Menu

Onderdeel van Pixfactory

Zevenster

Zevenster is een klein maar fijn bloemetje, dat begin mei zijn bloemen boven het strooistel uitsteekt. Het is een echte bosplant, met voorkeur voor voedselarme bossen op zandgronden. In Scandinavië en Schotland kun je hem algemeen vinden, in Nederland veel minder: het is bij ons eigenlijk al te warm en te droog voor deze noorderling. De meeste kans maak je nog in de Drentse bossen, hier en daar.
Bloeiende zevenster, een groepje bloeiend in het bos. Fotograaf: Ron Poot

Zijn naam dankt hij aan de zeven bloemblaadjes die het tere witte bloempje telt. Dat aantal kan trouwens best een meer of minder zijn. De bloemen staan op lange ranke steeltjes, vaak staan ze alleen maar soms bloeien ze met twee tegelijk. De bloemsteeltjes ontspringen uit het midden van een krans van langwerpige groene blaadjes. Zelden vind je zevensterren alleen. Het plantje groeit vaak in grote groepen, als sterren aan de hemel flonkeren ze in het donkere bos.

Zevenster houdt van koel en vochtig. Het is een soort van de noordelijke streken die in Nederland zijn zuidgrens heeft. Met name in de bossen van Drente, Gelderland en Overijssel kun je hem soms nog treffen.

De plant breidt zich onder de grond uit met lange, ondergrondse uitlopers, dat verklaart waarom zevenster veelal in groepen groeit. Deze wortelstokken overleven de winter gemakkelijk waardoor zevenster elk jaar op dezelfde plekken weer terugkomt. Zevenster kan zich ook voortplanten door zaden, maar de zaden zijn slechts heel kort kiemkrachtig, minder dan een jaar.

Fototips

Bloeiende zevenster, bloem en bladerenkrans van boven gezien.
Bloeiende zevenster, bloem en bladerenkrans van boven gezien. Fotograaf: Ron Poot

Zevenster groeit vaak in groepen, maar de planten staan meestal niet heel dicht op elkaar. Daardoor leent de soort zich zowel voor opnames van groepjes als van individuele planten.

De bloem van zevenster is erg sierlijk. Dat vraagt om close-up opnames. Met de macrolens kun je de bloempjes mooi isoleren. Met de compactcamera met macrostand kun je de bloemen wat meer in hun omgeving plaatsen.

De stervorm van de bloem zie je het best van bovenaf. De krans van bladeren er achter correspondeert goed met de stervorm. Zoek eens naar planten met twee bloempjes of met een knop er bij. Dat geeft het plaatje net wat extra.

Fotografeer ook eens van een laag standpunt. Dan krijg je een mooi zicht op de sierlijke bouw van de hele plant. Vooral de krans van bladeren komt dan tot zijn recht.

Leefomgeving

Voedselarme bossen met een humuslaag, ook graag op hellingen.

Vindtijd

April – juni

Meer weten?

Bescherming

In België wettelijk beschermd.

Kwetsbaarheid

Zeldzame plant in Nederland, maar niet bedreigd.
In België zeer zeldzaam in de Ardennen.

Verspreidingskaart

En dan nog dit!

Zevenster staat bekend als een ‘ijstijdrelict’, dat wil zeggen een overblijfsel uit de ijstijd. In de laatste ijstijd behoorde de zevenster tot de normale flora, bij het terugtrekken van het ijs verdween de soort op enkele gebieden na, waar het zich kon handhaven. Dit betekent dat dit noordelijke plantje in staat is geweest tienduizenden jaren op zijn huidige standplaatsen te overleven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Geef een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Deze artikelen vind je vast ook interessant: