Witte kwikstaarten zijn slanke zangvogels met een zwart-wit-grijs verenkleed. De lange zwart-witte staart is het kenmerk van deze soort. Die staart wordt regelmatig op- en neerbewogen; ‘gekwikt’. Beide geslachten hebben in de zomer een zwartwit koppatroon, een zwarte borstvlek en een grijze rug. De flanken zijn gestreept en de buik is wit. Het duidelijkste verschil tussen de geslachten is de scherpe grens tussen het zwart van de kop en het grijs van de rug bij het mannetje. Het vrouwtje heeft een wat meer diffuse overgang. In de winter verdwijnt het zwarte petje en kan er zelfs een gele tint in het verenkleed zitten. Juveniele dieren hebben een grijze borstvlek.
Witte kwikstaarten zijn erg algemene broedvogels die graag in de buurt van mensen broeden. Bijna elke boerderij heeft bijvoorbeeld wel een paartje witte kwikstaarten. Ze broeden onder andere onder dakpannen, tussen beplanting (vaak klimop), in stenen muren en in slootranden. De witte kwikstaart heeft baat bij open terrein. Daar jaagt de soort op zicht op insecten. Ze sprinten achter de insecten aan en af en toe wil een korte vlucht om een insect te vangen ook nog wel eens plaatsvinden. Ze vliegen met enige regelmaat ook luid kwetterend achter roofvogels en koekoeken aan. Hun roepje is vooral goed te leren. Dat bestaat vaak uit twee of drie simpele tonen: tsie-WIET, tsie zi WIET!
De witte kwikstaart heeft bijna heel Europa gekoloniseerd. In Nederland is het voornamelijk een trekvogel, die rond maart massaal terugkeert. De witte kwikstaart is een standvogel in het grootste deel van het Middellandse Zeegebied. Nederlandse witte kwikstaarten lijken vooral in Marokko te overwinteren.
2 reacties
Leuk artikel en gave foto’s! Vooral de eerste van serie spreekt me aan. Het is mij nog niet gelukt, een kwikkende witte kwikstaart. Goede voorbeelden genoeg na dit artikel!
Bedankt voor je leuke reactie, Johannes! Met een beetje geduld en mazzel was het mij uiteindelijk gelukt 🙂 Succes met de ‘kwikkende’ kwik!