Menu

Onderdeel van Pixfactory

Wintervruchten

Ook in de winter kun je planten fotograferen. Misschien niet bloeiend, maar let ook eens op de resten die je tegenkomt in het veld. De vruchten zijn vaak verrassend van vorm of kleur. Vooral na een nachtje vorst kun je prachtige plaatjes schieten als er rijp zit op de dode planten.
Een uitgebloeide papaverbol in de winter, vol decoratieve schimmels en ijskristallen. Fotograaf: Ron Poot

De winter is de tijd van rust voor de planten. De kruiden sterven bovengronds af, de loofbomen en struiken laten hun bladen vallen en komen in winterrust. Wat blijft zijn de vruchten. Voor veel dieren zoals zangvogels en muizen zijn deze belangrijk om te overleven.

De vruchten bevatten zaden in hun binnenste. Deze zaden zijn de echte nakomelingen van de plant. De vrucht is alleen bedoeld als smakelijk omhulsel of kleurig lokkertje voor de dieren. De vruchteneters nemen de vrucht met zaden mee naar een andere plek om het daar op te eten. Het zaad gaat mee naar binnen en wordt op een andere plek weer uitgepoept. Daar kan het zaad in het voorjaar kiemen. De bemesting en verspreiding zijn in één keer geregeld!

Veel vruchten hebben slimme aanpassingen om hun verspreiding te bevorderen. Bijvoorbeeld de klis met zijn stekelige vruchten, die makkelijk blijven hangen in een zoogdierpels of mensenjas. Kilometers gratis meeliften voordat het kleverige nageslacht losraakt en op de grond valt. Andere voorbeelden van planten die dieren voor hun verspreiding gebruiken zijn nagelkruid, wilde peen en kleefkruid.

Een struik met rode bessen in een veld witte bloemen. Dat wil zeggen: uitgebloeid en vol rijp.
Een struik met rode bessen in een veld witte bloemen. Dat wil zeggen: uitgebloeid en vol rijp. Fotograaf: Ron Poot

Fototips

In de winter ziet alles er op het eerste gezicht bruinachtig uit. Van dichtbij kan dat wel eens meevallen! Vooral vruchten bevatten interessante kleuren of patronen die leuk zijn om te fotograferen. Veel bessen zijn nog mooi op kleur in de winter, zoals meidoorn, kardinaalsmuts of gelderse roos. Andere zijn weer interessant om hun vorm, zoals schermbloemen, klis of doosvruchten van de klaproos.

Een buitenkansje is er als er rijp op de vruchten zit. De kerstsfeer zit er meteen in! Rijp ontstaat in windstille nachten met vorst. Als er voldoende vocht in de lucht zit vormen zich ijskristallen op bladeren, stengels en vruchten. Bij wat mist kunnen deze kristallen flink uitgroeien! Let goed op de weersverwachting of de omstandigheden gunstig zijn. Probeer er tijdig bij te zijn, in de loop van de dag verliezen de kristallen snel hun mooie vorm.

Voor dichtbij is de macrolens natuurlijk een geschikte lens. Bij rijp kunnen de planten wel lijken op rijk bloeiende velden, dan is zo’n beeld goed vast te leggen met een groothoeklens.

In de loop van de winter verliezen ook de vruchten vaak hun kleur. Ze schimmelen en rotten langzaam maar zeker weg. Let ook dan goed op: juist die schimmels geven mooie patronen die het goed doen op de foto. En als de vrucht deels is weggerot, kan er nog wel eens een interessant skelet overblijven als restje. Voor macrofotografen is er altijd wat te beleven!

Dennenappel in wintersfeer.
Dennenappel in wintersfeer. Fotograaf: Ron Poot

Leefomgeving

Overal

Vindtijd

Winter

Meer weten?

Bescherming

n.v.t.

Kwetsbaarheid

n.v.t.

Verspreidingskaart

n.v.t.

En dan nog dit!

Als je toch liever bloemen ziet in de winter: ook die zijn er! De klimop, sneeuwklokje en hazelaar bloeien in het koude seizoen. Bekende tuinplanten die in de winter bloeien zijn toverhazelaar, kerstroos, winterjasmijn en winterakoniet. In zachte winters kun je nog veel meer laatbloeiers treffen. Wil je het met eigen ogen zien? Ga dan voor de aardigheid eens mee met de Eindejaars Plantenjacht van Floron!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: