de winter komen er ook Duitse en Deense gasten bij en een aantal Nederlandse vogels trekt dan door naar Engeland en Noordwest-Frankrijk.

Meer weten?

Bescherming

Beschermd

Kwetsbaarheid

Niet bedreigd en een populatie in Nederland van 28.000-40.000 broedparen

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Jonge waterhoentjes uit een eerder broedsel helpen mee met het verzorgen van kuikens uit een later nest.

Het waterhoen neemt als broedvogel en wintervogel in aantal af. De oorzaak daarvan is nog niet duidelijk.

Een waterhoen wordt gemiddeld zo’n tien jaar oud, maar bij uitzondering kunnen ze wel twintig jaar oud worden.

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: