Menu

Onderdeel van Pixfactory

Watersnip, de mekkerende moerasvogel

Vroeger stond deze vogel op een van de zijden van het biljet van 100 gulden. Tegenwoordig is de watersnip een wat zeldzamere verschijning en staat hij op de rode lijst. Maar tijdens de vogeltrek heb je wel kans om de watersnip regelmatig te zien, vooral in het noorden van Nederland.
Een groepje watersnippen in 'high key'. Fotograaf: Christien van der Veen

Watersnippen zijn middelgrote steltlopers die je direct herkent aan hun lange en rechte snavel. Ze hebben een gestreepte kop en ook de rug is gestreept, met smalle lichte strepen. Het verenkleed heeft een opvallende tekening. De onderzijde is vrij wit van kleur met donkere strepen op de flanken. De poten zijn vrij kort en grijsgroen van kleur. Soorten die op de watersnip lijken zijn het bokje (deze is kleiner en heeft een kortere snavel) en de houtsnip (deze is groter en heeft iets andere kleuren).

Je kunt watersnippen vinden in natte tot vochtige graslanden, plaatsen met kwelwater of overstromingszones tussen structuurrijke graslanden en veenmosrietlanden. Dit zijn ook de plekken waar ze hun nest bouwen. Het nest bestaat uit een diep kuiltje die gevuld is met losse blaadjes en grashalmen. In dit nestje worden drie tot vijf peervormige eieren. Watersnippen hebben één broedsel. Ze vertrouwen behoorlijk op hun schutkleur. Pas op het allerlaatste moment vliegen ze zigzaggend weg. Dit doen ze om snel hoogte te winnen.

Watersnip bij zonsondergang, de muggen geven een leuk effect. Fotograaf: Marcel van der Kammen

Als de pullen zijn geboren hebben ze vochtig grasland nodig waarbij het gras hoog genoeg is om zich te verstoppen. Watersnippen houden van een losse slappe bodem, omdat ze dit nodig hebben om de wormen te kunnen vinden die ze aan de jongen voeren.

Het voedsel van deze moerasvogels bestaat uit insecten, waterkevers, wormen, slakken en zaden van waterplanten. Ze zoeken hun eten vooral in modderige poelen en ondiep water. Ze zoeken hun voedsel door langzaam op en neer te lopen terwijl ze met hun snavel heen en weer wiegen in de grond.

Fototips

  • Watersnippen zijn het hele jaar aanwezig, probeer ze in elk seizoen een keer vast te leggen.
  • Watersnippen vind je vooral in een gebied waar veel ondiep water is. Vanuit de auto kun je relatief dichtbij komen. Met een telelens heb je grote kans op een goede foto. Jaag de watersnippen niet op, maar laat ze naar jou toekomen.
  • Bij een vogelkijkscherm of kijkhut kun je soms watersnippen van dichtbij observeren. Als je stil bent terwijl ze hun voedsel zoeken heb je grote kans dat ze in de buurt zullen komen.
  • Probeer met het licht te spelen en een high key of tegenlicht foto te maken.
  • Observeer het gedrag voordat je gaat fotograferen, als je het gedrag een beetje kent kun je daar beter op inspelen bij het maken van opnames.

Leefomgeving

Vochtige graslanden, plaatsen met kwelwater of overstromingszones tussen structuurrijke graslanden en veenmosrietlanden.

Vindtijd

Jaarrond aanwezig, minder zichtbaar in het broedseizoen.

Bescherming

Wettelijk beschermde broedvogel.

Kwetsbaarheid

De watersnip staat op de rode lijst van bedreigde vogels.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

De watersnip wordt ook wel ‘hemelgeit’ genoemd. Dit komt door de opvallende en herkenbare baltsvlucht. Tijdens deze baltsvlucht laat de watersnip zich in een schuine hoek geleidelijk omlaag vallen met de staartveren helemaal uitgespreid. Doordat de staartveren hierdoor flapperen klinkt er een typisch geluid wat lijkt op het mekkeren van een geit.

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Eén reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: