Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zeester

De gewone zeester is niet gewoon, eigenlijk meer buitengewoon of zelfs buitenaards. Ze spoelen regelmatig, soms massaal, aan op de Nederlands stranden. De gewone zeester bestaat uit een vijfhoekige centrale plaat met vijf lange armen met stekels.
Zeester gevonden op het strand.
Zeester gevonden op het strand. Fotograaf: Nico van Kappel
Zeester met 4 armen en 1 nieuwe in de maak.
Zeester met 4 armen en 1 nieuwe in de maak. Fotograaf: Nico van Kappel

Fototips

Soms komen zeesterren in enorme aantallen voor op de zeebodem, vooral daar waar veel schelpdieren leven. Zeesterren lopen niet weg, ze kunnen zelfs geen kant op! Je hebt dus alle tijd om ze te fotograferen. Zeesterren zijn slow motion roofdieren en zodoende relatief makkelijk te fotograferen en ook goed als onderdeel van het landschap te fotograferen. Zeesterren zijn meestal rood of oranje maar soms ook paars.

Zeester op oesterbank in de Grevelingen.
Zeester op oesterbank in de Grevelingen. Fotograaf: Nico van Kappel

Om zeesterren in het water te kunnen observeren en fotograferen heb je wat hulpmiddelen nodig: een snorkel en duikmasker met wetsuit (om langer te kunnen fotograferen voordat het te koud wordt) en een onderwaterzak (budget) of onderwaterbehuizing (duur) voor je fototoestel. Om aangespoelde zeesterren op het strand te fotograferen is het belangrijk om je apparatuur te beschermen tegen zout en zand.

Zeester in de Grevelingen.
Zeester in de Grevelingen. Fotograaf: Nico van Kappel

Met behulp van een goed uitgemeten loodgordel kan je ook tijdens het snorkelen even op diepte blijven ‘hangen’.

Zeester detail.
Zeester detail. Fotograaf: Nico van Kappel

Als je dan beelden maakt met een groothoeklens en je camera naar boven richt is het water door de aanwezige algen vaak mooi groen van kleur. Met behulp van kunstlicht (duiklamp of onderwaterflits) kan je dan de voorgrond goed bijlichten.

Om detailopnamen van zeesterren te maken kan je een macrolens gebruiken samen met (bij voorkeur) onderwaterflitsers of een duiklamp.

Leefomgeving

De gewone zeester komt in alle Nederlandse zoute wateren voor. Het leefgebied bestaat vooral uit harde zeebodem of schelpdier riffen. Zeesterren zijn ook vaak in heel ondiep water te vinden en daarom ook voor niet-duikende fotografen interessant. Vaak zelfs rond de laagwaterlijn. De gewone zeester leeft vooral van schaaldieren en schelpdieren. Mosselen staan bovenaan op het lijst van favoriete eten. Zeesterren openen de mosselen met de vijf sterke armen om vervolgens hun maag naar binnen te duwen waarna de mossel wordt verteerd.

Vindtijd

Jaarrond

Meer weten?

Bescherming

Zeesterren zijn erg algemeen maar het is verboden om dieren uit het water te halen zonder de juiste vergunning.

Kwetsbaarheid

Leefgebieden in zee zijn altijd kwetsbaar, kijk uit waar je loopt tijdens laagwater en let er bij het snorkelen of duiken op dat je de bodem niet raakt of dieren verstoord.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zeesterren kunnen na het verlies van een van de vijf armen een nieuwe ledemaat laten groeien, als de centrale schijf maar niet word beschadigd. Het kan dus zomaar voorkomen dat je zeesterren tegenkomt met vier, drie, twee en zelfs één arm.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: