Doe mee met de Groene Camera 2023!

Zandtulpje

Het zandtulpje is een gek geval. Het is een paddenstoel die vernoemd is naar een bloem en het groeit ook nog in los duinzand. In het najaar en winter kan het zomaar zijn dat je tijdens een wandeling door de zeereep deze paddenstoel tegenkomt die op een tulp lijkt.
Zandtulpje, alleen de bovenrand steekt boven het zand uit. Fotograaf: Nico van Kappel

Het zandtulpje zelf is – zoals alle paddenstoelen – slechts een klein deel van het organisme, het grootste deel bevindt zich als schimmeldraden in de grond. Zandtulpjes zijn een wonderlijke verschijnsel, ze verschijnen in één keer uit het zand als een bolletje. Na een tijdje barsten ze open in de vorm van een tulp en in de laatste fase vormen ze een ster.

De bizarre groeiplaats in combinatie met de bijzondere vorm maken zandtulpjes tot interessante foto onderwerpen.

Zandtulpjes groeien op de overgang van strand naar duin, de zeereep. Een bijzondere plek voor een paddenstoel. De meeste paddenstoelen groeien namelijk op vochtige plekken. De paddenstoelen groeien hier op de rottende wortels van helmplanten.

Zandtulpje tussen het helmgras. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Zandtulpen zijn in de eerste plaats een boeiende macro onderwerp. De ronde vormen in combinatie met de hoekige uitsteeksels bovenop (slippen) maar ook de gehele paddenstoel maken dit een interessante onderwerp.
  • Naast het direct van bovenaf fotograferen van de paddenstoelen, zijn ze ook heel goed vanuit ooghoogte te fotograferen. Leg hiervoor je camera op het zand en gebruik een groot diafragma (laag f getal) en je voor en achtergrond vallen weg in onscherpte. Een beetje overbelichten zorgt in combinatie met het duinzand voor een beeld dat al snel richting high key gaat.
  • Vanwege de interessante groeiplaats zijn de paddenstoelen ook mooi als onderdeel van het landschap te fotograferen, vooral omdat ze regelmatig in groepjes voorkomen. Gebruik hiervoor je groothoek- of fisheyelens vanuit een laag standpunt met een klein diafragma en probeer je beeld met zo veel mogelijk paddenstoel te vullen.
Zandtulpje van opzij gefotografeerd. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Op de zeereep, tussen duinen en strand.

Vindtijd

Oktober-januari.

Bescherming

Niet wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Kijk goed uit waar je loopt in de helmduinen, hier leven veel meer bijzondere levensvormen.
Geen organisme staat alleen en vormt met andere planten en dieren een leefgemeenschap. Denk ook aan de andere dieren en planten…

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

In de duinen komen in hetzelfde biotoop nog een aantal bijzondere paddenstoelen, voor zoals de duinstinkzwam, helmharpoenzwam, duinridderzwam, duinfranjehoed en nog veel meer moois.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze artikelen vind je vast ook interessant: