Menu

Onderdeel van Pixfactory

Watermunt

Als je deze plant al niet ziet, dan ruik je hem wel! Watermunt heeft dezelfde sterke geur als het broertje pepermunt, bekend van de snoepjes. Ook watermunt is voor de liefhebbers van muntthee heel bruikbaar en in de zomertijd gewoon te vinden langs het water. Het is een algemene oeverplant en valt in de bloeitijd op door zijn lichtroze bolvormige bloeiwijzen.
Watermunt
Watermunt bloeit tot in de herfst en is vaak behangen met spinrag. Fotograaf: Ron Poot

De opvallende bolvormige bloemen van watermunt zijn eigenlijk kransen met heel veel piepkleine bloemetjes bij elkaar. Van dichtbij kun je zien dat elk roze bloemetje een eigen kelkje heeft. Heel kenmerkend voor deze soort is dat de bloemstengel een bolletje bloeiende bloemen aan de top heeft.

Watermunt is lid van de lipbloemenfamilie. Al is aan de bloemen weinig te zien van boven- of onderlip, zoals bij bijvoorbeeld dovenetel. Andere kenmerken van de plant zijn daarentegen wel heel kenmerkend: de vierkante stengel, de bladen die twee aan twee tegenover elkaar staan. Elk volgend paar staat er net haaks op.

De wortels van watermunt vormen ondergronds lange uitlopers. De plant verspreidt zich zo makkelijk langs de oever of door de moerasbodem. Boven de grond heeft de plant echter ook lange uitlopers. Wie watermunt bij zijn vijver heeft weet mee te praten over deze lange uitlopers waarmee de plant snel terrein verovert.

De bloemen zijn populair bij veel insecten. Een heel speciale is wel het muntvlindertje, een kleine nachtvlinder die overdag actief is en vooral op munt te vinden is. Niet alleen watermunt, maar ook verwante soorten kunnen rekenen op de aandacht van deze kleurige bezoeker.

Watermunt heeft voorkeur voor natte plekken die voldoende voedingsstoffen leveren. Zure voedselarme plekken worden gemeden, een beetje zout is echter geen probleem. Ook in brakke milieus gedijt de soort goed.

Watermunt
Door de vegetatie heen fotograferen. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

  • In de nazomer bloeit watermunt soms massaal langs de waterkant. Een kleurige aankleding in de voorgrond van je landschapsfoto.
  • Fotografeer eens door de bloemen heen, ze geven mooie onscherpte als roze vlekken.
  • Maak gebruik van de flonkeringen in bewegend of stilstaand water in de achtergrond. Met een macrolens kun je een mooi bokeh te voorschijn toveren.
  • Laat de vorm van de plant eens mee spreken in een tegenlichtopname.
  • Het blad en de stengel van watermunt verkleurt vaak paars, dat geeft kleur in je foto.

Leefomgeving

Oevers, moerassen. Ook in brak milieu.

Vindtijd

juli-september.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Algemeen, niet kwetsbaar.

En dan nog dit!

Er zijn nog meer wilde muntsoorten dan watermunt alleen. Een algemene soort van vochtige graslanden en akkers is akkermunt. Je kunt hem tijdens de bloei makkelijk onderscheiden van watermunt omdat aan de top van een akkermunt stengeltje alleen maar bladeren te zien zijn. Bij watermunt zit aan de top een mooie bolvormige bloemenkrans. Om het niet al te makkelijk te maken: watermunt en akkermunt kunnen vrij eenvoudig bastaarderen. De kruising van deze twee heet kransmunt. De kenmerken van deze bastaard zitten, logisch, precies tussen die van watermunt en akkermunt in. Naar de top worden de bloemen kleiner en de standplaats is net iets minder nat dan die van watermunt. Een uitdaging voor de liefhebbers!

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

2 reacties

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: