Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zeeaster, plant van zoutmoerassen

De zeeaster is een echte kustsoort, met een hoofdverspreiding langs de kust. Er zijn een paar verspreide populaties in het binnenland, waar er invloed is van zout kwelwater. De planten kunnen erg goed tegen zoute omstandigheden. Zeeaster groeit vaak samen met zeekraal en andere zoutplanten in zoutmoerassen. De planten vallen extra op in de bloeitijd omdat ze dan een mooi contrast vormen met het roodkleurend zeekraal.
Zoutmoeras in Nationaal Park Oosterschelde met herfstkleuren; genomen bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

Zeeaster of zulte is een plant uit de asterfamilie. Elke bloem van een asterachtige of composiet bestaat eigenlijk uit een heleboel bloemen samen. In het midden buisbloemen met langs de randen lintbloemen. Meestal bestaan de bloemen van de zeeaster uit gele lintbloemen met lila paarse lintbloemen.

Er zijn echter twee varianten, die met en die zonder paarse lintbloemen. De variant zonder paarse lintbloemen komt het meest voor langs de schorren van de Westerschelde.

Eén zeeaster is bijna een eigen ecosysteem. Als je goed kijkt kan het zijn dat je een van de specialisten vind dat op zulte leeft. De schorzijdebij gebruikt de zeeaster als nectarplant. De rups van de astermonnik (een soort nachtvlinder) eet de planten op, als deze bovenin komt en aan de bloemen begint te eten worden de rupsen roze. De voor een vlieg bijzonder mooie zulteboorvlieg leeft ook op zeeaster.

Astermonnik op zeeaster Fotograaf: Nico van Kappel

De bloemen van zeeaster zijn prachtig lila paars met geel of alleen geel en zorgen voor kleur in de overwegend groene kwelders (Hollands en Fries) of schorren (Zeeuws). Zeeasters zijn op hun mooist in de zomer vanaf augustus wanneer de planten in bloei staan. Tijdens de nazomer kleuren delen van de zoutmoerassen rood van de zeekraal en dan vormt de zeeaster een nog mooier contrast met de kleurrijke begroeiing.

Fototips

  • Zeeaster staat vaak op mooie weidse locaties langs de kust op kwelders, zoutmoerassen en op strandvlakten en is hier een echte blikvanger voor landschapsbeelden.
  • Nog mooier wordt het als zeeaster ook tussen zeekraal staat in de nazomer. De paarse en gele bloemen in combinatie met het rode zeekraal zorgt voor een bijzondere kleurencombinatie. Doe daar een zonsopkomst of blauwe lucht met schapenwolken bij voor bijna onwerkelijke landschapsbeelden.
  • Zeeaster steekt ook vaak boven de rest van de begroeiing uit waardoor je deze met een telelens goed kan isoleren en de rest van je beeld zacht mooi onscherp en kleurrijk wordt.
  • Met zacht licht komen de pasteltinten van de lila paarse lintbloemen het best tot hun recht. De bloemen komen daarom het mooist uit aan het begin en eind van de dag en op bewolkte dagen.
  • Wanneer de zon hoog staat is de enige optie om zelf zacht licht te maken door de planten in je eigen schaduw te fotograferen, al dan niet met behulp van een diffusiescherm of wat invulfits om het geheel wat op te lichten.
Bloem van zeeaster tussen zeekraal. Fotograaf: Nico van Kappel

Leefomgeving

Kwelders, schorren, zoutmoerassen

Vindtijd

Juli – september

Bescherming

Zeeasters staan als niet bedreigd op de Nederlandse Rode Lijst.

Kwetsbaarheid

Zeeasters staan meestal in een kwetsbaar leefgebied. Ga alleen fotograferen in vrij toegankelijk gebied.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zeeaster bladeren worden verkocht als de zoute groente lamsoor. Echte lamsoor (Limonium vulgare) is echter een andere, niet echt eetbaar plant. Beide planten groeien wel vaak samen en de bladeren lijken oppervlakkig veel op elkaar.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: