HOME < IN DE ZOEKER < SOORTEN
IN DE ZOEKER

Zeewolfsmelk, een overlever

Leven op de grens. Dat is wat zeewolfsmelk doet. Een inmiddels typische plant van de stranden en zee duinen langs de Nederlandse kust. Zeewolfsmelk was vroeger zeer zeldzaam, maar zoals zoveel warmte minnende soorten komt het steeds vaker voor. De stranden van Nederland zijn door de klimaatverandering een snelweg geworden voor kustplanten uit zuidelijke streken. De meeste soorten gaan in de winter dood maar zeewolfsmelk houd dapper stand!

Zeewolfsmelk, een overlever
Twee zeewolfsmelk kiemplanten; two young sea spurge plants. Fotograaf: Nico van Kappel

Er zijn maar weinig planten die kunnen overleven op het strand. Een voor de meeste planten extreme groeiplaats die onderhevig is aan winderosie, zoutspray, intense hitte in zomer en kou in de winter. Zeewolfsmelk groeit in open zand, een echte pioniersoort die maar slecht tegen concurrentie van andere soorten kan.

Wolfsmelkplanten zijn nogal vreemde planten die eruitzien alsof ze meer thuishoren in een woestijn dan hier bij ons in het koude noorden. De planten hebben min of meer rechtopstaande stengels met in de top de voor euphorbia soorten kenmerkende, niet direct als zodanig herkenbare bloemen. De bladeren zijn dik en groeien om de stengel heen.

Zeewolfsmelk
Bloemen van zeewolfsmelk, close-up. Fotograaf: Nico van Kappel

Zeewolfsmelk heeft een bijzondere manier ontwikkeld om de zaden te verspreiden. Na de bloei openen de zaadhulzen zich en komen de zaden samen met de zogenaamde mierenbroodjes op de grond terecht. Mieren zijn hier dol op en nemen de zaden mee naar een nieuw plekje om te ontkiemen.

Fototips

  • Doordat de planten min of meer vrijstaand voorkomen in het losse duinzand zijn ze goed vanaf een laag standpunt en met een laag f getal met een telelens of macrolens te fotograferen. Hierdoor komen planten mooi los van de omgeving.
  • Met een hoog f getal en een groothoek lens is het mogelijk om de leefomgeving van zeewolfsmelk te laten zien. De planten geven een landschap een woestijngevoel en de beelden zijn net weer anders dan de standaardbeelden met helmgras en duinen.
  • Let ook goed op bij het fotograferen, tijdens de zomer kan het zomaar zijn dat je de bijzonder mooie rups van de wolfsmelkpijlstaart vlinder tegenkomt. Deze komt ook de laatste jaren steeds meer voor.
  • In de winter worden de stengels en bladeren vaak rood, en vormen zo een prachtig contrast met zand en sneeuw!
Zeewolfsmelk in de sneeuw. Fotograaf: Nico van Kappel

Verspreidingskaart

Nederland

België

Verspreidingsatlas

Meer weten?

Wilde Planten

Flora van Nederland

Soortenbank

Wikipedia

Voorbeelden op Nederpix

 

En dan nog dit!

De planten zijn ooit terechtgekomen in Australië. In dat land gedraagt zeewolfsmelk zich als een invasieve exoot.

Let op! Zeewolfsmelk met zijn witte melksap is giftig. Hierdoor zijn er maar enkele speciaal aangepaste dieren die de planten op kunnen eten.

Deel dit artikel


0
REACTIES
BEKIJK REACTIES en PLAATS UW REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *