HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Wisent

Op de Veluwe zouden wisenten komen. Een heel groot stuk werd van hekken voorzien en werd verboden gebied voor bezoekers. Ook een stuk waar ik vaak kwam. Heftig teleurgesteld dus dat ik daar niet meer mocht komen. Ik was dus zeer sceptisch. Daarna duurde het nog vrij lang dat alles door kon gaan. Er kwamen nog bezwaarschriften terwijl alles al op orde was. Er kwamen drie wisenten. Twee vrouwtjes en een mannetje. Helaas overleed het mannetje. Maar gelukkig was een vrouwtje drachtig en kwam er een jong mannetje bij. Het is de bedoeling dat er weer een nieuw volwassen mannetje bij komt en het jong moet ergens anders heen.

Wisent
Fotograaf: Nel Appelmelk

De wisent is het neefje van de Amerikaanse bizon en een verre verwant van ons huisrund. In vergelijking met onze huisrunderen hebben ze een veel slankere bouw, een hoge rug, korte, naar boven gekromde horens en een vrij egale kastanjebruine vacht. Wisenten zijn goed aangepast aan een leven in een bosrijke omgeving, maar hebben naast bos ook grasland en struweel nodig voor voedsel. Wildlevende stieren worden tot wel 840 kilo zwaar en circa 1.88 meter hoog.

Wisenten leven in kleine sociale groepen. Een oude koe staat aan het hoofd van de groep en zij beslist wanneer ze waar naar toe gaan en wat ze gaan doen: rusten, herkauwen, grazen of drinken.

Het zijn herkauwers die zowel gras eten als kruiden, knoppen, blaadjes, jonge twijgen en bast. In de nazomer en herfst eten ze veel eikels, beukenootjes en bessen. Takken en stammen buigen ze om bij de voedzame delen te komen. Ze schillen meer dan alle andere grote planteneters in Europa en zijn daarmee in staat in een volwassen bos of dicht struweel openheid te maken. Natuurbeheerders plaatsen hen daarom graag in natuurgebieden waar ze de vegetatie kort houden. Ze nemen graag zandbaden en die plekken zijn dan weer geliefd bij reptielen.

De wisenten in de vrije natuur waren bijna uitgestorven. In Polen en Oekraïne komen ze in het wild nog voor met zo’n 3500 dieren. In Nederland zijn ze in verschillende natuurgebieden uitgezet. In Natuurpark Lelystad is er een kudde van rond de 12 dieren, die is er nu zo’n 40 jaar. De aantallen wisselen. Vandaar gaan er ook weer wisenten naar bijvoorbeel Spanje. In het Kraansvlak, De Maashorst en De Veluwe zijn er kuddes in de loop der jaren geplaatst.

De wisent is een imponerend en fantastisch beest om te fotograferen. Zelf ben ik een paar keer in het Kraansvlak geweest en heb de dieren vanuit de verte kunnen waarnemen. Op de Veluwe ben ik tweemaal met een excursie meegeweest. Anders kom je het gebied niet in. Je moet de dieren zeer zorgvuldig benaderen. In Natuurpark Lelystad kon ik ze zelfs met de groothoek fotograferen. Ik moet erbij vermelden dat ik het wel door het hekwerk heb gedaan! Er zijn daar nu ook stukken waar ze vrij kunnen lopen. Dan is gepaste afstand bewaren aanbevolen.

De dieren zijn in alle gebieden het gehele jaar te zien.

Fototips

 • Tijdens de fiets- en wandelexcursie kom je ook langs de Kathedraal van Radio Kootwijk. Fotografisch gezien een mooi gebouw.
 • In de omgeving kun je o.a. geelgorzen, roodborsttapuiten en zwarte spechten waarnemen.
 • Tijdens de wandeling kom je bij de Gerritsflesch. (dit stuk is afgesloten voor de wisenten vanwege de kwetsbaarheid) Het is een natuurlijk ven. Prachtig om daar foto’s te maken.
 • Voor de wisenten zijn er speciaal een aantal waterpoelen aangebracht.

Verspreidingskaart

Statistieken en verspreiding Nederland

 

Meer weten?

Flevo Landschap

Wisenten.nl

Wisent op de Veluwe

Wisenten Maashorst

Deel dit artikel


6
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
 1. Door Nel Appelmelk op 20 april 2017 om 08:11

  Soraya bedankt voor je opmerkingen. Bij de excursie kom je wel bij Gerritsfles zonder in overtreding te zijn. Verder is het normaal verboden gebied. Het voormalig zendgebouw heet in de volksmond de kathedraal.

 2. Door Soraya op 19 april 2017 om 23:17

  Ter aanvulling: De ven bij de Gerritsflesch is verboden gebied, ook voor mensen dus. Je kunt er alleen komen door de afrastering en bordjes te negeren. Volgens mij is het nog steeds onderdeel van het schietterrein. En er staat echt geen kathedraal in Radio Kootwijk, wel een voormalig zendgebouw.

 3. Door Nel Appelmelk op 19 april 2017 om 14:27

  Super bedankt Eef datje op mijn vraag gereageerd hebt.
  En wat meer info hebt gegeven.

 4. Door Eef Kieft op 19 april 2017 om 14:10

  Hoi Nel, jij vroeg me om te reageren. Eerste reactie: Je hebt een leuk stuk geschreven!
  Ik heb een paar aanvullingen. Misschien heb je wat aan.
  De dieren in Lelystad zijn eigenlijk meer dierentuin dieren dan wilde dieren. (NB: in het Kraansvlak zijn ooit twee stieren uit Lelystad gesplaatst maar heel snel gestorven. Het bleek dat hun magen de overgang van dierentuinvoer naar wild voer onvoldoende konden verwerken).
  De eerste echte wilde Wisenten (in het wild in Polen gevangen) in een min of meer wilde situatie op Nederlandse bodem, betrof 5 dieren die in 2007 in het Kraansvlak, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, zijn uitgezet. De Wisenten hebben daar een gevarieerd duinterrein van ongeveer 350 ha. tot hun beschikking. Er is naald- en loofbos, dicht struweel, grazige weiden en zandvlakten. Ook is eer duinmeer aanwezig. De dieren leven in het Kraansvlak in een zo “wild” mogelijks situatie, in principe zonder bijvoeding. De kudde was in 2016 uitgegroeid tot 24 dieren. Vanuit het Kraansvlak zijn inmiddels twee stieren overgeplaatst naar twee Spaanse wisentprojecten om daar voor nageslacht te zorgen. Ook zijn in 2016 een aantal dieren overgeplaatst naar de Maashorst. Op dit moment leven er 16 Wisenten in het Kraansvlak. Het wisentproject in het Kraansvlak wordt wetenschappelijk begeleid. Het project heeft meerdere doelen. Omdat het een zeldzaam dier is met een heel smalle genetische basis, zorgt de aanwas van de kudde voor de instandhouding en zelfs uitbreiding van de soort. Daarnaast wordt het gedrag bestudeerd en ook de invloed van de Wisenten op de vegetatie en de fauna, met name op de vogelstand. Het Kraansvlak was lange tijd geheel voor het publiek gesloten. Sinds een paar jaar is het mogelijk om in de periode tussen 1 september en 1 maart een “gele paatjes-route” te lopen. Vanaf deze route bestaat een aanmerkelijke kans om de Wisenten te spotten.
  Groet,
  Eef

 5. Door Nel Appelmelk op 19 april 2017 om 12:24

  Als iemand nog toevoegingen o.i.d. heeft, dan graag even reageren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *