HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zeekraal, een extreme kustbewoner

In Nederland begint de herfst langs de kust, vaak al begin september. De zoutmoerassen met zeekraal kleuren dan fel rood, een soort Indian Summer. Zeekraal houdt van zout en staat vaak langs of in het water. De rode kleuren contrasteren mooi met de koelere kleuren van het water.

Zeekraal, een extreme kustbewoner
Eiland van zeekraal en zeeaster. Fotograaf: Nico van Kappel

Zeekraal is een pionierplant die in een extreme milieu groeit, het groeit op plekken waar de ander planten het voor gezien houden. Het is er te zout, te nat en vaak te warm. Op sommige plekken is zeekraal de enige aanwezige plantensoort.

Zeekraal heeft wat weg van een cactus. Zijn habitat is even extreem als de woestijnen waar de cactus thuishoort, namelijk zoutmoerassen.

De beste groeiplaatsen liggen langs de Oosterschelde, Westerschelde en op de Waddeneilanden.

In de wintermaanden is zeekraal kaal. Vanaf het voorjaar wordt het weer groen en vlezig, vanaf eind augustus begint het rood te kleuren. Sommige planten kleuren zelfs paars!

Zeekraal en zeeaster bij zonsopkomst. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

  • Zorg voor watervaste schoenen of laarzen en het liefst kleding die vies mag worden! Zeekraal groeit op natte modderige plekken.
  • Zeekraal leent zich door zijn aparte vorm heel goed als voorgrondelement in landschapsbeelden. Bij zonsopkomst op een stille morgen (windstille avonden zijn zeldzamer langs de kust) kunnen de dieprode kleuren van zeekraal in combinatie met ochtendkleuren een haast buitenaardse landschap opleveren! Probeer je voorgrond te vullen met zeekraal en de rest van je beeld met wolken of kleurrijke luchten.
  • Van dichtbij en met een macrolens of telelens kan je op één plant of een aantal planten focussen. Het blijft een vreemd plantje, een soort Michelin mannetje onder de Nederlandse flora. Zeekraal heeft geen duidelijke bladeren en groeit in een struikvorm.

Verspreidingskaart

Verspreidingsatlas

Nederland

België

Meer weten?

Wikipedia

Soortenbank

Wilde planten

Voorbeelden op Nederpix

En dan nog dit!

Zeekraal is een geliefde plant voor wildplukkers. Ze smaakt zoals alles uit zee duidelijk naar zout. Zeekraal wordt ook als zeegroente geteeld in Zeeland. Zeekraal is lekker in een salade of op de boterham. Meer culinaire tips vind je hier.

Nico van Kappel geeft binnenkort twee workshops ‘Indian Summer, herfstkleuren in Zeeland’. Je kan met hem mee op zondag 25 augustus en op zondag 1 september.

 

 

 

Deel dit artikel


1
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE
  1. Door Willem op 21 augustus 2019 om 10:07

    Zeekraal sterft ieder jaar af als gevolg van de hoeveelheid zout die is opgenomen in een seizoen. Voor het afsterven heeft zeekraal zaden verspreid over het wad, die een volgend jaar na een regenbui ontkiemen (voor de kieming is zoet water nodig).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *