De wespspin is een nieuwkomer, pas sinds de tachtiger jaren is het een soort die in België en Nederland voorkomt. De opkomst van deze spin is een gevolg van het opwarmende klimaat. Vanuit het Middellandse zee gebied heeft de wespspin in rap tempo het hele land verovert. Ook bij ons in de buurt kun je het dier aantreffen in kruidenrijke bermen en heidevelden. Het web van de wespspin herken je heel gemakkelijk. Het heeft een opvallend zigzag patroon in het spinsel, dat van boven naar beneden loopt.
Het vrouwtje van de wespspin kan wel 1,5 cm groot worden en dat is best indrukwekkend. Alleen het vrouwtje heeft die opvallende wespentekening. Het mannetje is veel kleiner (0,5 cm) en heeft maar een paar gele streepjes. In de zomer, als de dieren volwassen zijn, vindt de paring plaats. Het mannetje ruikt of een vrouwtje nog maagd is en begint het paringsspel. Dat is een hachelijke zaak voor hem! Na de bevruchting (en soms al ervoor) bijt het vrouwtje hem dood en spint hem in. Een hapje voor later.
In augustus bouwt het vrouwtje een grote, geelbruine cocon waar ze honderden eitjes in legt. Al vrij snel daarna komen de eitjes uit. De jonge spinnetjes verlaten de cocon echter nog niet, maar overwinteren er. Het vrouwtje bewaakt de cocon tot zij in de loop van de herfst sterft. In het voorjaar verlaten de kleintjes het beschermende huisje en kan de nieuwe generatie opgroeien.
De wespspin leeft van allerlei diertjes in de vegetatie, vooral sprinkhaansoorten zijn een geliefde prooi. De webben vind je dan ook meestal laag in het gras en de struiken.
3 reacties
De Wespspin draait haar hand niet om voor een Grote keizerlibel , dat heb ik reeds 2x kunnen fotograferen.
ik heb het mee gemaakt dat een Juffer in het web van de Tijgerspin terecht kwam, voor dat ik de camera had ingesteld was de Juffer al ingepakt, zo snel dat had ik niet verwacht ! wel van andere Tijger spinnen een foto kunnen maken want er zaten er genoeg.
Grote/kleine Bombardeerkevers zijn zover mij bekend nog nauwelijks of niet NLse soorten… maar daar komt dankzij klimaatopschuiving wellicht verandering in. De Wespspin is immers ook al een migrantsoort uit Zuid-Europa en wordt de laatste decennia inderdaad steeds algemener.